mojej mamy. To nie są jakieś dokładne przepisy ale sposób wykonywania. Zawsze byłam bardzo blisko każdego ważnego wydarzenia w domu rodzinnym, jak pieczenia chleba, robienia różnego rodzaju wyrobów czy przetworów na zimę. Bardzo mnie to bawiło i z niecierpliwością czekałam na kolejną akcję, aby coś skubnąć jak mama nie widziała, czy też z pozostałości ciasta chlebowego zrobić pieska czy innego
Leśny Zakątekspójne. Drewno, kamień oraz dużo zieleni sprawiają, że miejsce jest bardzo przytulne. Po wejściu do restauracji przenosimy się do podziemnego Krakowa. Uwagę zwraca podłoga z kamienia, uroczy kredens wypełniony przetworami, drewniane siedzenia i bar. Niestety wyglądu całej restauracji nie znam, ponieważ za każdym razem siedzieliśmy na polu ze względu na upalne lato, ale obiecuje że zimą to nadrobię (zdjęcia wewnątrz
KuchniaWeDwoje.plsmaku? Dla mnie pychotka! Osobiście nie przepadam za kupnymi dżemami, a ta frużelina bardzo mnie zaskoczyła już od pierwszej łyżeczki. Ma intensywny, mocno owocowy smak, podobny do domowych przetworów. Na pierwszy plan wychodzi gruszka, którą czuć bardzo wyraźnie zaraz po spróbowaniu, a za nią pojawia się delikatna jabłkowa nuta. Doskonały dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, owsianek oraz innych deserów
Kuchnia MagdaLenysmaku? Dla mnie pychotka! Osobiście nie przepadam za kupnymi dżemami, a ta frużelina bardzo mnie zaskoczyła już od pierwszej łyżeczki. Ma intensywny, mocno owocowy smak, podobny do domowych przetworów. Na pierwszy plan wychodzi gruszka, którą czuć bardzo wyraźnie zaraz po spróbowaniu, a za nią pojawia się delikatna jabłkowa nuta. Doskonały dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, owsianek oraz innych deserów
Kuchnia MagdaLenywykorzystania miałam mięso mielone z łopatki. Nie miałam konkretnego pomysłu więc jak zwykle namieszałam coś z tego co było pod ręką. Do mięsa dodałam warzywa, ryż oraz pomidorowe przetwory. Doprawiłam solidnie wędzoną papryką oraz niewielką ilością oregano. I tak powstał mi gar gęstej i pożywnej zupy. Jak zupa ma być rzadsza można dodać więcej bulionu, to już wedle uznania
Monia miesza i gotujeKiszonki uwielbiam od zawsze. Jednak w tym roku postanowiłam pójść o krok dalej i zamiast wypijać lub wylewać wodę spod domowych ogórków małosolnych/kiszonych postanowiłam, by zaszczepiła kolejne przetwory. Na pierwszy ogień poszły rzodkiewki z przepisu Magazynu Kuchnia i buraki. Jeśli chodzi o kiszone buraki to podczas ich przyrządzania uzyskujemy wspaniały zakwas buraczany, ale o tym przy kolejnym wpisie. Dziś
Be Fit Be Strongkaszy manny (grysiku) - 2 łyżki wegańskiego masła lub oleju (opcjonalnie) - sól - 3/4 szklanki wody - 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie) - cukier puder - 2 łyżki dobrych przetworów morelowych (niech to będzie dżem z bardzo małą ilością cukru i dużą zawartością owoców lub jeszcze lepiej powidła morelowe) Przygotowanie: 1) Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Nie może
Roślinożerni urlopowiczeogonek. Bułeczki smakrujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 25 min. Artykuł Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwieku zaczęto zastępować je znacznie tańszymi tłuszczami roślinnymi z dodatkami utwardzaczy. Masło - właściwości Masło to produkt pochodzenia roślinnego wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego lub jego przetworów. jego skład jest uregulowany prawnie - produkt opisany jako masło nie może zawierać mniej niż 82% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej beztłuszczowej masy mleka. Nie może zawierać
Z notatnika dietetykastopniach do suchego patyczka. Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem Artykuł Babka cytrynowa – prosta i szybka babka pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkużycie w naszej diecie było dużo wapnia. Wtedy nie będzie go brakować we krwi i kości będą mogły go magazynować na zapas. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory, zwłaszcza sery żółte. Znajdziemy go także w jajach. Wystarczy, że wypijemy dwie szklanki szklanki mleka dziennie, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli jednak nie tolerujemy laktozy, czyli cukru
Natka Pietruszkideser oraz na pierwsze, czy drugie śniadanie. Do kawy, herbaty, albo szklanki mleka. Do ich wykonania możesz użyć ulubionego dżemu lub powideł. Oczywiście najlepiej będą smakować z domowymi przetworami. A do tego są banalnie proste w przygotowaniu! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ulubiony dżem ewentualnie cynamon lub świeża wanilia, rodzynki, orzechy i cukier trzcinowy Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mleko i jego przetwory (np. jogurty, kefiry, maślanki) to jedna z najważniejszych grup produktów spożywczych w naszej codziennej diecie. Już od wielu lat mają swoje stałe miejsce w piramidzie zdrowego żywienia - powinniśmy spożywać 2-3 porcje tych produktów dziennie. Drugą istotną grupą są owoce - powinniśmy jeść co najmniej 2 porcje owoców każdego dnia. Nic więc dziwnego, że wiele osób lubi
Z notatnika dietetyka