roku przygotowuje wiele przetworów. Mam swoje sprawdzone przepisy, które obowiązkowo robię co roku. Ale czasem sięgam po coś nowego, co do tej pory było mi nie znane. Tak było właśnie z ogórkami w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros. Wiele osób zachwalało więc i ja stworzyłam swoją wersję. Ogórki do tej zalewy można przygotować tak jak lubimy, mogą być obrane
Monia miesza i gotujeDodałam do nich sprawdzony zestaw przypraw oraz cebulę, żeby nadać im wytrawny charakter. I tak stałam się szczęśliwą posiadaczką słoiczka z własnoręcznie przygotowanym malinowym dodatkiem :) Nie wiem, czy dorównuje przetworom Maćka, ale mnie bardzo smakuje. Z pewnością będę dalej podążać "chutneyowym" szlakiem :) Składniki: 300 g malin 1 mała cebula 1/2 szkl. cukru 4 goździki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
zadanie-gotowanieprzepadałam za morelami. Dziś morele zajadam całymi kilogramami dopóki jest na nie sezon a także próbuje zachować ich smak na dłużej. Dziś w postaci konfitury, pysznej i aromatycznej. Morelowe przetwory bardzo przypadły mi do gustu i smaku. Zachęcam do zrobienia. Konfitura z pieczonych moreli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewarto pokusić się o przygotowanie domowej konfitury. Takiej nie znajdziecie w żadnym sklepie. Proporcje owoców i cukru możecie dobrać dowolnie, według własnych upodobań smakowych. Ja nie przepadam za przesłodzonymi przetworami i w przypadku jagód na 500 g owoców dodałam 100 g cukru i oczywiście sok z cytryny, który dzięki zawartości pektyn jest tu naturalnym zagęstnikiem. Składniki: 1 kg jagód
Smakowity Blog Kulinarnykoper 3 szt( wyrwałam w ogródku w raz z korzeniami ,potem je tylko odcięłam) liść chrzanu 3 szt chrzan korzeń 3 cm 4 łyżki soli kamiennej do przetworów 4 litry wrzątku ząbek czosnku 5 szt Krok 1 Myjemy koper, odcinamy koronki,dwa kopry idą na dno do garnka oraz dwa umyte liście chrzanu.Obieramy czosnek i wkładamy tez między koper
Różowa kuchniaroku sezon na przetwory otwarty.Może nie tak duży jak w poprzednich latach ale i tak pełen obfitości.Zawsze w miesiącach Zimowych już myślę co zrobię i jak zakonserwuję w słoiki, fakt plany ciągle się zmieniają i wychodzi nieraz inaczej , ale i tak zawsze mam pełne ręce roboty..Dziś propozycja zamknięcia cukini na słodko w słoiki.Przepis
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidomowy dżem truskawkowy, rabarbarowy i truskawkowo-rabarbarowy jest mnóstwo. Oczywiście wykluczam te z dodatkiem żelfixów i innych podobnych, bo zwykle zawierają konserwanty, a nie o to chodzi w domowych przetworach. Inspirację czerpałam z kilku różnych. Długo zabierałam się za zrobienie dżemu z truskawek. Początkowo nie chciałam robić, bo Zuzia ma lekkie uczulenie na truskawki. Doszłam do wniosku, że lekkie wysypki
Anioszek w kuchniprzerobienia jak na dwie dłonie w kuchni, chwała Bogu obie prawe. Postanowiłam, że podkręcę trochę smak ogórków cytryną, którą umieściłam jedynie na dobę w słoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem dodaje im dodatkowego waloru. Napakowałam do słoika również przeróżne liście: dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Wyszło bardzo aromatycznie! Polecam! Składniki
Mango PapajaSezon przetworów uważam za rozpoczęty, a mi jak co roku brakuje słoików, choć staram się nie wyrzucać tych z poprzedniego roku. Mimo to zawsze cierpię na ich deficyt :) Postanowiłam więc przejrzeć oferty sieciówek w poszukiwaniu ciekawych promocji. Poniżej znajdziecie znalezione przeze mnie oferty i informacją o sklepie i czasie trwania promocji. 1. Auchan -> 27 lipiec 2. Alma
Tradycyjna KuchniaZatrzymać lato na dłużej… Kwiaty przekwitają, liście zaczynają opadać z drzew, świeże owoce któregoś dnia się kończą. Jak zachować chociaż cząstkę lata i letnie smaki? Zostają nam przetwory, mrożonki, a – w przypadku owoców – także nalewki. Nic tak nie pocieszy po jesiennym urwaniu chmury i zimowej zadymce jak kieliszek własnoręcznie naszykowanego w środku lata trunku. Zapisz KILKA SŁÓW O NALEWKACH Nalewka
Karo in the Kitchenrazem kompot z czereśni, który warto przygotować, by w zimowe dni cieszyć się smakami lata. Przepis nie jest skomplikowany, kompot szybko się przygotowuje. Robicie domowe przetwory? Składniki: czereśnie cukier woda Przygotowanie: Czereśnie umyj, oderwij ogonki. Do wyparzonych i suchych słoików wsyp czereśnie. Zagotuj wodę z cukrem, a następnie przelej do słoików. Słój zamknij i wstaw do pasteryzacji około
Kukuleczkirazu zakręcać. RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują. Smacznego
kolorowotorcikowokonfitura z czarnej porzeczki Jeśli chodzi o przetwory na zimę to muszę szczerze przyznać, iż czarna porzeczka, to obok czerwonej, jeden z moich ulubionych owoców. Uważam, że właśnie w domowych konfiturach idealnie odnajduje się smak tego niepozornego owocu. Najważniejsze jest by tego smaku nie zagłuszyć zbyt dużą ilością cukru, bowiem aby konfitura była trwała n aprawdę nie trzeba
Miód i pieprz