przetwory - 14998 przepisów (strona:378/1000)

Jod 92

zapobiec niedoborom tego pierwiastka w naszej diecie. Poza tym najwięcej jodu znajdziemy w produktach pochodzenia morskiego: skorupiakach, mięczakach, rybach, glonach. Istotnym źródłem jodu mogą być także mleko i jego przetwory, a także jajka. Spacery nad morzem Pozapokarmowym źródłem jodu jest powietrze na terenach nadmorskich. Dlatego dobrym sposobem na uzupełnianie poziomu tego pierwiastka w organizmie są spacery brzegiem morza. Powietrze

Z notatnika dietetyka
Ciasto czekoladowe ze śliwką i rumem 107

tortach i w takich oto ciastach.   Całość można przełamać kwaśną konfiturą, na przykład z czarnej porzeczki lub agrestową. Wystarczy spodni blat przed nałożeniem kremu posmarować ulubionymi przetworami, a na to dopiero wyłożyć masę.  1. Składniki na ciasto: (piekłam na blaszce o wymiarach ok. 21 x 26 cm)  1 kostka masła (200 g) 4 jajka 2 szklanki

bistro mama
Ciastka bez cukru – ciastka twarogowe z ziarenkami 135

posypujemy ulubionymi nasionkami Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Artykuł Ciastka bez cukru – ciastka twarogowe z ziarenkami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sprawdź jak odżywiać się zdrowo i oszczędnie 118

różny sposób. Można z nich również zrobić pyszne i zdrowe ciasteczka – kolejny pomysł na wykorzystanie jednego produktu w innych przepisach. 4. Domowe najlepsze!   Zachęcam do robienia własnych przetworów, sadzenia w domu ziół. Dzięki temu nie tylko dbamy o nasz budżet, ale też i dietę. Domowe najlepsze! I nie zapomnij o lunchbox’ach. Przygotowany w domu pozwala zaoszczędzić

Słodkie okruszki
Dutch baby – zapiekany omlet, naleśnik 101

cytryny i posypany podrpażonymi płatkami migdała lub owocami oraz posypany cukrem pudrem. Artykuł Dutch baby – zapiekany omlet, naleśnik pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Odrywany chlebek marchewkowy 128

sklepie Domowa Spiżarnia . Jest to sklep z bogatym asortymentem przypraw z całego świata. Oprócz przypraw znajdziecie tam bakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów. Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15 Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny
Odrywany chlebek marchewkowy 128

sklepie Domowa Spiżarnia . Jest to sklep z bogatym asortymentem przypraw z całego świata. Oprócz przypraw znajdziecie tam bakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów. Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15 Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z pora i pieczarek z jajkiem 174

czosnku, sól i pieprz do smaku. Warzywa mieszamy z sosem Artykuł Sałatka z pora i pieczarek z jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś 71

sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i skórka z limonki. Szczelnie zakrywamy folią – tym naszym zapasem Dobrze jest czymś obciążyć, my kładziemy deseczkę i na niej np. słoiki z przetworami . Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy rybę spod “pierzyny” wszystkich ingrediencji i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Łososia kroimy w cieniutkie

Tajemnice Smaku
Majowy miodek – syrop z mniszka lekarskiego 71

Początek maja (czasami koniec kwietnia) to idealny okres na przygotowanie tzw. majowego miodku, czyli syropu z kwiatów mniszka lekarskiego. Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście

Tajemnice Smaku
Syrop z młodych pędów sosny 106

Do przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg. Najlepszą porą zbioru jest początek maja

Tajemnice Smaku
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 77

jabłka, są bardzo soczyste i mają słodko-kwaśny smak.  Są źródłem witaminy A, witaminy B6, błonnika, potasu i magnezu.  Spożywamy je na surowo lub w formie przetworów, czyli dżemów, galaretek, jak również likierów, nalewek i win. Nieśplik japoński jest świetnym dodatkiem do warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności

Tajemnice Smaku
Nalewka truskawkowa z limonką 64

Nalewka z truskawek zawsze budziła we mnie  wiele kontrowersji. Jakoś truskawki nie bardzo kojarzyły mi się z alkoholowym napitkiem. Kilka lat temu, zapadła decyzja: jak

Tajemnice Smaku
Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami 75

Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę

Tajemnice Smaku
Grawerowane kruche ciasteczka różane 72

Płatki różane pięknie pachną i mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy z nich przygotować syrop, konfiturę, nalewkę, cukier różany i wiele innych cudownie pachnących przetworów. Do przepisu na kruche ciasteczka różane** wykorzystałyśmy płatki róży pomarszczonej ( Rosa rugosa ). Aby uzyskać aromatyczny, o pięknym kolorze cukier różany wystarczy płatki delikatnie zmiksować z cukrem i dodać, tak jak w tym przepisie do ciasteczek

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania