garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego:) źródło ,, Przetwory i nalewki
Anioły w kuchnizalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy. /Przepis zaczerpnięty z książki ,, Przetwory, nalewki, wina
Anioły w kuchniliśćmi porzeczki lub wiśni, następnie ułożyć śliwki, aż do wypełnienia słoika. Całość zalać letnią zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić. Przechowywać w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu spiżarki... lisek:) /źródło ,,Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
Anioły w kuchniWprawdzie sezon na robienie przetworów już minął, ale akurat tą sałatkę można robić o każdej porze roku. Jest bardzo smaczna, bogata w witaminy i nieraz wyratuje nas z sytuacji, gdy zbraknie czasu na przygotowanie sałatki do obiadu. Składniki; 3 kg buraków 4 cebule 4 papryki czerwona 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1szklanka octu
Anioły w kuchnipunkcie zupy ogórkowej...niestety smakuje mu tylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny przetwór do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;) Składniki; 2 kg ogórków, 2 l wody, 2 łyżki grubej soli, Do każdego słoika; gałązka koperku, 3 ziasenka ziela angielskiego, listek laurowy, kawłek
Anioły w kuchnizapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut. żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego
Anioły w kuchnićwiartki.Układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zawrzenia wody. żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego
Anioły w kuchniogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut. żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego
Anioły w kuchniZawsze wydawało mi się,że robienie przetworów jest dla wytrwałych...cóż już tak nie myślę...uzależniłam się:) Dostałam jabłka od brata i od razu pomyślałam, że będzie konfitura. Szklista, z posmakiem cynamonu i wanilii...nie znajdziecie takiej w sklepie. Zachęcam do zrobienia:) Składniki; 2,5 kg jabłek, cynamon, laska wanilii, sok z 1 cytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam
Anioły w kuchnikładziemy cebulę. W garnku łączymy posiekany czosnek, wodę, cukier, sól, curry, ocet. Zagotowujemy przez 3 minuty. do słoików wkładamy cukinię i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut. źródło "Przetwory i nalewki" - Moje gotowanie
Anioły w kuchniNormalnie uzależniłam się od przetworów:))) Dzisiaj powidła śliwkowe..Smacznego Składniki: 1 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru (lub wg uznania), Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie: Śliwki umyć, usunąć pestki. Dno garnka wypełnić niewielką ilością wody i przełożyć śliwki. Gotować przez ok. 10 - 15 min. Ugotowane śliwki smażyć na wolnym ogniu. Gdy zaczną gęstnieć
Anioły w kuchniMacie już dość przetworów? Ja jeszcze nie ale :)Dzisiaj leczo do słoików.. Składniki: 0,5 kg pieczarków, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 kg pomidorów, cukinia, sól, pieprz, papryka w proszku, Po przyprawy zapraszam na SKWORCU Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie: Pieczarki kroimy w kostkę, z papryki i cukinią ,wyjmujemy gniazda nasienne
Anioły w kuchniAnioły bardzo zapracowane, ale nie dajemy się...choć z niczym nie możemy zdążyć...kiedy będzie weekend??????A tymczasem przetwory się robią:) Składniki; 4 kg niedużych jabłek, kawałek cynamonu, kilka goździków, pieprz, 5 listków laurowych, gwiazdka anyżu, parę ziaren jałowca sól, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Jabłka myjemy. Układamy w słoikach i dodajemy przyprawy. 2 litry wody gotujemy
Anioły w kuchnisporo odrzutów. Te odcięte części można ugotować w wodzie pozostałej z blanszowania. Wyjąć i zmiksować, delikatnie rozprowadzić wywarem. Przyprawić do smaku i już gotowa zupa - krem ze szparagów.Źródło ,,Przetwory
Apetyczna babeczkaDobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 minut . Dżem porzeczkowy jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryby i jaj. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczka