przetwory - 14998 przepisów (strona:369/1000)

Kiszona czerwona kapusta 158

gmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 6 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca — albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentację. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi zewnętrznymi

ladykitchen
Kiszona biała kapusta 154

gmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 5 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca – albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentacje. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi

ladykitchen
Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 128

Piec 45-50 min w 170 stopniach, dobrze zrobić test patyczka. Artykuł Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sok malinowy 86

Pierwszy raz robiłam soki malinowe i pierwszy raz pasteryzowałam je w... Zmywarce! Są pyszne! Już testowaliśmy z piwem bezalkoholowym, wodą, rumiankiem, jogurtem kokosowym i oczywiście z

Cytryna&Co.
Konfitura z owoców dzikiej róży 139

cukier i sok z cytryny. Całość smaż i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji (mi to zajęło około 15 minut na małym ogniu). Zgodnie z ogólnymi zasadami, przy utrwalaniu termicznym przetworów z owoców róż nie należy ich zbyt długo poddawać działaniu wysokiej temperatury (najwyżej 20 minut). Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, dobrze zamknij słoiki i studź w pozycji odwróconej. Smacznego

greenscarf
Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 87

Piec 45-50 min w 170 stopniach, dobrze zrobić test patyczka. Artykuł Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jak wykorzystać śliwki – masło śliwkowe 89

Masło śliwkowe z rabarbarem to mój przepis na wykorzystanie śliwek. Miałam jeszcze sporo śliwek, które były bardzo dojrzałe. Postanowiłam je wykorzystać na masło śliwkowe. Pewnie dziwicie

codojedzenia
Buraczki z marchewką i jabłkami na zimę - sałatka do słoików 273

słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z buraków 142

Przepis na sałatkę z buraków jest w moim domu od lat. Pamiętam jej smak jeszcze z czasów dzieciństwa. Od tamtej pory staram się uzupełniać zimowe zapasy

Fascynacje Ani
Buraczki w zalewie octowej 139

W tym roku w moim ogródku miałam sporo małych buraczków. Postanowiłam, więc zamknąć je w słoiku. Będą w sam raz na zimę. Podam je jako dodatek

Izabelawkuchni
Domowe suszone pomidory 94

Domowe suszone pomidory Suszone pomidory z ziołami w zalewie oliwnej. Pyszny dodatek do sałatek, dań i sosów. Pomidory najlepiej jest suszyć w suszarce do warzyw, gdyż

Blog z Apetytem
Gotowanie w stylu Ambition – na jakie produkty tej marki postawić, wyposażając swoją kuchnię? 146

Ambition, nie sposób nie wspomnieć choćby w kilku słowach o jej szerokiej ofercie garnków. Znajdziesz wśród nich zarówno niewielkie rondelki do podgrzewania mleka, jak i kilkudziesięciolitrowe naczynia do przygotowywania przetworów bądź posiłków dla większej grupy osób. Spora część z nich pakowana jest w kilkuelementowych zestawach – ich ceny zaczynają się w tej chwili już od 149 zł. Zajrzyj na i zobacz

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pindzur - Пинџур - pindžur, pinđur, pindżur - bałkańska pasta 96

Wszystkie nazwy, które są w tytule dozwolone. Pindzur bo tak będę go tutaj nazywać to bałkańska pasta, prawie identyczna jak Ајвар - ajvar, tylko z dodatkiem pomidorów

Moje Małe Czarowanie
Buraczki z cukinią do słoików 96

mnie nadal trwa sezon na przetwory i dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę do słoików. Robię ją już kolejny rok, bo tam nam wszystkim smakuje :) Składniki: - 2 kg buraków - 2 kg cukinii - 5 cebul - 2 łyżki soli zalewa - 2 szklanki oleju - 2 szklanki cukru - 1 i 1/2 szklanki octu Przygotowanie: Buraki gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i kroimy

Zainspirowana w kuchni
Drożdżowe ze śliwkami i kakaową kruszonką 108

Śliwki to owoce końca lata. Trochę już nawet jesienne. Śliwkowe powidła są chyba jednymi  z przygotowywanych pod koniec sezonu przetworów, którymi zapełniane są spiżarnie  i piwnice. Ja wiele lat temu w pewnej książce dotyczącej kuchni Stanów Zjednoczonych przeczytałam małą wzmiankę autorki,  że gospodarze, którzy ją gościli, częstowali domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem orzechów włoskich. Receptury nie było

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania