przetwory - 14998 przepisów (strona:311/1000)

Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem 218

sól i pieprz. Zblendować na gładką masę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, przelać do wyparzonych, suchych słoików i pasteryzować przez 10 minut. inspiracja Przepis dodaję do akcji  Róbmy przetwory! 2016 i Pora na pomidora

FitKot
Sok malinowy 84

Cześć ! Owoce już dojrzały więc nadszedł czas na robienie wszelkiego rodzaju przetworów. Ja tym razem postawiłam na soki (chociaż w planach mam jeszcze dżemy i powidła, ale o tym kiedy indziej). Chyba nie znajdzie się osoba, która nie lubi w zimie napić się herbaty z pysznym domowym sokiem malinowym, ale żeby podczas mrozów pozwolić sobie na chwilę przyjemności trzeba się

Czekoladowa muffinka
Pieczona -marynowana ,papryka z rozmarynem 150

Pieczona-marynowana,papryka z rozmarynem Przetwory..no , teraz, tak szybko się z nich nie wygrzebię . W ogródku dojrzewa co róż , coś nowego , a szkoda by było zmarnować , więc trzeba zamarynować lub pasteryzować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zimą będzie w sam raz , do obiadku na raz " class

Ogrodnik w podróży
Dżem śliwkowy z wanilią. 113

Bardzo lubię domowe przetwory, ale brakuje mi cierpliwości do ich masowej produkcji. Znalazłam jednak wyjście idealne. Otóż od czasu do czasu przygotowuję kilka słoiczków do bieżącego zużycia. Natomiast w porze jesienno-zimowej, kiedy letnie produkty sezonowe są tylko wspomnieniem, korzystam z mrożonek. Jaki jest mój dżem śliwkowy? Pyszny :) Słodko-kwaśny z cudowną nutą waniliową, od której chyba się uzależniłam ;) Idealny

zadanie-gotowanie
Dżem jagodowy bez cukru, słodzony ksylitolem 176

Mieszając, gotować 3-5 minut. Dodać łyżeczkę soku z cytryny i gotować jeszcze chwilę. Gorący dżem rozlać do słoiczków i pasteryzować 20 minut.  Przepis dodaję do akcji Róbmy przetwory

FitKot
Konfitura bananowa z kiwi, orzechami i kardamonem 169

domowe przetwory z własnej spiżarni są najlepsze. Ja jeszcze takiej nie mam, ale marzy mi się duża spiżarnia, w której na półkach układałabym swoje domowe łakocia, nie tylko te na słodko, lecz także te wytrawne:) W tej słodkiej konfiturze połączenie bananów z kiwi, kardamonem o cytrusowo-korzennym posmaku oraz z orzechami było strzałem w dziesiątkę. Konfitura jest delikatna, owocowa

Zasmakuj Kuchni
Wiśnie w cukrze 207

Zapraszam dzisiaj na wiśniowe przetwory. Na początek niezwykle proste wiśnie w cukrze: wiśnie - dowolna ilość, wypestkowana cukier- 3 łyżki na słoik od dżemu Do słoików wkładamy wydrylowane wiśnie, prawie do pełna.  Wsypujemy cukier. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 120 C i pasteryzujemy słoiki przez 15 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy

Humanistka w kuchni
Sałatka z kapusty i marchwii na zimę 1067

bagietką :) 2 kg białej kapusty 2 kg marchewki 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki soli do przetworów 1 łyżeczka pieprzu mielonego Warzywa umyć, obrać a paprykę pozbawić nasion. Kapustę poszatkować, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Składniki

Smakołyki Asi
Pikantny relish paprykowy. 149

Węgrzech przygotowuje się przetwory podobne do mojego? Myślę, że jest to wielce prawdopodobne zważywszy, że głównym składnikiem jest tu papryka. Zapytam Maćka, on na pewno będzie wiedział :) Z takimi pokładami wiedzy kulinarnej będzie w stanie rozwiać każdą moją wątpliwość :) Relish jest wyrazisty w smaku, mocno pikantny. Dodatek kminu rzymskiego oraz kolendry wprowadza ciekawą nutę, bardzo mi to odpowiada. Nasiona tych

zadanie-gotowanie
Dżem owocowy (kiwi,banan, jabłko) 148

zagotowania. Gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przekładamy do słoiczków, wycieramy ich brzegi jeśli coś nakapało, a także osuszamy nakrętki, zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 40 minut wkładając przetwory do zimnego piekarnika ustawionego na temp. 120st C. Po pasteryzacji pozostawiamy słoiczki w piekarniku do całkowitego wystudzenia.  Drewniana łyżeczka wystrugana przez Pana Grzegorza z Graciarni będzie nie tylko piękną ozdobą

Kuchnia w czekoladzie
Sok pomidorowy na zimę. 161

Przetworów pomidorowych cd. Dziś sok pomidorowy. SKŁADNIKI: Wersja podstawowa: 10kg. pomidorów Lima 5 łyżeczek soli Wersja wzbogacona z dodatkiem poniższych składników:  1/2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek cukru  szczypta suszonego oregano szczypta suszonej bazylii  WYKONANIE: pomidory pokroić na ćwiartki, przetrzeć w sokowirówce, otrzymany sok przelać do dużego garnka, dodać sól, gotować aż sok odparuje do oczekiwanej konsystencji, można

Kuchnia Beaty
Mus z papierówek 212

Papierówki to dość nietrwałe owoce. Nie postoją tak długo jak inne jabłka, więc trzeba je na bieżąco zjadać lub robić z nich przetwory. Na chłodne dni, jakie niebawem nastaną, będą w sam raz. Z papierówek, które dostałam od znajomej, przygotowałam także mus. Nie obierałam tych pachnących jabłek ze skórki, lecz po ugotowaniu zmiksowałam całość. Jeśli wiem, ze jabłka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów 147

mieszamwgarnku.pl/przetwory/ajwar-pasta-chleba-papryki-baklazanow/ BosowKuchni       Artykuł Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry 137

roku festiwal ogórków nie ma końca, co chwilę dostaję kilka kilogramów "pysznych, ekologicznych, bez nawozów, z własnego ogródka..." więc jest duża motywacja do zapełniania spiżarni kolejnymi przetworami :-) Były już tradycyjne ogórki kiszone , a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście

babka w formie