Pigwa na zimę 184Jesień to czas kiedy jeszcze nie do końca jest zimno. Pogoda może nas delikatnie oszukać, a wtedy nie trudno o przeziębienie. Nie ma nic lepszego wówczas
ChilliJemy
Ciastka francuskie z tostera 152szybki do przygotowania deser Jeżeli najdzie nas ochota na coś słodkiego lub kiedy mamy niespodziewanych gości. 8 porcji 1 arkusz ciasta francuskiego 300 gramów mus jabłkowy użyłam swojego przetworu ze słoika ale można też dać jabłka na świeżo prażone z patelni. Arkusz ciasta francuskiego pokroić na osiem równych kwadratów. Kwadraty układać w tosterze , w każdy z czterech dołków włożyć
Andzia Pichci
Kiszona biała kapusta 163gmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 5 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca – albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentacje. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi
ladykitchen
Kiszona czerwona kapusta 194gmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 6 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca — albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentację. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi zewnętrznymi
ladykitchen
Ciasto dyniowe z orzechami 162bywa i tak, że dopada nostalgia po lecie, które odeszło i wróci dopiero za rok. Na pocieszenie jesień przynosi w zamian wiele grzybów, warzyw, owoców z których możemy robić przetwory lub wypiekać ciasta. Ciasto dyniowe z orzechami zagościło u mnie na dobre, zresztą jak i dynia piżmowa Uwielbiam dynię piżmową. Dla tych, którzy mało ją znają kilka porad. Dynia piżmowa
gotuj ze mną
Szarlotka z pigwą 142szarlotkę ale z pigwą. Gdybym miała wybierać nie wiem co lepsze. Jabłka czy pigwa. Ja osobiście bardzo ją lubię bo ma fajny aromatyczny smak. Do ciast idealna i na przetwory. forma o wymiarach 24x24 cm ciasto kruche: 100 g mąki migdałowej 100 g mąki kokosowej 200 g mąki pszennej 4 żółtka 8 łyżek cukru
wesoła kuchnia
Chleb pszenno-orkiszowy z gara 156stopni i dopiekamy bez przykrycia do ulubionego koloru zrumienienia. Studzimy na kratce. Artykuł Chleb pszenno-orkiszowy z gara pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej 142Polać sosem surówkę, posypać posiekaną natką Sos Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku. Artykuł Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Kuchnia na trudne czasy 193dyspozycji. 2.Gotujcie dania na zapas, zupy, dania jednogarnkowe, gulasze, gołąbki, wykorzystujcie podroby jeśli lubicie, takie dania można potem mrozić lub wekować w słoikach. W lecie i jesienią róbcie przetwory z sezonowych warzyw i owoców. – bigos do słoików – Leczo do słoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pszczela robota na odporność 163miód, mogą działać silnie alergizująco. Co ważne, jeśli spróbujecie któregoś z tych produktów i okaże się, że jednak wystąpi reakcja alergiczna, będziecie musieli niestety zrezygnować ze wszystkich wymienionych pszczelich przetworów
Z notatnika dietetyka
Hallo Lublin :) Gdzie jeść w Lublinie? 159Muratore Coffe Dobra Kawa na dzień dobry? A może pizza w wersji śniadaniowej? Tak, to jest to miejsce. Palarnia Kawy z obłędnie dobrą kawą, świeże pieczywo, przetwory, czekolady w słoiku i możliwość kupienia tego na wynos. Do tego jest piękny wystrój i to cenie, że takie miejsca się wyróżniają. 2. Zielony Talerzyk
Niezły Młynek
5 przepisów na ciasta z dynią 158warzywa i owoce, które w danej porze roku są sezonowe, tak jak dynia na jesieni, pomidory latem, nowalijki na wiosnę. Warto też zamykać polskie warzywa i owoce w domowych przetworach! Cieszmy się sezonowymi warzywami, dostosowujmy gotowane potrawy do tego co aktualnie dostępne jest w sklepach i na pobliski targu. Wybierajmy w końcu zdrowo i smacznie! A teraz zapraszam
nietylkopasta.pl
Ajvar - pasta z papryki i bakłażana 146Ajvar to pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Robiłam ajvar z innego przepis i też jest pyszny. Proponuję zrobić także i tą wersję rodem z Macedonii
Moje Małe Czarowanie
Risotto dyniowe z korzennymi przyprawami 138czarujących kompozycji, zachęcających do stworzenia własnego dzieła. Sezon na dynię rozpoczyna się końcem lipca i trwa do pierwszych przymrozków. Warto więc pośpieszyć się z przygotowaniem dyniowych potraw i przetworów. Dyniowe, korzenne risotto o kremowym wykończeniu za sprawą dodatku niewielkiej ilości mleczka kokosowego i masła. Rozkoszny przepis na jesienne risotto z cząstkami dyni i talarkami marchewek. Pękaty ryż ugotowany al dente
ProstePesto.pl