przetwory - 14998 przepisów (strona:333/1000)

Konfitura cytrynowa 113

Nigdy nie zajmowałam się przetworami... Ostatnio znalazłam na pewnym blogu przepis na konfiturę cytrynową do herbaty. Pomyślałam, że będzie idealna na chłodne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi ze strony  niebieskapistacja.blox.pl . Z podanego przepisu uzyskałam 9 małych słoiczków po koncentracie pomidorowym. Składniki: -700g cytryn (najlepiej te, które mają cienką skórkę) -700g cukru -700ml wody Wykonanie: Cytryny możemy sparzyć

KasiekGotuje
Dżem wiśniowy z lawendą 125

Uwielbiam wiśnie! Co roku przygotowuje z nich przetwory, w tym dżemy z różnymi dodatkami. Ten z lawendą jest wyjątkowy i ma cudowny aromat. Polecam gorąco, każdemu kto lubi lawendę. Dzem wisniowy z lawenda   SKŁADNIKI: 1kg wydrylowanych wiśni 4 gałązki lawendy 500g cukru 20g cukru waniliowego WYKONANIE: Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni

Pyry na Gaz
Dżem z mirabelek z wanilią 157

Dżem z mirabelek jest bardzo charakterystyczny, kwaskowy z nutą wanilii.  Pyszny!  Kojarzy mi się z dzieciństwem bo koło naszego domu rosły mirabelki z których babcia przygotowywała przetwory.  Polecam :) Dżem z mirabelek z wanilią SKŁADNIKI: 600g mirabelek (pozbawionych pestek) 300g cukru ½ laski wanilii WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Mirabelki myjemy

Pyry na Gaz
Syrop z owoców czarnego bzu 113

sprawą syropu którym raczyła mnie babcia Aniela. Uwielbiam go! Ale nie tylko smak jest tu ważny. Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym czyli mają zdolność do wiązania wolnych rodników. Przetwory z owoców czarnego bzu chronią komórki i zapewniają im dłuższą żywotność, a także mają właściwości bakteriobójcze oraz zdolność wiązania się flawonoidów zawartych w ekstrakcie z wirusem grypy, przez co zostaje

Pyry na Gaz
Konfitura z aronii i jabłek 118

Rzadko robię przetwory na zimę. Nie mam cierpliwości, nie mam słoików, nie mam miejsca na przechowywanie, w końcu nie mam talentu do gotowania w ilościach hurtowych. Jeśli już decyduję się na domowe dżemy, konfitury czy powidła, to najczęściej w takiej ilości, że znikają z lodówki w ciągu tygodnia. Czytaj więcej

bistro mama
Konfitura z rabarbaru i truskawek z nutką wanilii 152

przedstawię kolejną rybkę, mamy dziś przecież środę, chciałam zaprezentować Wam mój najnowszy przetwór. Choć powstały tylko 3 słoiczki wiem, ze zrobię więcej tej pysznej, słodko kwaśnej konfitury. W końcu połączenie truskawek, rabarbaru i wanilii to jedno z najlepszych letnich smaków. Konfitura z rabarbaru i truskawek po 300 g truskawek bez szypułek i obranego, pokrojonego w kawałki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dżem mirabelkowy z wanilią 98

filozofia i odkrywam to po raz kolejny co roku. Nawet nie byłam przekonana czy na ten dżemosław zamieszczać przepis ale na kilku blogach receptury na tego typu przetwory się pojawiły więc i ja postanowiłam pokazać co upichciłam.Oto moje tegoroczne odkrycie! czyli Dżem z żółciutkiej mirabelki, z laską wanilii.Kwaskowy, pełen smaku i jeszcze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa galaretka z czarnej porzeczki czyli Niedzielne Sniadanie odc.41 173

śniadanie nie ma jak pajda domowego chleba, biały ser i domowy przetwór. Ostatnio miałam możliwość zakupienia porzeczek czarnych w fajnej cenie a potem przerabiałam i mroziłam. Efektem przerabiania jest m.in. galaretka. Przepis podpatrzony u Smacznej Pyzy. A przy okazji galaretki powstał też kompot, u mnie skoncentrowany i zabutelkowany :) Domowa galaretka z czarnej porzeczki2

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy dżem wiśniowy 106

Szpaki nie chciały zjeść moich wiśni dlatego robię z nich przetwory ;) Składniki:1 kg wiśni (wydrylowane)0,35 kg cukru1 żelfix dr. oetkera (3:1)Dżem robiłam wg instrukcji z opakowania żelfixu. Wiśnie zagotować z żelfixem. Dodać cukier i gotować ponownie około 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku

Bon Appetit Małgorzaty
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki 146

Dzisiaj kolejne przetwory z czarnej porzeczki, czyli jak zrobić galaretkę z powstałej po robieniu soku pulpy owocowej. Wprawdzie nie jest przejrzysta jak typowa galaretka, ponieważ jest wykonana z pozostałości po zrobieniu soku, ale ma taką galaretkową konsystencję. Można ją troszkę porównać do gładkiego dżemu owocowego.Składniki:pulpa owocowa po robieniu sokucukier (u mnie ok.1,5 kg)1 żel-fix (czarna

Kuchnia domowa Ani
Maliny w syropie 221

Przetwory z malin to już tradycja. Zapraszam na maliny w syropie.Składniki:1 kg malin1 litr wody1-1,5 szklanki cukru (lub według uznania)Sposób przygotowania:1. Maliny przebieramy i płuczemy. Przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków.2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, gorącym syropem zalewamy maliny w słoiczkach, zakręcamy.3. Słoiczki z malinami pasteryzujemy przez ok. 20 minut.Na zimę

Kuchnia domowa Ani
Dżem czereśniowy 131

przetworów czereśniowych robiłam dotychczas tylko kompot. Ale w tym roku zrobiłam też porcję dżemu na spróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku - dżem z czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml.Składniki:1 kg wypestkowanych czereśni2 niepełne szklanki cukru1/2 szklanki wody1 konfiturexsok z połowy cytrynySposób

Kuchnia domowa Ani
Czarna porzeczka w cukrze na przeziębienie 199

chyba już moje ostatnie przetwory z czarnej porzeczki... Tym razem porzeczka jako lek na przeziębienie, gorączkę czy żołądek. Jak wiadomo czarne porzeczki to źródło wielu cennych witamin, przede wszystkim witaminy C, rutyny (witaminy P), witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan

Kuchnia domowa Ani
Kompot z mirabelek 157

zbiera i owoce zalegają pod drzewem. Dlatego zabrałam dwie reklamówki i uzbierałam dość sporo owoców. Jedną część zawiozłam mamie, a z drugiej zrobiłam kompoty (miałam już nie robić przetworów, bo brakuje mi słoików). Zapraszam!Składniki:mirabelki - ilość i odmiana dowolna (u mnie żółte i czerwone)3-4 łyżki cukru na 1 słoik litrowywodaSposób przygotowania:1. Umyte mirabelki pakujemy do słoików

Kuchnia domowa Ani
Buraczki w zalewie octowej 175

Kolejne przetwory... Dużo ich, ale za to potem mamy swoje własne skarby lata pozamykane w słoiki. W zeszłym tygodniu robiłam szybki przecier pomidorowy, zielony dżem z cukinii, kompoty ze śliwek i mirabelek... A na blogu tym razem buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika. Przepis znalazłam u Magdy.Składniki

Kuchnia domowa Ani