Sezon na arbuzy co prawda już się kończy, ale wciąż możemy jeszcze kupić je w sklepie. Choć uwielbiam arbuzy jeść po prostu w postaci owocu, to przetwory arbuzowe też mają coś w sobie😉 Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszną lemoniadę arbuzową. Lemoniada arbuzowa - przepis Do przygotowania lemoniady będziesz potrzebować: 1 kg arbuza bez skórki, 1,5 l wody
Z notatnika dietetykawskazane dla dzieci oraz kobiet ciężarnych – w polinezyjskiej medycynie naturalnej roślina ta była wykorzystywana do wywoływania poronień. Również kobiety karmiące powinny zrezygnować ze spożywania tych owoców i ich przetworów. Ze względu na wysoką zawartość potasu noni nie powinny spożywać osoby z chorobami nerek, hiperkalemią oraz zaburzeniami rytmu serca. Długotrwałe dostarczanie nadmiernej ilości potasu w diecie może również doprowadzić do zaburzeń
Z notatnika dietetykaszczęście, że w ogródku rośnie mi krzew aronii - jak co roku więc we wrześniu w mojej kuchni pojawiają świeżo zerwane owoce. Aronię wykorzystujemy przede wszystkim do przygotowywania przetworów - u mnie w domu robimy głównie dżemy i soki, kiedyś były też nalewki. Część owoców mrozimy, aby zimą móc przygotować np. pyszny mus owocowy. O korzyściach zdrowotnych, jakie możemy odnieść włączając aronię
Z notatnika dietetykawyjątków. Żadnych substancji dodatkowych producenci nie mogą dodać do: cukru, herbat liściastych niearomatyzowanych, masła, miodu, mleka (pełnego, półtłustego, odtłuszczonego, UHT), naturalnych wód mineralnych i źródlanych, pasteryzowanej śmietanki i śmietany, przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii. Możemy więc jeść produkty zawierające substancje dodatkowe czy nie? Oczywiście, jak już wspominałam wcześniej, substancje dopuszczone do stosowania w żywności są dla nas bezpieczne, jednak
Z notatnika dietetykajesienią to tzw. oczywista oczywistość. Świeże grzyby możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów – możemy zrobić z nich zupę grzybową, podać zamiast mięsa na drugie danie czy przygotować różne przetwory. Świeże grzyby możemy teraz bez problemu kupić w sklepie czy na rynku. Ale możemy też udać się po nie do lasu Grzybobranie Na grzybobranie chodzę rzadko. Choć uwielbiam las, raczej
Z notatnika dietetykawierzchu ułóż czereśnie. Ponieważ sezon na czereśnie skończył się tak dawno, że już nawet o nim nie pamiętam, ja użyłam czereśni ze słoika (moja mama robi pyszne przetwory, także z czereśni
Z notatnika dietetykarumienimy płatki migdałów. Zupę podajemy z grzankami i płatkami migdałów. Artykuł Zupa z brokuła i pora z grzankami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprawda zima to nie okres na robienie przetworów ale od wszystkiego są przecież wyjątki ;) Jednym z nich jest właśnie zimowy dżem z gruszek. Bardzo aromatyczny, pełen rozgrzewających dodatków, które nadają mu przytulności, tak bardzo pożądanej w chłodne i ciemne dni. Idealny na miękkiej chałce, chrupiącej kromce chleba lub jako dodatek do deski serów. Świetnie komponuje się
Kuchnia w Słońcu Skąpanazaledwie miesiąc temu, a wiem, że mają już swoich fanów od bardzo dawna. I wraz z rodziną zdecydowanie do nich dołączamy! Niestety, choć zawsze będę twierdzić, że domowe przetwory, wyroby, wypieki oraz wszelkie samodzielnie przygotowane dania nie mają sobie równych to minionego lata nie przygotowałam żadnych zapasów na tegoroczną zimę. Dlatego przez przypadek trafiłam na facebookową stronę Spiżarni Baby Jagi
Di gotujecałej powierzchni. Zapiekamy ok 20 min. Podajemy ze śmietaną posypane odrobioną cynamonu. Artykuł Zapiekany ryż z jabłkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujajek, kotlety z jajek Kartofle / ziemniaki: kotlety królewskie ogórki z ziemniakami sałata polska – sałatka ziemniaczana ziemniaki po nelsońsku kluski, knedle, placuszki: knedel z kaszy manny z serem przetwory: konfitura z ogórków ryby: babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski sos z oliwek warzywa: buraki
królestwo garówniedrogie. Innym aspektem jest również zdrowe gotowanie. Jemy tyle ile musimy i gotujemy od podstaw. Zatem unikamy gotowej żywności przetworzonej jak kupne sosy, zupy, margaryny, odtłuszczone produkty czy inne przetwory. Stawiamy na produkty tak zwanej zdrowej żywności. W ten sposób mamy bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Jesteśmy tym co jemy. Odpowiednią dietą można uzyskać efekty porównywalne nawet z terapią farmakologiczną
codojedzeniacieście owoce nie opadają na spód. Mam jeszcze jedno ciasto z truskawkami w głowie, ale wymaga ono troszkę więcej czasu. Poczekam może z nim do weekendu. Sezon na przetwory już ruszył pełną parą. W bliskiej przyszłości dżem z moreli, ogórki…oj tu przy ogórkach to będzie roboty. Jednak wszystko to, co się dzieje skraca mi czas na popisanie
Pieprzyć z Fantazjąprzypadku tego pasztetu nie obowiązują zasady ścisłego trzymania się przepisu. Pasztet piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinkę. Formę do pieczenia najlepiej wyłożyć papierem do wypieków. Miłośnikom takich przetworów wspomnę, że takie dobre i tylko palce lizać! Smacznego! Lidka Artykuł Pasztet z cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąCześć! Między robieniem przetworów z ogórków czy cukinii wypadałoby coś zjeść. Z racji, że zaczął się sezon na kurki – w lesie i markecie – zrobiłam makaron tagliatelle z kurkami. Danie delikatne i pyszne. Proste w przygotowaniu i tak samo szybkie w jedzeniu. Polecam! Składniki: * 40 dkg makaronu tagliatelle * 200 ml śmietanki 30% * 30 dkg kurek
Pieprzyć z Fantazją