zaparzonych listków - do samego, czystego naparu. W przeciwnym razie kwas cytrynowy wejdzie w reakcję z substancjami zawartymi w liściach i zrobić się dla nas bardzo szkodliwy. Czy robicie domowe przetwory tak jak ja? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakominku (!) Jednym słowem "aż przyjemnie postać chwilę w kolejce". Ale chwilę, nie całe lato! Czekam więc stale na lato w wersji bez kominka. A czekanie umilam sobie szykowaniem kolejnych przetworów, nie koniecznie na długie zimowe wieczory. Chutney z czerwonych porzeczek będzie Wam smakował o każdej porze roku. Nam uprzyjemniał ciepłą kolacją w bardzo deszczowy wieczór. Kolor, smak i towarzystwo
KUCHARNIAminut-ja mam garnek elektryczny od męża do weków kupiony kiedyś w Lidlu..wygoda ,bo nie trzeba bawic sie na kuchence ,ani w piekarniku i w nim wekuje przetwory
w mojej kuchnidałam świeży, również utarty na tarce. W ilości do smaku-3 łyżki konfiturka zrobiona a przy gotowaniu pachnie oszałamiająco...Hiram skandynawski czyli konfitura z rabarbaru z imbirem Źródło przepisu -" Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali Hiram scandinavo ... Ingredienti : 1 kg di rabarbaro 1 kg di zucchero 3 cucchiai di zenzero scorza di 1 limone Esecuzione : rabarbaro
w mojej kuchniSkładniki 1 kg jabłek 2 łyżki miodu -chyba ,że są bardzo kwaśne to więcej sok z cytryny Wykonanie Jak co roku wśród moich przetworów zimowych nie może zabraknąć tartych jabłek w słoikach.. Polecam! Umyte i osuszone jabłka, obrać, i odrzucić gniazdka nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim miód
w mojej kuchnipuszczą soki. Wówczas słoiki odwracamy do góry dnem. Czekamy jeden dzień i wynosimy do piwnicy. Ogórki są twarde, chrupkie i wytrzymują dwie zimy. Przepis dołącza do miksa przetwory
Humanistka w kuchniJabłka smakują mi zawsze i wszędzie...Dlatego chętnie zatrzymuję je w słoikach na zimę...tym razem papierówki... Przepis bierze udział w akcji przetwory: 3 kg papierówki szklanka rodzynek 1, 5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2-3/4 szklanki alkoholu Rodzynki moczymy w alkoholu (u mnie spirytus wymieszany z cytryną i cukrem). Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy
Humanistka w kuchniPrzepis bierze udział w akcji przetwory: 3 kg papierówek 1, 5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny 9 kostek czekolady Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy jabłka, cukier, i cukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojona czekoladę
Humanistka w kuchniPrzepis bierze udział w akcji przetwory: 4 kg papierówek cukier 1, 5 szklanki cukru 2 cukry cynamonowe 1,5 łyżeczki kwasku Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy jakkolwiek. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, wrzucamy jabłka, cukier, kwasek i cukry cynamonowe. Mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Gorące wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem
Humanistka w kuchniZima to znakomity czas na robienie przetworów z cytrusów, na które sezon w pełni, a przez to wysoka jakość owoców i atrakcyjna cena. Do moich ulubionych należy pomarańcza z imbirem i marynowanym czerwonym pieprzem. Słodycz pomarańczy przełamana dodatkiem soku z cytryny, rozgrzewający imbir i pieprz, a na końcu lekko wyczuwalna goryczka. Znakomity dodatek do gorących grzanek lub bułeczek na śniadanie
SzczyptaSmaQNigdy nie zajmowałam się przetworami... Ostatnio znalazłam na pewnym blogu przepis na konfiturę cytrynową do herbaty. Pomyślałam, że będzie idealna na chłodne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi ze strony niebieskapistacja.blox.pl . Z podanego przepisu uzyskałam 9 małych słoiczków po koncentracie pomidorowym. Składniki: -700g cytryn (najlepiej te, które mają cienką skórkę) -700g cukru -700ml wody Wykonanie: Cytryny możemy sparzyć
KasiekGotujeUwielbiam wiśnie! Co roku przygotowuje z nich przetwory, w tym dżemy z różnymi dodatkami. Ten z lawendą jest wyjątkowy i ma cudowny aromat. Polecam gorąco, każdemu kto lubi lawendę. Dzem wisniowy z lawenda SKŁADNIKI: 1kg wydrylowanych wiśni 4 gałązki lawendy 500g cukru 20g cukru waniliowego WYKONANIE: Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni
Pyry na GazDżem z mirabelek jest bardzo charakterystyczny, kwaskowy z nutą wanilii. Pyszny! Kojarzy mi się z dzieciństwem bo koło naszego domu rosły mirabelki z których babcia przygotowywała przetwory. Polecam :) Dżem z mirabelek z wanilią SKŁADNIKI: 600g mirabelek (pozbawionych pestek) 300g cukru ½ laski wanilii WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Mirabelki myjemy
Pyry na Gazsprawą syropu którym raczyła mnie babcia Aniela. Uwielbiam go! Ale nie tylko smak jest tu ważny. Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym czyli mają zdolność do wiązania wolnych rodników. Przetwory z owoców czarnego bzu chronią komórki i zapewniają im dłuższą żywotność, a także mają właściwości bakteriobójcze oraz zdolność wiązania się flawonoidów zawartych w ekstrakcie z wirusem grypy, przez co zostaje
Pyry na GazRzadko robię przetwory na zimę. Nie mam cierpliwości, nie mam słoików, nie mam miejsca na przechowywanie, w końcu nie mam talentu do gotowania w ilościach hurtowych. Jeśli już decyduję się na domowe dżemy, konfitury czy powidła, to najczęściej w takiej ilości, że znikają z lodówki w ciągu tygodnia. Czytaj więcej
bistro mama