przetwory - 14998 przepisów (strona:369/1000)

Dżem z dyni z nutą pomarańczy – dżem dyniowy z pomarańczą 100

piekarniku około 25 minut. Tak przygotowane słoiki z dżemem najlepiej jest przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Dżem z dyni jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką 106

szarlotki, to prawdopodobnie właśnie z szarą lub złotą renetą. To jedna z najstarszych odmian jabłoni domowej i ma charakterystyczny, kwaśny smak i aromat. Świetnie sprawdza się w szarlotkach i przetworach, bo nie rozpada się na mus, tylko utrzymuje swoją konsystencję. Idealne dla wielbicieli kwaśnych jabłek w szarlotce (czyli dla mnie). Miłośnicy kwaśnych owoców powinni zainteresować się też klasyczną antonówką . Jędrne

Na-talerzu.pl
Bułeczki cynamonowe ze śliwkami 94

pory dnia ;) To będą najlepsze bułeczki ze śliwkami, jakie zrobicie sobie w tym sezonie! A jeżeli chcielibyście zamknąć sobie śliwki z cynamonem w słoikach, to odsyłam Was do pierwszych przetworów na blogu, czyli przytulnych śliwek - TUTAJ . Na sobotę, niedzielę i każdy inny dzień tygodnia; do popołudniowej herbaty, kawy, na słodkie spotkanie z bliskimi lub po prostu pyszną przekąskę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Konfitura gruszkowo-dereniowa z miętą 83

K onfitura gruszkowo-dereniowa z miętą to pyszny, słodki i zdrowy dodatek do kanapek, placków, naleśników i ciast. Dojrzałe owoce derenia … Przeczytaj cały artykuł Artykuł

My Blueberry Corner
Tarta z grzybami 75

Jesień i grzyby to nierozerwalny duet. Co roku przerabiam świeże grzyby na suszone - tutaj poczytacie  jak suszyć grzyby - robię przetwory, ale także szykuję różne dania ze świeżych grzybów. Zawsze z ogromną przyjemnością wracam do klasycznej tarty z grzybami. Kruche ciasto, grzyby, cebula, śmietana i jajka. Bez zbędnych kombinacji. Zapraszam po przepis i mam nadzieję, że ta tarta z grzybami

Kulinarne przygody Gatity
Fantazja śliwkowa - powidła ze śliwek odrobinę inaczej 76

zwanej deski serów przygotowywanej choćby do wieczoru przy winie. Ja nie jestem miłośniczką serów z mleka koziego, ale w towarzystwie fantazji śliwkowej nawet mi smakują. :) Jak wszystkie inne przetwory najlepiej przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Bardzo Wam polecam te powidła, o śliwkach z dodatkiem orzechów przeczytałam w książce z przepisami kuchni amerykańskiej, ale był on tam tylko wspomniany, nie było

I tu będę miała takie te
Syrop żurawinowy bez cukru 91

Syrop żurawinowy bez cukru 😍 Idealny do jesiennej herbatki! Teraz świeżą żurawinę znajdziecie bez problemu na targach. Taki syrop należy trzymać w lodówce do ok. 10 dni

Czarnawisienka
Domowe powidła śliwkowe na trzy sposoby 98

Powidła ze śliwek węgierek  na trzy sposoby: powidła według Monatowej, powidła tradycyjnie i powidła z wolnowaru POWIDŁA ZE ŚLIWEK WEDŁUG MONATOWEJ “ Powidła ze śliwek

Tajemnice Smaku
Aromatyczna domowa szynka wędzona 109

niepamięć odeszły czasy pysznych wędlin ze sklepu. W dzisiejszych czasach nie można na półkach sklepowych znaleźć już naturalnie przygotowywanych wędlin wędzonych w dymie. Zastępują je nastrzykiwane przetwory ze sztucznym aromatem dymu. Musimy się z tym pogodzić. Jednak to, że w sklepie nie ma już prawdziwych wędlin nie oznacza, że nie można ich mieć w lodówce. Jest jeszcze sporo osób, które

ProstePesto.pl
Kiszona czerwona kapusta 124

gmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 6 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca — albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentację. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi zewnętrznymi

ladykitchen
Kiszona biała kapusta 137

gmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 5 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca – albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentacje. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi

ladykitchen
Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 118

Piec 45-50 min w 170 stopniach, dobrze zrobić test patyczka. Artykuł Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sok malinowy 74

Pierwszy raz robiłam soki malinowe i pierwszy raz pasteryzowałam je w... Zmywarce! Są pyszne! Już testowaliśmy z piwem bezalkoholowym, wodą, rumiankiem, jogurtem kokosowym i oczywiście z

Cytryna&Co.
Konfitura z owoców dzikiej róży 124

cukier i sok z cytryny. Całość smaż i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji (mi to zajęło około 15 minut na małym ogniu). Zgodnie z ogólnymi zasadami, przy utrwalaniu termicznym przetworów z owoców róż nie należy ich zbyt długo poddawać działaniu wysokiej temperatury (najwyżej 20 minut). Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, dobrze zamknij słoiki i studź w pozycji odwróconej. Smacznego

greenscarf