przetwory - 14998 przepisów (strona:364/1000)

Pożywna zupa z mięsem mielonym i pomidorami 93

wykorzystania miałam mięso mielone z łopatki. Nie miałam konkretnego pomysłu więc jak zwykle namieszałam coś z tego co było pod ręką. Do mięsa dodałam warzywa, ryż oraz pomidorowe przetwory. Doprawiłam solidnie wędzoną papryką oraz niewielką ilością oregano. I tak powstał mi gar gęstej i pożywnej zupy. Jak zupa ma być rzadsza można dodać więcej bulionu, to już wedle uznania

Monia miesza i gotuje
Kiszone rzodkiewki i czosnek o aromacie limonki 68

Kiszonki uwielbiam od zawsze. Jednak w tym roku postanowiłam pójść o krok dalej i zamiast wypijać lub wylewać wodę spod domowych ogórków małosolnych/kiszonych postanowiłam, by zaszczepiła kolejne przetwory. Na pierwszy ogień poszły rzodkiewki z przepisu Magazynu Kuchnia i buraki. Jeśli chodzi o kiszone buraki to podczas ich przyrządzania uzyskujemy wspaniały zakwas buraczany, ale o tym przy kolejnym wpisie. Dziś

Be Fit Be Strong
Węgry - Grízes tészta, czyli makaron z grysikiem i powidłami morelowymi 71

kaszy manny (grysiku) - 2 łyżki wegańskiego masła lub oleju (opcjonalnie)  - sól - 3/4 szklanki wody  - 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)  - cukier puder - 2 łyżki dobrych przetworów morelowych (niech to będzie dżem z bardzo małą ilością cukru i dużą zawartością owoców lub jeszcze lepiej powidła morelowe) Przygotowanie: 1) Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Nie może

Roślinożerni urlopowicze
Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste 85

ogonek. Bułeczki smakrujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 25 min. Artykuł Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Masło vs margaryna 86

wieku zaczęto zastępować je znacznie tańszymi tłuszczami roślinnymi z dodatkami utwardzaczy. Masło - właściwości Masło to produkt pochodzenia roślinnego wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego lub jego przetworów. jego skład jest uregulowany prawnie - produkt opisany jako masło nie może zawierać mniej niż 82% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej beztłuszczowej masy mleka. Nie może zawierać

Z notatnika dietetyka
Babka cytrynowa – prosta i szybka babka 103

stopniach do suchego patyczka. Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem Artykuł Babka cytrynowa – prosta i szybka babka pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Makro i mikroskładniki kluczowe dla naszego zdrowia 57

życie w naszej diecie było dużo wapnia. Wtedy nie będzie go brakować we krwi i kości będą mogły go magazynować na zapas. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory, zwłaszcza sery żółte. Znajdziemy go także w jajach. Wystarczy, że wypijemy dwie szklanki szklanki mleka dziennie, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli jednak nie tolerujemy laktozy, czyli cukru

Natka Pietruszki
Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem 65

deser oraz na pierwsze, czy drugie śniadanie. Do kawy, herbaty, albo szklanki mleka. Do ich wykonania możesz użyć ulubionego dżemu lub powideł. Oczywiście najlepiej będą smakować z domowymi przetworami. A do tego są banalnie proste w przygotowaniu! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ulubiony dżem ewentualnie cynamon lub świeża wanilia, rodzynki, orzechy i cukier trzcinowy Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jogurty (zbyt) słodkie 83

Mleko i jego przetwory (np. jogurty, kefiry, maślanki) to jedna z najważniejszych grup produktów spożywczych w naszej codziennej diecie. Już od wielu lat mają swoje stałe miejsce w piramidzie zdrowego żywienia - powinniśmy spożywać 2-3 porcje tych produktów dziennie. Drugą istotną grupą są owoce - powinniśmy jeść co najmniej 2 porcje owoców każdego dnia. Nic więc dziwnego, że wiele osób lubi

Z notatnika dietetyka
Pyszne i proste ciasto ze śmietaną, bez pieczenia 90

lodówki. Jesli damy radę, najlepiej jeść dopiero kolejnego dnia. Artykuł Pyszne i proste ciasto ze śmietaną, bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Rośliny przede wszystkim, czyli jak jeść mniej mięsa 58

podzielone na przekąski, czyli meze i coś na ząb, sałatki, zupy, burgery, placuszki i sandwiche, dania główne – z warzyw, z ryb i owoców morza i z mięsem, dodatki, przetwory i desery. Każde danie zostało sfotografowane, a potrawy na zdjęciach prezentują się bardzo apetycznie. Przy każdym przepisie znajdziemy ikonę, która określa, czy danie jest wegetariańskie, wegańskie, bez laktozy i/albo bezglutenowe. Autorki

Tajemnice Smaku
Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki 47

Słodka, pikantna i lekko gorzka konfitura z pomarańczy i chili. Wyśmienity dodatek do serów i nie tylko. Pikantna konfitura z pomarańczy i chilli to świetny dodatek

Tajemnice Smaku
Deser z musem orzechowym 114

pucharków pokruszone ciasteczka zmiksowane z płatkami owsianymi lub wiórkami kokosowymi. Zamiast nich możesz też postawić na owocowe nuty w postaci dżemu lub konfitury. W tym wypadku moimi faworytami są przetwory z cytrusów (np. cytrynowe lub pomarańczowe) oraz porzeczkowe. Deser z musem orzechowym Przepis na deser z musem orzechowym Składniki na deser z musem orzechowym 150 ml śmietanki 30% 3 łyżki

okolicepalnika.pl
Jakie warzywa jeść zimą? – Podsumowanie 63

dostępne w zimie to jabłka i gruszki, a także orzechy włoskie i laskowe. To są owoce świeże, na szczęście mamy też dostępne inne owoce w wersji mrożonej oraz w przetworach: sokach i dżemach. Warto sięgać zimą zwłaszcza po sok z malin czy z czarnej porzeczki, ponieważ soki te wzmacniają odporność i wspierają organizm w walce z wirusami. Bezcenne będą również

Wiszniówka