członkowie samodzielnie uprawiali zboża, warzywa i owoce, dbali o zwierzęta hodowlane, wypiekali pieczywo, przygotowywali produkty mleczne i wędliny. Na zimę robiono zapasy, w tym tradycyjne polskie kiszonki i przetwory. Nikt nie opakowywał każdej porcji jedzenia w folię, nie przechowywał żywności w plastikowych opakowaniach i nie musiał się martwić o segregację śmieci. Praktycznie wszystkie odpady dawało się kompostować lub zutylizować
ProstePesto.plSprawdzony przepis na zakwas z buraczków, nie tylko na świąteczny barszcz, również do picia na co dzień! Jeszcze niedawno na czerwony barszcz kisiłam buraczki z dodatkiem
Tajemnice Smakukupić? homla.com.pl Słoiki Weck Znane już jakiś czas niemieckie słoiki firmy WECK to idealny prezent dla każdego. Są uniwersalne, ponieważ można w nich przechowywać różne składniki, robić domowe przetwory oraz używać na co dzień jako naczyń. Słoiki wykonane są z grubego szkła, są trwałe i pięknie prezentują się w kuchni. Słoiki dostępne są w zestawach wraz z przykrywkami, uszczelkami
My Chcemy Jeśćchia, siemieniu lnianym oraz pestkach dyni, awokado. Zadbajmy o odpowiednią ilość białka, którą znajdziemy w: soi i produktach sojowych (w tym tofu), fasoli, grochu, bobie, ciecierzycy, soczewicy, mleku i przetworach mlecznych, jajach, kaszy jaglanej. Produkty spożywcze bogate w witaminę C to między innymi: owoce cytrusowe, czarna porzeczka, kiszone warzywa, kapusta, pietruszka, jarmuż, chrzan, brokuł, kalafior, szpinak, acerola, brukselka, rzepa, żółta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!potrzebuje konserwantów i dodatków. Przez to może mieć krótszą datę przydatności do spożycia, ale dzięki temu będziesz kontrolować na bieżąco, co jesz. Zamiast kupować konserwy, możesz zrobić własne przetwory. Możesz też zamrozić to, czego nie zdołasz zjeść od razu. 2. Jedz więcej pełnowartościowych produktów pochodzenia roślinnego! Produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, orzechy i nasiona powinny stanowić większość Twojego talerza
ProstePesto.plWędliny domowe Wędlina domowa czyli przetwory mięsne pod różną postacią. Najbardziej popularne są wędliny wędzone tzw. wędzonka wieprzowa. Szynki, boczki, swojskie kiełbasy, ale nie każdy ma jak wędzić. Choć bardzo popularne stały się wędzarnie ogrodowe, to nie każdy wie jak wędzić. Znaczenie ma wszystko, wędzarnia drewniana czy metalowa, jakie drewno do wędzenia kiełbasy, a jakie do wędzenia szynki. Wędlina domowej
Dieta moja pasjawymaga od Ciebie, byś z nich całkowicie zrezygnował, szczególnie jeśli jesz je tylko na specjalne okazje. Problemem są produkty, które spożywasz ciągle i w dużych ilościach. Skąd pochodzą przetwory mleczne, owoce i warzywa, mięso, jaja, a nawet produkty sypkie z Twojej kuchni? Zastanów się, z czego możesz zrezygnować, a co zastąpić lokalnym odpowiednikiem. Najłatwiej jest zacząć od owoców i warzyw
ProstePesto.plfreegan Osoby zajmujące się freeganizmem stanowczo sprzeciwiają się marnowaniu jedzenia i wyrzucaniu ton dobrej żywności na śmietniki. Takich procederów dopuszczają się hotele, restauracje i sklepy. Wyrzucane przez nich napoje, przetwory, owoce, warzywa oraz gotowe dania często są dobre, a do końca terminu ważności brakuje nawet kilku dni. Powodem takiego działania są zazwyczaj nowe dostawy, niekompletne zestawy, których nie można sprzedać
ProstePesto.plakcesoria kuchenne pomogą nam na realizację codziennych zadań, związanych z wyżywieniem naszej rodziny i nas samych. Warto więc nabyć takie przybory kuchenne, dzięki którym praca przy obiedzie albo robieniu przetworów na zimę będzie przebiegać sprawnie, wydajnie a także sprawi nam wiele przyjemności. Tanie akcesoria kuchenne ze stali nierdzewnej – gdzie szukać najlepszych propozycji? Kuchnia w każdym domu jest
Słodkie okruszkiZróbcie sobie powidła jabłkowe bo: są pyszne, są rewelacyjne, są kwaskowate, idealne do chleba, idealne same, zajadając łychą ze słoiczka. Same zalety więc zróbcie koniecznie. Cukru
Moje Małe Czarowanieprostu tańsze: lipiec, sierpień, wrzesień to te miesiące, gdy warzywa i owoce można kupić po prostu za półdarmo. To powód, dla którego nasze babki i prababki tak chętnie wykonywały przetwory. Raczej nie będziesz się bawić w wielogodzinne mieszanie konfitur, ale nie zapominaj o zamrażarce, która może ci pomóc zabezpieczyć spore zapasy. 4. Ogranicz mięso Powód numer jeden to cena. Dobre
ProstePesto.plzbożowe np. grube kasze, chleb z mąki z pełnego przemiału. Spożywaj nabiał jak mleko, jogurt, kefir, twaróg. Dobrym wyborem będzie nabiał odtłuszczony ale nie 0%. Ogranicz mięso i jego przetwory. Możesz je zastąpić nasionami roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca), rybami czy jajami. Tłuszcze zwierzęce zastąp olejami roślinnymi. Smalec wymień na olej rzepakowy. Pij wodę małymi łykami przez cały dzień. Średnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!