przetwory - 14998 przepisów (strona:336/1000)

Fasolka szparagowa na zimę 146

zapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie musztardowej 142

ćwiartki.Układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zawrzenia wody.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie curry 185

ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Konfitura z jabłek 139

Zawsze wydawało mi się,że robienie przetworów jest dla wytrwałych...cóż już tak nie myślę...uzależniłam się:) Dostałam jabłka od brata i od razu pomyślałam, że będzie konfitura. Szklista, z posmakiem cynamonu i wanilii...nie znajdziecie takiej w sklepie. Zachęcam do zrobienia:) Składniki; 2,5 kg jabłek, cynamon, laska wanilii, sok z 1 cytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam

Anioły w kuchni
Cukinia w occie curry 173

kładziemy cebulę. W garnku łączymy posiekany czosnek, wodę, cukier, sól, curry, ocet. Zagotowujemy przez 3 minuty. do słoików wkładamy cukinię i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.     źródło "Przetwory i nalewki" - Moje gotowanie

Anioły w kuchni
Powidła śliwkowe 178

Normalnie uzależniłam się od przetworów:))) Dzisiaj powidła  śliwkowe..Smacznego  Składniki: 1 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru (lub wg uznania), Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu   HanuśZZ Wykonanie: Śliwki umyć, usunąć pestki. Dno garnka wypełnić niewielką ilością wody i przełożyć śliwki. Gotować przez ok. 10 - 15 min. Ugotowane śliwki smażyć na wolnym ogniu. Gdy zaczną gęstnieć

Anioły w kuchni
Leczo 125

Macie już dość przetworów? Ja jeszcze nie ale :)Dzisiaj leczo do słoików.. Składniki:   0,5 kg pieczarków, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 kg pomidorów, cukinia, sól, pieprz, papryka w proszku, Po przyprawy zapraszam na SKWORCU Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu   HanuśZZ Wykonanie: Pieczarki kroimy w kostkę, z papryki i cukinią ,wyjmujemy gniazda nasienne

Anioły w kuchni
Kiszone jablka korzenne 123

Anioły bardzo zapracowane, ale nie dajemy się...choć z niczym nie możemy zdążyć...kiedy będzie weekend??????A tymczasem przetwory się robią:) Składniki; 4 kg niedużych jabłek, kawałek cynamonu, kilka goździków, pieprz, 5 listków laurowych, gwiazdka anyżu, parę ziaren jałowca sól, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Jabłka myjemy. Układamy w słoikach i dodajemy przyprawy. 2 litry wody gotujemy

Anioły w kuchni
Szparagi w occie jabłkowym 162

sporo odrzutów. Te odcięte części można ugotować w wodzie pozostałej z blanszowania. Wyjąć i zmiksować, delikatnie rozprowadzić wywarem. Przyprawić do smaku i już gotowa zupa - krem ze szparagów.Źródło ,,Przetwory

Apetyczna babeczka
Dżem z czarnej porzeczki 175

Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 minut . Dżem porzeczkowy jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryby i jaj. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Kompot z wiśni 147

ulubiony, bo można dodatkowy wyjadać wiśnie:). Obieram je prosto z drzewa, myje słoje, pasteryzuje i cały czas ich przybywa, stygną i czekają, aż je przeniosę z kuchni do spiżarni. Przetworami można obdarować znajomych lub postawić dekoracyjnie w kuchni zakładając mu ręcznie wykonaną piękną nakładkę :), zajrzyjcie TUTAJ , jeśli się Wam spodobały! Składniki: wiśnie cukier  woda 1. Wiśnie dokładnie opłukać, osuszyć

Apetyczna babeczka
Ogórki kiszone 201

WRZĄCĄ zalewą. Przykryć czystą ściereczką, spodeczkiem i obciążyć. Gdy ogórki ukisną - należy przełożyć je do słojów i zalać wodą z kiszenia. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 2 minuty. Źródło ,, przetwory Anastazji

Apetyczna babeczka
Przecier pomidorowy 163

chęci do pracy w kuchni !. Jeśli macie w okolicy targ, gdzie można kupić pomidory wyhodowane w przy domowym ogródku, bez chemii,  to tylko takie pomidory wybierajcie na domowe przetwory. Nie są może najpiękniejsze, ale fantastycznie pachną i smakują. Moje wykonanie, składniki : 2 kg pomidorów  1 łyżeczkę soli i  1 łyżkę cukru Dodaję również : tymianek, bazylię oraz liść

Apetyczna babeczka
Fasolka szparagowa do słoika 154

ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe Zalewa: 1 litr wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 łyżeczka soli  Jeśli chcecie podarować komuś bliskiemu słoiczek z przetworami, to zapraszam na stronę  Pani Karoliny  po pięknie wykonane nakładki na słoiki.1. Fasolkę pozbawić końcówek. Obgotować w osolonej wodzie przez ok 3-4  minuty od momentu

Apetyczna babeczka
Keczup z przepisu naszych Mam i Babć 116

Jeśli jesteście zwolennikami domowych przetworów i to z nutą sentymentu to zapraszam na wspaniały keczup domowy z przepisu naszych Mam i Babć z lat 70- tych. Przepis jest zupełnym pewniakiem, jedyne co ja zmieniam to użycie blendera pod sam koniec gotowania, aby keczup był super jednolity. Nadaje się do kanapek, pizzy i do czego tylko chcecie! Składniki: 3 kg pomidorów

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania