warzywa i owoce, które w danej porze roku są sezonowe, tak jak dynia na jesieni, pomidory latem, nowalijki na wiosnę. Warto też zamykać polskie warzywa i owoce w domowych przetworach! Cieszmy się sezonowymi warzywami, dostosowujmy gotowane potrawy do tego co aktualnie dostępne jest w sklepach i na pobliski targu. Wybierajmy w końcu zdrowo i smacznie! A teraz zapraszam
nietylkopasta.plAjvar to pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Robiłam ajvar z innego przepis i też jest pyszny. Proponuję zrobić także i tą wersję rodem z Macedonii
Moje Małe Czarowanieczarujących kompozycji, zachęcających do stworzenia własnego dzieła. Sezon na dynię rozpoczyna się końcem lipca i trwa do pierwszych przymrozków. Warto więc pośpieszyć się z przygotowaniem dyniowych potraw i przetworów. Dyniowe, korzenne risotto o kremowym wykończeniu za sprawą dodatku niewielkiej ilości mleczka kokosowego i masła. Rozkoszny przepis na jesienne risotto z cząstkami dyni i talarkami marchewek. Pękaty ryż ugotowany al dente
ProstePesto.plprzejdźmy do zalet, bo jeszcze pomyślicie że ich nie ma! Pojemność to zdecydowanie jej mocna strona. Oczywistym jest, że do zdjęć nie umieściłam w niej wszystkich pootwieranych słoiczków z przetworami i dodatkami, bo wyglądały by niezbyt korzystnie i atrakcyjnie, ale uwierzcie mi, że mam ich sporo i te szklane półki dają radę Spokojnie mogę rozplanować na nich duże zakupy
Kuchnia w czekoladzieChutney, owocowy sos słodko-pikantny Słodko-kwaśny, owocowo-pikantny sos ze śliwek. Swój chutney zrobiłam ze śliwek węgierek, ale możemy wykorzystać każdą inną odmianę śliwek
Tajemnice Smakupiekarniku około 25 minut. Tak przygotowane słoiki z dżemem najlepiej jest przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Dżem z dyni jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeszarlotki, to prawdopodobnie właśnie z szarą lub złotą renetą. To jedna z najstarszych odmian jabłoni domowej i ma charakterystyczny, kwaśny smak i aromat. Świetnie sprawdza się w szarlotkach i przetworach, bo nie rozpada się na mus, tylko utrzymuje swoją konsystencję. Idealne dla wielbicieli kwaśnych jabłek w szarlotce (czyli dla mnie). Miłośnicy kwaśnych owoców powinni zainteresować się też klasyczną antonówką . Jędrne
Na-talerzu.plpory dnia ;) To będą najlepsze bułeczki ze śliwkami, jakie zrobicie sobie w tym sezonie! A jeżeli chcielibyście zamknąć sobie śliwki z cynamonem w słoikach, to odsyłam Was do pierwszych przetworów na blogu, czyli przytulnych śliwek - TUTAJ . Na sobotę, niedzielę i każdy inny dzień tygodnia; do popołudniowej herbaty, kawy, na słodkie spotkanie z bliskimi lub po prostu pyszną przekąskę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaK onfitura gruszkowo-dereniowa z miętą to pyszny, słodki i zdrowy dodatek do kanapek, placków, naleśników i ciast. Dojrzałe owoce derenia … Przeczytaj cały artykuł Artykuł
My Blueberry CornerJesień i grzyby to nierozerwalny duet. Co roku przerabiam świeże grzyby na suszone - tutaj poczytacie jak suszyć grzyby - robię przetwory, ale także szykuję różne dania ze świeżych grzybów. Zawsze z ogromną przyjemnością wracam do klasycznej tarty z grzybami. Kruche ciasto, grzyby, cebula, śmietana i jajka. Bez zbędnych kombinacji. Zapraszam po przepis i mam nadzieję, że ta tarta z grzybami
Kulinarne przygody Gatityzwanej deski serów przygotowywanej choćby do wieczoru przy winie. Ja nie jestem miłośniczką serów z mleka koziego, ale w towarzystwie fantazji śliwkowej nawet mi smakują. :) Jak wszystkie inne przetwory najlepiej przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Bardzo Wam polecam te powidła, o śliwkach z dodatkiem orzechów przeczytałam w książce z przepisami kuchni amerykańskiej, ale był on tam tylko wspomniany, nie było
I tu będę miała takie teSyrop żurawinowy bez cukru 😍 Idealny do jesiennej herbatki! Teraz świeżą żurawinę znajdziecie bez problemu na targach. Taki syrop należy trzymać w lodówce do ok. 10 dni
CzarnawisienkaPowidła ze śliwek węgierek na trzy sposoby: powidła według Monatowej, powidła tradycyjnie i powidła z wolnowaru POWIDŁA ZE ŚLIWEK WEDŁUG MONATOWEJ “ Powidła ze śliwek
Tajemnice Smakuniepamięć odeszły czasy pysznych wędlin ze sklepu. W dzisiejszych czasach nie można na półkach sklepowych znaleźć już naturalnie przygotowywanych wędlin wędzonych w dymie. Zastępują je nastrzykiwane przetwory ze sztucznym aromatem dymu. Musimy się z tym pogodzić. Jednak to, że w sklepie nie ma już prawdziwych wędlin nie oznacza, że nie można ich mieć w lodówce. Jest jeszcze sporo osób, które
ProstePesto.pl