odrobinę cukru (na 1 litr maleńka szczypta), co przyspieszy proces fermentacji. Koniecznie pamiętajmy o namoczeniu ogórków w zimnej wodzie przed kwaszeniem, co zapobiegnie ubywaniu wody w słoikach. źródło wiedzy: "Przetwory, które leczą" z recepturami o. Grzegorza Sroki
Kulinarne przemysleniastopniach. Ciepłe bułki smarujemy masłem po wierzchu. Artykuł Mleczno-maślane miękkie bułeczki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusmaku – bazylia, zioła prowansalskie, itp Jak zrobić: Wszystko wrzucamy razem do garnka gotujemy 20-30 min aż zgęstnieje Doprawiamy do smaku Wrzucamy do słoiczków i pasteryzujemy Pasteryzacja przetworów: Gorący keczup przełożyć do małych słoików i od razu mocno zakręcić pokrywki. Ustawić słoiki na kratce w zimnym piekarniku , nastawić piekarnik na temperaturę 130 stopni C. Pasteryzować przez
Keto - Meto Przepisytalerzy może nam zapewnić tyle substancji odżywczych ile potrzebujemy. Warto więc pamiętać, że istnieją produkty roślinne, które określane są jako posiadające pełnowartościowy profil aminokwasowy. To soja i jej przetwory oraz komosa ryżowa zwana quinoa. Dobrze jest łączyć w posiłkach zboża z roślinami strączkowymi. Produkty zbożowe i orzechy zawierają bowiem mało takich aminokwasów jak lizyna i tryptofan, za to strączki mają
Fleksitarianizm.plopakowania kwadratowych wafli, w którym jest ich 5 sztuk. Posmarowane wafle zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia, obciążyć deską do krojenia i ewentualnie jeszcze słoikiem z przetworami lub grubą książką. Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby masa w waflach zastygła. Wafle kroić według uznania, u mnie kawałki o wymiarach
Gotuj w domuCałość posypujemy grudkami kruszonki. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Artykuł Kruche ciasto z owocami i budyniem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuteraz te małe, czerwone i pachnące owoce są już w sprzedaży. Świeże i mrożone maliny są słodkie i doskonale nadają się do deserów, czy koktajli. Robię też z nich przetwory, ale też zamrażam w małych pudełeczkach, aby mieć maliny pod ręką, gdy przyjdzie mi ochota na malinowe desery czy koktajle malinowe po sezonie malinowym. Prawie co niedzielę jeździmy z Piotrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędżemów, kompotów, nalewek, soków, ciast, ciasteczek, farszów do mięs i innych dań. Jednak świeżymi owocami możemy się cieszyć tylko przez krótki okres lata, dlatego warto je zamrozić lub przygotować przetwory. Sprawdź co kryją jeszcze w sobie te wyjątkowe owoce! Czerwone porzeczki to źródło: antyoksydantów - m.in. polifenole, antocyjany witaminy C witaminy A witaminy E witaminy K witamin z grupy
Kuchnia MagdaLenydżemów, kompotów, nalewek, soków, ciast, ciasteczek, farszów do mięs i innych dań. Jednak świeżymi owocami możemy się cieszyć tylko przez krótki okres lata, dlatego warto je zamrozić lub przygotować przetwory. Sprawdź co kryją jeszcze w sobie te wyjątkowe owoce! Czerwone porzeczki to źródło: antyoksydantów - m.in. polifenole, antocyjany witaminy C witaminy A witaminy E witaminy K witamin z grupy
Kuchnia MagdaLenyminut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok. 20-30 min. Chleb studzimy na kratce. Artykuł Chleb pszenny całonocny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudziś wiadomo, że domowe przetwory dają możliwość zamknięcia letnich smaków 😊 Nie ukrywam, że takie słoiczki najbardziej cieszą jesienią i zimą, kiedy w warzywniakach nie ma już zbyt dużego wyboru świeżych owoców czy też warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowego syropu. Truskawki to "wdzięczne" owoce, ponieważ świeże, lekko twarde możecie zamrozić, a z miękkich przygotować dżem lub domowy syrop. Uwaga
Ugotowaćzezłocenia, sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły. Podajemy solo lub z cukrem pudrem. Artykuł Orkiszowe muffinki z owocami lata pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkustopniach. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Artykuł Jogurtowo-piaskowy placek z owocami lata pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuCześć Sezon na truskawki pomału się kończy. Ostatnie pyszne owoce można zjeść lub wykorzystać do przetworów na zimę. Ja przygotowałam paczkę pierogów. Przepis na ciasto jak zwykle zaczerpnęłam z „Kuchni polskiej” pod redakcją M.M. Kastelik s. 50 (z przepisu Pierogi z mięsem). Pierogi z truskawkami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo
blog.moje-pasje.infoDzień dobry :) Rozpoczyna się sezon na ogórki, cukinię i pomidory.Większość z nas ma swoje sprawdzone przepisy które co roku wykorzystuje. Chciałam Wam przypomnieć kilka moich starych przepisów na przetwory. Postaram się co jakiś czas wrzucić coś nowego na bloga, chociaż ostatnio mnie tu mało, w okresie letnim więcej zajęć na dworze i na blogowanie brak czasu.Mam nadzieję że spodoba
Sama słodycz i szczypta chili