przetwory - 14998 przepisów (strona:379/1000)

Syrop z młodych pędów sosny 98

Do przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg. Najlepszą porą zbioru jest początek maja

Tajemnice Smaku
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 71

jabłka, są bardzo soczyste i mają słodko-kwaśny smak.  Są źródłem witaminy A, witaminy B6, błonnika, potasu i magnezu.  Spożywamy je na surowo lub w formie przetworów, czyli dżemów, galaretek, jak również likierów, nalewek i win. Nieśplik japoński jest świetnym dodatkiem do warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności

Tajemnice Smaku
Nalewka truskawkowa z limonką 60

Nalewka z truskawek zawsze budziła we mnie  wiele kontrowersji. Jakoś truskawki nie bardzo kojarzyły mi się z alkoholowym napitkiem. Kilka lat temu, zapadła decyzja: jak

Tajemnice Smaku
Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami 69

Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę

Tajemnice Smaku
Grawerowane kruche ciasteczka różane 68

Płatki różane pięknie pachną i mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy z nich przygotować syrop, konfiturę, nalewkę, cukier różany i wiele innych cudownie pachnących przetworów. Do przepisu na kruche ciasteczka różane** wykorzystałyśmy płatki róży pomarszczonej ( Rosa rugosa ). Aby uzyskać aromatyczny, o pięknym kolorze cukier różany wystarczy płatki delikatnie zmiksować z cukrem i dodać, tak jak w tym przepisie do ciasteczek

Tajemnice Smaku
Imbirowa konfitura z marchwi i czerwonych pomarańczy 69

Na chlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier   wyrabialiśmy i piekliśmy żytni chleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego – 

Tajemnice Smaku
Cukier aromatyzowany kwiatami bzu 79

Internet “zasypuje” nas w maju cukrem.. nie takim zwykłym, bo cukrem aromatyzowanym kwiatami bzu. Pracy przy tym nie za wiele, więc warto spróbować

Tajemnice Smaku
Dżem z aronii i gruszek 113

Świeże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji. Jak pozbyć się tej

Tajemnice Smaku
Sos z pieczonych pomidorów i warzyw 65

W sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę. Sos z pieczonych pomidorów

Tajemnice Smaku
Sos pomidorowy ze śliwkami 82

Sos BBQ czyli sos barbecue, to inaczej sos grillowy. Sosu używa się między innymi do marynowania mięsa na grill, również jako dodatek po ich upieczeniu. Najbardziej

Tajemnice Smaku
Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana 107

Ajwar to tradycyjny bałkański sos paprykowy. Oprócz papryki do sosu możemy dodawać inne warzywa, takie jak: bakłażan, czosnek, pomidory czy ostra papryczka. Każda gospodyni powie, że

Tajemnice Smaku
Suszony pigwowiec japoński 64

Pigwowiec japoński to ciernisty i  pięknie kwitnący krzew. Owoce pigwowca są bardzo aromatyczne, kwaśne i twarde. Zawierają duże ilości witaminy C. Z powodu swojej kwaśności

Tajemnice Smaku
Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi 54

blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykrywamy papierem do pieczenia, stawiamy na nie blaszkę, w której się piekły i obciążamy. Do obciążenia możemy wykorzystać np. kamienie lub słoiki z przetworami. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 dni, po tym czasie ciasto zmięknie i zespoli się z powidłami. Gotowy piernik możemy podzielić na 4 części i według upodobań polać czekoladą

Tajemnice Smaku
Kiszony kalafior z burakiem 92

Kiszony kalafior – nie próbowałam, nie znałam smaku i jakoś wątpiłam w to, że może być smaczny. Przez to też tak bardzo długo zabierałam się do

Tajemnice Smaku
Przekąska z oliwek i marynowanych papryczek z serem labneh lub z fetą 111

Przygotowanie marynowanych papryczek z oliwkami  w zalewie jest wyjątkowo proste.  Papryczki możemy podać do stołu na  przystawkę, ale jest to również pomysł na

Tajemnice Smaku