przetwory - 14998 przepisów (strona:376/1000)

Cukier aromatyzowany kwiatami bzu 120

Internet “zasypuje” nas w maju cukrem.. nie takim zwykłym, bo cukrem aromatyzowanym kwiatami bzu. Pracy przy tym nie za wiele, więc warto spróbować

Tajemnice Smaku
Dżem z aronii i gruszek 144

Świeże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji. Jak pozbyć się tej

Tajemnice Smaku
Sos z pieczonych pomidorów i warzyw 99

W sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę. Sos z pieczonych pomidorów

Tajemnice Smaku
Sos pomidorowy ze śliwkami 125

Sos BBQ czyli sos barbecue, to inaczej sos grillowy. Sosu używa się między innymi do marynowania mięsa na grill, również jako dodatek po ich upieczeniu. Najbardziej

Tajemnice Smaku
Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana 142

Ajwar to tradycyjny bałkański sos paprykowy. Oprócz papryki do sosu możemy dodawać inne warzywa, takie jak: bakłażan, czosnek, pomidory czy ostra papryczka. Każda gospodyni powie, że

Tajemnice Smaku
Suszony pigwowiec japoński 90

Pigwowiec japoński to ciernisty i  pięknie kwitnący krzew. Owoce pigwowca są bardzo aromatyczne, kwaśne i twarde. Zawierają duże ilości witaminy C. Z powodu swojej kwaśności

Tajemnice Smaku
Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi 108

blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykrywamy papierem do pieczenia, stawiamy na nie blaszkę, w której się piekły i obciążamy. Do obciążenia możemy wykorzystać np. kamienie lub słoiki z przetworami. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 dni, po tym czasie ciasto zmięknie i zespoli się z powidłami. Gotowy piernik możemy podzielić na 4 części i według upodobań polać czekoladą

Tajemnice Smaku
Kiszony kalafior z burakiem 119

Kiszony kalafior – nie próbowałam, nie znałam smaku i jakoś wątpiłam w to, że może być smaczny. Przez to też tak bardzo długo zabierałam się do

Tajemnice Smaku
Przekąska z oliwek i marynowanych papryczek z serem labneh lub z fetą 157

Przygotowanie marynowanych papryczek z oliwkami  w zalewie jest wyjątkowo proste.  Papryczki możemy podać do stołu na  przystawkę, ale jest to również pomysł na

Tajemnice Smaku
Gravlax – marynowany surowy łosoś z buraczkami i wasabi 117

śliwowica, sokiem z cytryny i obkładamy plastrami cytryny. Szczelnie zakrywamy folią lub wkładamy do worka próżniowego. Rybę należy teraz obciążyć, ja kładę deseczkę i na niej np. słoiki z przetworami  lub … kamienie.  Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 2 – 3 dni. Po tym czasie delikatnie wyciągamy rybę, oczyszczamy z marynaty i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem

Tajemnice Smaku
Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu 325

kolor z obu stron. Placki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniczkach papierowych. Artykuł Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pyszne rosyjskie faworki z kefirem 136

kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniczkach papierowych i posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Pyszne rosyjskie faworki z kefirem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasto dyniowe 144

Halloween, ale również warzywo, które pysznie smakuje i jest bardzo zdrowe. Dlatego warto z niego korzystać, zwłaszcza w sezonie, który właśnie trwa. Z dyni można przygotować sporo dań czy przetworów, ale także ciast. I właśnie dziś pokusiłam się o przygotowanie korzennego, piernikowo - cynamonowego ciasta z dyni. Przyznam szczerze, że ciasto z surowej dyni robiłam pierwszy raz, ale zachęcona wypiekami

Waniliowe Improwizacje
Pieczone warzywa z ziołami, a jutro zupa 105

kiedyś (...) kiedyś były oddzielne pomieszczenia w zabudowie gospodarczej, które były położone na niższym poziomie niż reszta budynków i służyły jako piwnice na ziemniaki, marchew, buraki i inne warzywa -oraz przetwory. Mnie zawsze najbardziej podobały się takie wkopane pod ziemię, najlepiej zarośnięte trawą od góry - zamiast dachu. Z małymi drzwiczkami - jedyną drogą dostępu... Chłodno, ciemno, bezpiecznie... Trochę jak w wiosce Hobbitów

Gary Bez dna
Lemoniada arbuzowa 143

Sezon na arbuzy co prawda już się kończy, ale wciąż możemy jeszcze kupić je w sklepie. Choć uwielbiam arbuzy jeść po prostu w postaci owocu, to przetwory arbuzowe też mają coś w sobie😉 Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszną lemoniadę arbuzową. Lemoniada arbuzowa - przepis Do przygotowania lemoniady będziesz potrzebować: 1 kg arbuza bez skórki, 1,5 l wody

Z notatnika dietetyka