przetwory - 14998 przepisów (strona:329/1000)

Syrop z rabarbaru. 110

Sezon rabarbarowy w pełni, najwyższy już czas pomyśleć nad przetworami, w których rabarbar będzie grał rolę główną. Kiedyś, dawno temu, przygotowywałam w słoikach kompot z rabarbaru, lecz zawsze go odcedzałam i rozgotowane łodyżki lądowały w kuble. Postanowiłam nie pchać ich już do słoików i w zamian za to zaczęłam przygotowywać ten intensywny w smaku syrop rabarbarowy. Jest pyszny

Rozpustne gotowanie
Marmolada z płatków róży i truskawek. 134

smażymy na małym ogniu około 60 minut (od momentu zagotowania). Pozostały sok możemy wypić bez dodatków lub dodać do orzeźwiającej lemoniady truskawkowej . Pamiętajmy, że garnek w którym przygotowujemy przetwory musi być cały czas odkryty, a smażącą się marmoladę należy co jakiś czas mieszać. Po godzinie wyłączamy grzanie i studzimy owoce. Gdy już przestygną najlepiej je rozdrobnić za pomocą blendera, wtedy

Rozpustne gotowanie
Jagody na zimę. 159

Lubię przygotowywać przetwory. To taka magia. Zamykasz smak lata w słoiczkach, by móc cieszyć się nimi w chłodne jesienno-zimowe dni. Takie jagody przygotowywałam już jako mała dziewczynka pod bacznym okiem mojej mamy. Czekałam cierpliwie aż się zapasteryzują i trzymałam kciuki, żeby jakiś słoiczek puścił i można było zjeść jagody od razu :). Później mama układała słoiczki w spiżarni

Rozpustne gotowanie
Prażone jabłuszka do jabłecznika 2015 111

Prażone jabłka to jedne z przetworów które robię co roku, by potem raczyć się zimą pysznymi smakołykami. Jabłuszka idealnie pasują do biszkoptu , a na to bita śmietana i polane czekoladą . To jedna z moich propozycji .   Diamantowa Kuchnia  przesłała mi do wypróbowania cukier trzcinowy żelowy wiec wypróbowałam i jeszcze dokupiłam 2,5 kg  . Polecam , jest dobry

Różowa kuchnia
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z wanilią 121

informacją, że kończy się sezon truskawkowy... Oczywiście jak co roku nie nacieszyłam się nimi tak jak powinnam. Na szczęście kilka kilogramów zapakowałam do słoików ;-). Dzisiaj prezentuję Wam ostatni truskawkowy przetwór - tym razem z dodatkiem rabarbaru i wanilii. Słodko-kwaśny, idealny do naleśników czy też na świeżą pajdę chleba z masłem. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Dżem z czarnej porzeczki 152

Czarna porzeczka to chyba najbardziej wdzięczny owoc z jakiego można robić przetwory. Posiada niezwykłą moc samoistnego żelowania się ;) Ta niesamowita moc to pektyny, które znajdują się w niej w kosmicznej ilości. Czarna porzeczka to owoc niezwykły, ma bardzo dużo zastosowań w medycynie. Zawiera ogromne ilości witaminy C. Garść jej owoców zaspokaja 258% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Można brać śmiało

MamaOskarka
Dżem z czarnej porzeczki, słodzony daktylami 150

Czarna porzeczka to chyba najbardziej wdzięczny owoc z jakiego można robić przetwory. Posiada niezwykłą moc samoistnego żelowania się ;) Ta niesamowita moc to pektyny, które znajdują się w niej w kosmicznej ilości. Czarna porzeczka to owoc niezwykły, ma bardzo dużo zastosowań w medycynie. Zawiera ogromne ilości witaminy C. Garść jej owoców zaspokaja 258% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Można brać śmiało

MamaOskarka
Czeko dżem z czarnej porzeczki 140

Czarna porzeczka to chyba najbardziej wdzięczny owoc z jakiego można robić przetwory. Posiada niezwykłą moc samoistnego żelowania się ;) Ta niesamowita moc to pektyny, które znajdują się w niej w kosmicznej ilości. Czarna porzeczka to owoc niezwykły, ma bardzo dużo zastosowań w medycynie. Zawiera ogromne ilości witaminy C. Garść jej owoców zaspokaja 258% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Można brać śmiało

