przetwory - 14998 przepisów (strona:327/1000)

Cukinia marynowana po francusku 568

bardziej popularna , na naszych stołach cukinia , naprawdę zasługuje na swoją uwagę , ze względu na walory smakowe jak i dietetyczne .W związku z powyższym ,czas na następny przepis, na zimowe przetwory z udziałem cukinii . Dość prosty , wymaga tylko troszkę cierpliwości . Tak przyrządzona cukinia , to coś pomiędzy klasycznym piklem , a ogórkami w musztardzie. Jest cudownie miękka , słodkawo-pikantna , po prostu pyszna , doskonała

Ogrodnik w podróży
Sałatka z kapusty z borówką do słoików na zimę 118

Kolejna odsłona kapuścianych przetworów, tym razem w połączeniu z borówką. Składniki: 1 kg białej kapusty 30 dag borówek 1/3 szklanki octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru mielony imbir do smaku pieprz do smaku olej Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować i przelać wrzątkiem na sicie, a borówki umyć. Połączyć kapustę z borówkami, posolić, pocukrować do smaku. Ugotować zalewę z 1 szklanki

Tradycyjna Kuchnia
Marynowana papryka 161

Kolejnym z przetworów który się u nas pojawia jest marynowana papryka. Najbardziej lubi ją tatuś, choć i my czasem lubimy sobie jej troszkę zjeść.       Składniki:   5 kg papryki 2 szklanki octu 10 łyżek cukru 8 łyżek miodu (używamy wielokwiatowego) 10 liści laurowych (mama ma drzewko laurowe więc używamy świeżych) 20 sztuk ziarenek ziela angielskiego

Lili w kuchni
Lato w słoiku. Pyszne powidła z mirabelek 123

obrzeżach miasta. Wiosną drzewka śliwkowe są pięknie obsypane białymi kwiatami a w lipcu i sierpniu rodzą pyszne owoce. Mirabelki są słodkie a jednocześnie kwaskowe i doskonale nadają się na przetwory . Można robić z nich dżemy, powidła czy kompoty. Mirabelki dojrzewając masowo opadają i takie owoce, mocno dojrzałe, ale nie zepsute, są najlepsze. Łatwo też je zebrać spod drzewa

Smaczna Pyza
Domowe suszone pomidory – przepis 414

Uwielbiamy pomidory suszone. W tym sezonie postanowiłam zrobić swoje własne pomidory suszone. Pomyślałam, że to nie może być trudniejsze niż ketchup czy inne przetwory. Dostałam dość dużo pomidorów, więc mogłam kombinować. Przeznaczyłam na suszenie 2 kg, pełna nadziei, że będę miała zapas przynajmniej na jesień. Niestety wyszło ledwo 2 słoiczki ale za to jakie… Domowe suszone pomidory Składniki

Pyza i Surówka
Kompot jabłkowy cynamonowo -waniliowy z papierówki 170

Mama przygotowała nam już całkiem sporo przetworów na zimę. Kompotów nie robi zbyt dużo, bo część owoców mrozi i robimy kompoty w razie potrzeby. U babci na targowicy kupiła jednak tym razem swoje ukochane jabłka papierówki i zrobiła nam z nich kompot.       Składniki:   5 kg jabłek papierówek 2 łyżki cukru na słoik 0,5 łyżki cukru

Lili w kuchni
Kompot cynamonowo - miętowy z papierówki 191

Mama przygotowała nam już całkiem sporo przetworów na zimę. Kompotów nie robi zbyt dużo, bo część owoców mrozi i robimy kompoty w razie potrzeby. U babci na targowicy kupiła jednak tym razem swoje ukochane jabłka papierówki i zrobiła nam z nich kompot. Tym razem do słoików włożyła po gałązce mięty, żeby kompot miał jej lekki posmak.       Składniki

Lili w kuchni
Jabłka z nutą nektarynki 102

robicie już przetwory z jabłek ? Jeśli tak to polecam Wam pyszne jabłka zimę z nektarynkami. Zaś jeśli jeszcze nie to miejcie ten przepis na uwadze, bo takie jabłka są bardzo smaczne. No i nie wymagają dużego nakładu pracy. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Naturalny dżem z jabłek i mirabelek - tego nie kupisz w sklepie 112

Mamy sezon na mirabelki, które same w sobie dają dość kwaśny smak przetworom, ale pasują do wielu owoców. Dlaczego nie połączyć ich z jabłkami, które w sadach zaczynają opadać? Dla mnie prywatnie to połączeni, a do tego ciasto drożdżowe, przypomina niedzielne i świąteczne poranki w pewnym miejscu.   Składniki : 2,5 kg mirabelek i jabłek (po obraniu i usunięciu pestek

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy ketchup z pomidorów - przepis 249

Szał przetworów nadal trwa. Robiłyśmy już ketchup z cukinii , tym razem przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną

Pyza i Surówka
Ogórki w zalewie keczupowej 1768

Zimą kiedy brak świeżych warzyw z chęcią sięga się po przetwory z tych najsmaczniejszych sezonowych warzyw. Dlatego też warto poświecić trochę czasu i przygotować trochę pyszności na potem. Polecam Wam kolejny przepis na pyszne ogóreczki do słoiczków. Przepis prawie taki sam jak pikle z musztardą tyle, że do zalewy używa się keczupu. Smak keczupu dowolny jaki lubimy, może być pikantny

Monia miesza i gotuje
Dżem marchewkowy z cytryną i limoncello 164

dobrego źródła czyli nie nawożona jakimiś świństwami. Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych i dość często robię je w różnych odsłonach. Ale z marchewki można też robić przetwory bo chociaż jest dostępna przez cały rok to przecież dużo łatwiej i przyjemniej otworzyć zimą po prostu słoiczek z marchewkowymi piklami czy dżemem. No właśnie - dżem z marchewki. Pierwszy raz jadłam

Smaczna Pyza
Brzoskwinie w syropie herbacianym 127

Przedstawiam Wam dzisiaj mój debiut w przygotowywaniu przetworów :) Brzoskwinie w syropie z dodatkiem herbaty Earl Grey. Będą świetnym dodatkiem do owsianki, jogurtu, ciasta, lodów. Można też je zjeść prosto ze słoika :) Składniki na 6 słoików o pojemności 0,5l: 3,5 kg brzoskwiń 4 torebki herbaty Earl Grey 500 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 1. Brzoskwinie sparzyć, obrać

Moja Galeria Smaku
Ogórkowa sałatka z marchewką, cebulą i papryką 1909

Zapraszam na kolejne przetwory na zimę. Tym razem kolorowa sałatka z ogórków z dodatkiem papryki, marchewki i cebuli w zalewie octowej z olejem. Sałatka idealna do obiadu lub kanapek. składniki: 4 kg średnich ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 0,5 kg marchewki 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka oleju

Monia miesza i gotuje
Domowe przetwory. Ananas i kiwi. Dżem egzotyczny 186

roku nie będę robiła dużo przetworów bo zostało nam sporo słoiczków z ubiegłorocznych szaleństw. Ale to nie znaczy, że nie zrobię nic! Po prostu będę przerabiać mniejsze ilości owoców i warzyw czyli zrobię np. tylko po 5 słoiczków jednego rodzaju dżemu . Ja wiem, że dla wielu osób to może się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk

Smaczna Pyza