przetwory - 14998 przepisów (strona:353/1000)

Truskawki jak Walentynki 99

borówki praktycznie przez cały rok. Polacy są coraz bardziej świadomi znaczenia konsumpcji owoców i warzyw w budowaniu odporności i regeneracji. Coraz powszechniejsza jest wiedza, że owoce, warzywa i ich przetwory są podstawą zdrowego odżywania, niezastąpionym źródłem antyoksydantów, witamin, związków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, są nawet naturalnymi antybiotykami – mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar. Tylko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Niedoczynność tarczycy – jaką dietę zastosować? 71

Niedobory cynku występują najczęściej z powodu nieprawidłowo zbilansowanej i mało urozmaiconej diety. Główne źródło tego pierwiastka stanowią produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo, kasza gryczana i jaglana), oraz mięso i jego przetwory. Cynk znajdziemy także w zarodkach pszennych, nasionach lnu i pestkach dyni. Witamina B1 (tiamina) Jest odpowiedzialna za zamianę węglowodanów w energię, a także jest niezbędna w procesie przyswajania protein

Natka Pietruszki
Moda na topinambur 103

targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można je zamówić bez kosztów dostawy i odebrać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Owoce jagodowe a nowotwory 93

preparaty czy suplementy, zawierające konkretne wyizolowane z żywności związki. – Lepszym wyjściem od łykania jakichś pojedynczych, wyizolowanych składników bioaktywnych jest spożywanie owoców w całości lub w formie przetworów o niskim stopniu przetworzenia – podpowiada prof. Iwona Wawer. W kontekście owoców jagodowych przypomnijmy jeszcze, że do tej grupy należy tak naprawdę bardzo wiele gatunków, różniących się kolorem, smakiem i składem biochemicznym (warto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Profilaktyka nowotworowa na co dzień 102

trzeba wymienić jeszcze antocyjany obecne w borówkach, jagodzie kamczackiej, aronii czy czerwonej kapuście. Oraz karotenoidy, rozpuszczalne w tłuszczach barwniki roślinne a wśród nich likopen obecny w dużym stężeniu w przetworach pomidorowych. Udowodniono mu korzystny wpływ na redukcję częstości występowania niektórych chorób nowotworowych, zwłaszcza prostaty. Cenny błonnik pokarmowy chroni przed rakiem Włókno roślinne reguluje pracę przewodu pokarmowego, daje uczucie sytości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką 94

Domowe kiszonki – fermentowany fenkuł Kiszony koper włoski to moje odkrycie z zeszłego sezonu. Przygotowałam wtedy dwie porcję i okazało się, że to zdecydowanie za mało

Tajemnice Smaku
Ciasteczka Linzer 136

pomarańczą i cynamonem. W środku jest natomiast owocowe nadzienie – w najbardziej tradycyjnej wersji jest to konfitura porzeczkowa lub malinowa. Połączenie maślano-orzechowo-cytrusowego ciasta kruchego z delikatnymi, owocowymi przetworami jest naprawdę wyjątkowe i sprawia, że ciasteczka Linzer to jedne z najlepszych ciastek, jakie kiedykolwiek jadłam. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Wskazówki Przygotowanie ciasteczek z Linzu jest naprawdę proste, choć dość

Na-talerzu.pl
20 sposobów na jedzenie zero waste 87

członkowie samodzielnie uprawiali zboża, warzywa i owoce, dbali o zwierzęta hodowlane, wypiekali pieczywo, przygotowywali produkty mleczne i wędliny. Na zimę robiono zapasy, w tym tradycyjne polskie kiszonki i przetwory. Nikt nie opakowywał każdej porcji jedzenia w folię, nie przechowywał żywności w plastikowych opakowaniach i nie musiał się martwić o segregację śmieci. Praktycznie wszystkie odpady dawało się kompostować lub zutylizować

ProstePesto.pl
Zakwas z buraczków czerwonych – zakwas na barszcz 96

Sprawdzony przepis na zakwas z buraczków, nie tylko na świąteczny barszcz, również do picia na co dzień! Jeszcze niedawno na czerwony barszcz kisiłam buraczki z dodatkiem

Tajemnice Smaku