MamaOskarka
Powiodła mirabelkowo malinowe 154

Przetworami postanowiłam zająć się jak najbardziej poważnie, dlatego korzystam z wszystkich darów lata, które mam pod ręką ;) Tym razem na tapetę poszły małe żółte śliwki mirabelki, to bardzo intensywne w smaku żółte klejnoty. Robi się z nich głównie kompoty. Przynajmniej u nas. Postanowiłam spróbować zrobić z nich powidła. Dodałam nieco malin i dzięki nim kolor jest obłędny. Potrzebujemy

MamaOskarka
Tradycyjna konfitura z czarnej porzeczki 132

Nastał czas robienia przetworów z owoców. U mnie na ryneczku pojawiła się czarna porzeczka, a gdzie nie gdzie pewnie już się kończy. Dlatego pospieszmy zrobić choć kilka słoiczków domowej konfitury :) Składniki : 2,5 kg czarnej porzeczki 100 ml wody 40 dag cukru Przygotowanie : Porzeczki umyć, osączyć i wrzucić do garnka z grubym dnem wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić

Proste Potrawy
Kompot z truskawek 114

Dzisiaj stawiamy na prostotę, troszkę z braku czasu ,troszkę z tęsknoty za smakami dzieciństwa...co nie znaczy ,że nie eksperymentujemy w kuchni :P właśnie robimy kolejną partię przetworów. Rezultaty już niedługo :D Tymczasem polecamy powrót do korzeni i smaków zamkniętych w dojrzałych owocach. Ten aromat pozostaje na wieki w naszych pamięciach. Składniki truskawki (ilość dowolna) cukier (1 łyżka na słoik

R'n'G Kitchen
Dżem malinowy 163

Czas przetworów już nadszedł. Dzisiaj chciałabym polecić dżem wykonany w poprzednim sezonie, który przetrwał próbę czasu. 3 kg malin 1 kg cukru Maliny gotować na wolnym ogniu, mieszając z niewielką ilością wody - kilka łyżek. Stopniowo dodawać cukier. Gotować na wolnym ogniu, mieszać. Dżem przygotowywać przez 2-3 dni. Gotując i studząc, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Wkładać do słoików

Humanistka w kuchni
Dżem rabarbarowy 117

konfitur dołącza dżem rabarbarowy. Słodko-kwaskowy z nutką wanilii. Boski.  Doskonały do naleśników, do tostów, do ciast. Do wszystkiego.  A po resztę przepisów zapraszam do zakładki  Przetwory i przyprawy . em  Dżem  rabarbarowy Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 700 g rabarbaru 300 g cukru 1 laska wanilii Wykonanie: Rabarbar płuczemy i kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Dżem truskawkowy z wanilią 171

owoce są najsłodsze i nie trzeba dodawać tyle cukru. Ja w tym roku dodatkowo zmodyfikowałam przepis i dodałam do dżemu wanilie. Świetnie wzbogaciła smak. Jeśli jeszcze nie macie gotowych przetworów to naprawdę ostatni dzwonek, by kilka zrobić J Ilość porcji: 8 słoików Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2kg truskawek 1 opakowanie żelfixu 2:1 800g cukru 2 laski wanilii Truskawki

Kolizje Smaków
Dżem truskawkowy z rabarbarem 109

Sezon na przetwory - czas start ! No to zaczynamy zabawę w przygotowywanie zapasów na zimę. Na pierwszy ogień idzie mój ulubiony zestaw, czyli truskawka w duecie z rabarbarem. od kilku lat robię go już w troszkę innej wersji ( przepis tutaj ) , w tym roku postanowiłam zmienić proporcje i przy okazji zrobić ten dżem wersji zdecydowanie mniej słodkiej.   Dżem truskawkowy z rabarbarem

Kulinarne przygody Gatity