przetwory - 14998 przepisów (strona:314/1000)

Ogórki w zalewie gyros 910

roku przygotowuje wiele przetworów. Mam swoje sprawdzone przepisy, które obowiązkowo robię co roku. Ale czasem sięgam po coś nowego, co do tej pory było mi nie znane. Tak było właśnie z ogórkami w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros. Wiele osób zachwalało więc i ja stworzyłam swoją wersję. Ogórki do tej zalewy można przygotować tak jak lubimy, mogą być obrane

Monia miesza i gotuje
Chutney malinowy. 166

Dodałam do nich sprawdzony zestaw przypraw oraz cebulę, żeby nadać im wytrawny charakter. I tak stałam się szczęśliwą posiadaczką słoiczka z własnoręcznie przygotowanym malinowym dodatkiem :) Nie wiem, czy dorównuje przetworom Maćka, ale mnie bardzo smakuje. Z pewnością będę dalej podążać "chutneyowym" szlakiem :) Składniki: 300 g malin 1 mała cebula 1/2 szkl. cukru 4 goździki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

zadanie-gotowanie
Konfitura z pieczonych moreli 134

przepadałam za morelami. Dziś morele zajadam całymi kilogramami dopóki jest na nie sezon a także próbuje zachować ich smak na dłużej. Dziś w postaci konfitury, pysznej i aromatycznej. Morelowe przetwory bardzo przypadły mi do gustu i smaku. Zachęcam do zrobienia. Konfitura z pieczonych moreli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Konfitura z jagód 130

warto pokusić się o przygotowanie domowej konfitury. Takiej nie znajdziecie w żadnym sklepie. Proporcje owoców i cukru możecie dobrać dowolnie, według własnych upodobań smakowych. Ja nie przepadam za przesłodzonymi przetworami i w przypadku jagód na 500 g owoców dodałam 100 g cukru i oczywiście sok z cytryny, który dzięki zawartości pektyn jest tu naturalnym zagęstnikiem.  Składniki: 1 kg jagód

Smakowity Blog Kulinarny
Ogórki małosolne 2016 116

koper 3 szt( wyrwałam w ogródku w raz z korzeniami ,potem je tylko odcięłam) liść chrzanu 3 szt chrzan korzeń 3 cm 4 łyżki soli kamiennej do przetworów 4 litry wrzątku ząbek czosnku 5 szt Krok 1 Myjemy koper, odcinamy koronki,dwa kopry idą na dno do garnka oraz dwa umyte liście chrzanu.Obieramy czosnek i wkładamy tez między koper

Różowa kuchnia
CUKINIA JAKO ANANAS W SŁOIKU? CZEMU NIE!. 120

roku sezon na przetwory otwarty.Może nie tak duży jak w poprzednich latach  ale i tak pełen  obfitości.Zawsze w miesiącach Zimowych już myślę co zrobię i jak zakonserwuję w słoiki, fakt plany ciągle się zmieniają i wychodzi nieraz  inaczej , ale i tak zawsze mam pełne ręce roboty..Dziś propozycja zamknięcia cukini na słodko w słoiki.Przepis

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 129

domowy dżem truskawkowy, rabarbarowy i truskawkowo-rabarbarowy jest mnóstwo. Oczywiście wykluczam te z dodatkiem żelfixów i innych podobnych, bo zwykle zawierają konserwanty, a nie o to chodzi w domowych przetworach. Inspirację czerpałam z kilku różnych. Długo zabierałam się za zrobienie dżemu z truskawek. Początkowo nie chciałam robić, bo Zuzia ma lekkie uczulenie na truskawki. Doszłam do wniosku, że lekkie wysypki

Anioszek w kuchni
Ogórki małosolne delikatnie cytyrnowe 220

przerobienia jak na dwie dłonie w kuchni, chwała Bogu obie prawe. Postanowiłam, że podkręcę trochę smak ogórków cytryną, którą umieściłam jedynie na dobę w słoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem dodaje im dodatkowego waloru. Napakowałam do słoika również przeróżne liście: dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Wyszło bardzo aromatycznie! Polecam! Składniki

Mango Papaja
Szukamy tanich słoików na przetwory- przegląd gazetek 121

Sezon przetworów uważam za rozpoczęty, a mi jak co roku brakuje słoików, choć staram się nie wyrzucać tych z poprzedniego roku. Mimo to zawsze cierpię na ich deficyt :) Postanowiłam więc przejrzeć oferty sieciówek w poszukiwaniu ciekawych promocji. Poniżej znajdziecie znalezione przeze mnie oferty i informacją o sklepie i czasie trwania promocji. 1. Auchan -> 27 lipiec 2. Alma

Tradycyjna Kuchnia
Jagodzianka – nalewka na jagodach, cynamonie i pomarańczowej skórce 273

Zatrzymać lato na dłużej… Kwiaty przekwitają, liście zaczynają opadać z drzew, świeże owoce któregoś dnia się kończą. Jak zachować chociaż cząstkę lata i letnie smaki? Zostają nam przetwory, mrożonki, a – w przypadku owoców – także nalewki. Nic tak nie pocieszy po jesiennym urwaniu chmury i zimowej zadymce jak kieliszek własnoręcznie naszykowanego w środku lata trunku. Zapisz KILKA SŁÓW O NALEWKACH Nalewka

Karo in the Kitchen
KOMPOT Z CZEREŚNI NA ZIMĘ 117

razem kompot z czereśni, który warto przygotować, by w zimowe dni cieszyć się smakami lata. Przepis nie jest skomplikowany, kompot szybko się przygotowuje.  Robicie domowe przetwory?  Składniki: czereśnie cukier woda Przygotowanie: Czereśnie umyj, oderwij ogonki. Do wyparzonych i suchych słoików wsyp czereśnie. Zagotuj wodę z cukrem, a następnie przelej do słoików. Słój zamknij i wstaw do pasteryzacji około

Kukuleczki
Dżem z czerwonej porzeczki 141

razu zakręcać. RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują. Smacznego

kolorowotorcikowo
konfitura z czarnej porzeczki 152

konfitura z czarnej porzeczki Jeśli chodzi o przetwory na zimę  to muszę szczerze przyznać, iż czarna porzeczka, to obok czerwonej, jeden z moich ulubionych owoców.  Uważam, że właśnie w domowych konfiturach idealnie odnajduje się smak tego niepozornego owocu. Najważniejsze jest by tego smaku nie zagłuszyć zbyt dużą ilością cukru, bowiem aby konfitura była trwała n aprawdę nie trzeba

Miód i pieprz