Przepis na : deser
Z takiej racji, że truskawek w tym roku mamy pod dostatek robię domowy dżem truskawkowy . Do przygotowania domowego dżemu nie używamy substancji żelujących. Do jego wykonania wystarczą tylko dwa główne składniki: truskawki oraz cukier. Truskawki gotuję w całości przez kilka dni. Zazwyczaj są to trzy dni po godzinie dziennie. W trakcie gotowania owoce puszczą soki i woda odparuje, a dżem zrobi się gęsty i trochę ściemnieje. Dżem truskawkowy to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni. Co roku robię kilkanaście ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Lubimy gotować i dzielić się przepisami