przetwory - 14998 przepisów (strona:357/1000)

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką 45

Domowe kiszonki – fermentowany fenkuł Kiszony koper włoski to moje odkrycie z zeszłego sezonu. Przygotowałam wtedy dwie porcję i okazało się, że to zdecydowanie za mało

Tajemnice Smaku
Ciasteczka Linzer 106

pomarańczą i cynamonem. W środku jest natomiast owocowe nadzienie – w najbardziej tradycyjnej wersji jest to konfitura porzeczkowa lub malinowa. Połączenie maślano-orzechowo-cytrusowego ciasta kruchego z delikatnymi, owocowymi przetworami jest naprawdę wyjątkowe i sprawia, że ciasteczka Linzer to jedne z najlepszych ciastek, jakie kiedykolwiek jadłam. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Wskazówki Przygotowanie ciasteczek z Linzu jest naprawdę proste, choć dość

Na-talerzu.pl
20 sposobów na jedzenie zero waste 45

członkowie samodzielnie uprawiali zboża, warzywa i owoce, dbali o zwierzęta hodowlane, wypiekali pieczywo, przygotowywali produkty mleczne i wędliny. Na zimę robiono zapasy, w tym tradycyjne polskie kiszonki i przetwory. Nikt nie opakowywał każdej porcji jedzenia w folię, nie przechowywał żywności w plastikowych opakowaniach i nie musiał się martwić o segregację śmieci. Praktycznie wszystkie odpady dawało się kompostować lub zutylizować

ProstePesto.pl
Zakwas z buraczków czerwonych – zakwas na barszcz 56

Sprawdzony przepis na zakwas z buraczków, nie tylko na świąteczny barszcz, również do picia na co dzień! Jeszcze niedawno na czerwony barszcz kisiłam buraczki z dodatkiem

Tajemnice Smaku
10 prezentów kulinarnych pod choinkę 2021 74

kupić?  homla.com.pl Słoiki Weck Znane już jakiś czas niemieckie słoiki firmy WECK to idealny prezent dla każdego. Są uniwersalne, ponieważ można w nich przechowywać różne składniki, robić domowe przetwory oraz używać na co dzień jako naczyń. Słoiki wykonane są z grubego szkła, są trwałe i pięknie prezentują się w kuchni. Słoiki dostępne są w zestawach wraz z przykrywkami, uszczelkami

My Chcemy Jeść
Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska – na co zwrócić uwagę 64

chia, siemieniu lnianym oraz pestkach dyni, awokado. Zadbajmy o odpowiednią ilość białka, którą znajdziemy w: soi i produktach sojowych (w tym tofu), fasoli, grochu, bobie, ciecierzycy, soczewicy, mleku i przetworach mlecznych, jajach, kaszy jaglanej. Produkty spożywcze bogate w witaminę C to między innymi: owoce cytrusowe, czarna porzeczka, kiszone warzywa, kapusta, pietruszka, jarmuż, chrzan, brokuł, kalafior, szpinak, acerola, brukselka, rzepa, żółta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
6 kroków do świadomego i zdrowego odżywiania 54

potrzebuje konserwantów i dodatków. Przez to może mieć krótszą datę przydatności do spożycia, ale dzięki temu będziesz kontrolować na bieżąco, co jesz. Zamiast kupować konserwy, możesz zrobić własne przetwory. Możesz też zamrozić to, czego nie zdołasz zjeść od razu. 2. Jedz więcej pełnowartościowych produktów pochodzenia roślinnego! Produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, orzechy i nasiona powinny stanowić większość Twojego talerza

ProstePesto.pl
Wędliny domowe 82

Wędliny domowe Wędlina domowa czyli przetwory mięsne pod różną postacią. Najbardziej popularne są wędliny wędzone tzw. wędzonka wieprzowa. Szynki, boczki, swojskie kiełbasy, ale nie każdy ma jak wędzić. Choć bardzo popularne stały się wędzarnie ogrodowe, to nie każdy wie jak wędzić. Znaczenie ma wszystko, wędzarnia drewniana czy metalowa, jakie drewno do wędzenia kiełbasy, a jakie do wędzenia szynki. Wędlina domowej

Dieta moja pasja
Kupuj lokalne produkty spożywcze 48

wymaga od Ciebie, byś z nich całkowicie zrezygnował, szczególnie jeśli jesz je tylko na specjalne okazje. Problemem są produkty, które spożywasz ciągle i w dużych ilościach. Skąd pochodzą przetwory mleczne, owoce i warzywa, mięso, jaja, a nawet produkty sypkie z Twojej kuchni? Zastanów się, z czego możesz zrezygnować, a co zastąpić lokalnym odpowiednikiem. Najłatwiej jest zacząć od owoców i warzyw

ProstePesto.pl
Freeganizm. Czym jest nowa moda? 56

freegan Osoby zajmujące się freeganizmem stanowczo sprzeciwiają się marnowaniu jedzenia i wyrzucaniu ton dobrej żywności na śmietniki. Takich procederów dopuszczają się hotele, restauracje i sklepy. Wyrzucane przez nich napoje, przetwory, owoce, warzywa oraz gotowe dania często są dobre, a do końca terminu ważności brakuje nawet kilku dni. Powodem takiego działania są zazwyczaj nowe dostawy, niekompletne zestawy, których nie można sprzedać

ProstePesto.pl