przetwory - 14998 przepisów (strona:336/1000)

Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 186

suszenia. Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek).  Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, mięs i pieczywa, zwłaszcza późną jesienią

SzczyptaSmaQ
BABCINE OGÓRECZKI 124

Sezon ogórkowy rozpoczęty, mozna robić przetwory, żeby potem zimą cieszyć się ich smakiem. Oprócz nowych smaków ogórków w moim domu muszą być tez te tradycyjne, z pokolenia na pokolenie, takie jak u mojej kochanej babci . Uwielbiam te ogórki Składniki: 1 kg ogóreczków gruntowych zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 8 łyżek cukru 2 płaskie łyzki soli do kazdego słoika

Z Majeczką w kuchni
Co jeszcze z pigwy? 99

już  moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów  typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.Należy usunąć gniazda nasienne z pigwy. następnie pokroić w paski. Układać w słoiku zasypując na przemian cukrem  ok. 1 łyżka na mały słoik. Po kilku godzinach pojawi się sok. Pasteryzować

W kuchennym oknie Ewy
smaczny domowy słodko-ostry sos z papryczek chilli... 171

dolać 1 szklankę wody i po zagotowaniu mieszając drewnianą łyżką gotować z 5 minut wsypać cukier żelujący i mieszając gotować z 3 minuty - to opakowanie cukru jest na kg przetworów gorący sos nakładać do słoiczków i mocno zakręcić - użyłam słoiczki po musztardzie , keczupie odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu nie chcę się

W Mojej Kuchni Lubię
gruszki "szarki" jak marmolada... 131

gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne z pestkami wlać wodę z sokiem z cytryny do garnka i wrzucić pokrojone w kostkę gruszki - lubimy kawałki owoców w takich przetworach zagotować i mieszając gotować z 5 minut wsypać żelfix 2:1 i gotować z 5 minut mieszając do wyparzonych słoiczków do pełna dodać gorącą marmoladę i mocno zakręcić zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Gruszki w syropie waniliowym 137

garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego:) źródło ,, Przetwory i nalewki

Anioły w kuchni
Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym 189

zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy.  /Przepis zaczerpnięty z książki ,, Przetwory, nalewki, wina

Anioły w kuchni
Korniszony ze śliwek węgierek 136

liśćmi porzeczki lub wiśni, następnie ułożyć śliwki, aż do wypełnienia słoika. Całość zalać letnią zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić. Przechowywać w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu spiżarki... lisek:) /źródło ,,Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji

Anioły w kuchni
Buraki z papryczką i cebulą 143

Wprawdzie sezon na robienie przetworów już minął, ale akurat tą sałatkę można robić o każdej porze roku. Jest bardzo smaczna,  bogata w witaminy i nieraz wyratuje nas z sytuacji, gdy zbraknie czasu na przygotowanie sałatki do obiadu.   Składniki; 3 kg buraków 4  cebule 4  papryki czerwona 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1szklanka octu

Anioły w kuchni
Ogórki na zupę 145

punkcie zupy ogórkowej...niestety smakuje mu tylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny przetwór do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;) Składniki; 2 kg ogórków, 2 l wody, 2 łyżki grubej soli, Do każdego słoika; gałązka koperku, 3 ziasenka ziela angielskiego, listek laurowy, kawłek

Anioły w kuchni
Fasolka szparagowa na zimę 136

zapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie musztardowej 136

ćwiartki.Układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zawrzenia wody.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie curry 179

ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Konfitura z jabłek 130

Zawsze wydawało mi się,że robienie przetworów jest dla wytrwałych...cóż już tak nie myślę...uzależniłam się:) Dostałam jabłka od brata i od razu pomyślałam, że będzie konfitura. Szklista, z posmakiem cynamonu i wanilii...nie znajdziecie takiej w sklepie. Zachęcam do zrobienia:) Składniki; 2,5 kg jabłek, cynamon, laska wanilii, sok z 1 cytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam

Anioły w kuchni
Cukinia w occie curry 164

kładziemy cebulę. W garnku łączymy posiekany czosnek, wodę, cukier, sól, curry, ocet. Zagotowujemy przez 3 minuty. do słoików wkładamy cukinię i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.     źródło "Przetwory i nalewki" - Moje gotowanie

Anioły w kuchni