jesieni, ale na razie pozostaje czekać... Gdzie się podziewasz, Złociutka??? Może niedługo przyjdziesz z ostatnimi jesiennymi darami? Na straganach królują jabłka, orzechy, śliwki. Kupiłam parę kilo węgierek na śliwkowe przetwory. Powstały z nich powidła i dżem. Właśnie taki dżem ze śliwek lubimy najbardziej. Nieprzesłodzony, z całymi kawałkami owoców i przyjemną nutą rumu - smakuje absolutnie wyjątkowo. Składniki: 1 kg węgierek
Obiad gotowyPisząc karteczkę przed wyniesieniem słoików do piwnicy uświadomiłam sobie, że... To są pierwsze przetwory w roku 2017! :D Jeszcze nigdy nie zaczynałam tak wcześnie ;) Bardzo polubiłam dżem pomarańczowy, który można znaleźć w sklepach (100% owoców) i chodziła mi po głowie myśl, żeby zrobić własną wersję. Kilka lat temu już próbowałam, ale bazowałam na samym miąższu pomarańczy i nie dodałam
FitKotCześć Sezon na truskawki trwa, pomału zaczynają pojawiać się czereśnie. Znak, że lato się zaczyna. A wraz z latem zaczyna się sezon na przetwory. Moje pierwsze w życiu konfitury truskawkowe właśnie czekają na pasteryzację. Wyszły trochę zbyt rzadkie, ale idealnie będą się nadawały do posmarowania croissantów lub do polania naleśników albo lodów. Konfitura truskawkowa Przygotuj nóż, dużą miskę, garnek, durszlak
blog.moje-pasje.infoPrzepis wypróbowałam już w zeszłym roku, ale jakoś do tej pory nie udało się go opublikować na blogu. :) Jego oryginalną wersję znajdziecie na stronie 9 gazetki Tina przepisy: Domowe przetwory (jest to wydanie specjalne nr 4(2)/2014) Marmolada szwarcwaldzka Przygotuj sitko, miski, rondelek lub garnek o grubym dnie, kieliszek, wagę kuchenną, nóż i deskę do krojenia, łyżkę ewentualnie tarkę
blog.moje-pasje.infominut. Po tym czasie słoiki wyjmij, ustaw do góry dnem i pozostaw tak do ostygnięcia. Jest to ogryginalna wersja tego przepisu zaczerpnięta ze strony 35 Tina Przepisy: Domowe przetwory nr 4(2)/2014 . Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie gotowała po swojemu. :) Przede wszystkim pominęłam sacharynę i liście winogron. Zamiast gałązek kopru użyłam kwiatów. Zalewę też zrobiłam bardziej tradycyjną
blog.moje-pasje.infokupić oliwki zielone, czarne, z pestkami, bez pestek... wybór ogromny. Natomiast obecnie o dereniu mało kto słyszał. Naturalnie dereń występuje na południu Polski i tam można spotkać z niego przetwory. Konfitury, nalewki, oliwki. Ja kiszony dereń poznałam dwa lata temu. Próbowałam go kupić zdobyć... zerwać i zrobić... ale niestety dereń w mojej okolicy nie występuje i nie trafiłam podczas podroży
królestwo garówpotrzeby zdjęcia mama zrobiła sok w butelkach ale zwykle robi go po prostu w litrowych słoikach – łatwiej go tak pasteryzować. Ten sok to u nas element żelaznego kanonu przetworów na zimę. 5.0 from 1 reviews Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek Drukuj Prep time 40 min Cook time 10 min Total time 50 min Pasteryzowany
Cooking for EmilyDomowe przetwory sa najlepsze, bo dają radość z przygotowywania i są bardzo indywidualne pod wzgledem własnego smaku. Odkąd pamiętam uwielbiałam ketchup. Szczególnie do domowych frytek, żółtego sera czy wędlin na kanapkach. Towarzyszył mi i mojej rodzinie od zawsze, tak jest do dziś. Teraz, oprócz kanapek i frytek dodaję go sosów, bigosu, spaghetti, itp. Są ketchupy pikantne, łagodne
Zasmakuj Kuchniżelfix, pałką blendera zmiksować wszystko, mieszając zagotować do czystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić i na zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSezon na przetwory co prawda dobiegł już końca, ale niedawno mama nazbierała mnóstwo małych jabłuszek z pigwowca (często nazywa się je pigwą, ale właściwa pigwa to duże jabłka ;)). Robiłam już rok temu wersję zwykłą i z dodatkiem pomarańczy, a teraz byłam ciekawa, jak wyjdzie z malinami. Co prawda nie ma już świeżych malin, ale zawsze można wykorzystać te mrożone
FitKotKolejna propozycja do Skarby lata ukryte w słoikach. Dziś przepis na fasolkę szparagową z papryką. Pyszna propozycja, która w zimie do obiadu będzie jak znalazł. Róbmy przetwory. Potem na pewno się przydadzą. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej
Gotuję Testujęczasu do czasu mieszamy. 4. Gęstą masę przelewamy przez sitko. 5. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce. 6. Zamiast mielonego imbiru możemy dodać cienki plasterek korzenia. Smacznego! Kategoria: Inne , Przepisy , Przetwory , Słodkości i desery Tagged: cynamon , dynia , imbir , kardamon , na szybko , pure , syrop
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykońcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli zamierzacie zjeść grzyby na świeżo nie dodajemy octu. 5. Rydze podajemy z pajdą domowego chleba, jeśli robicie przetwory należy gorącą masę grzybowo pomidorową przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut
Apetyczna babeczkakogo: dla lubiących syropy do herbaty dla kochających domowe przetwory dla lubiących cytrynowe klimaty Składniki: pigwa cukier Wykonanie: Pigwę obrać i pokroić na malutkie kosteczki. Zasypać cukrem (tyle cukru ile objętościowo pigwy, czyli 1 szklanki pokrojonej pigwy na 1 szklankę cukru) i odłożyć w chłodne miejsce. Mieszać co parę godzin. Gdy pigwa puści sok po ok. 2-3 dniach zlać
Mania Wypiekaniablendujemy całość. Przelewamy do butelki/słoika. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/sok-napoj-zurawinowy-bez-cukru/ BosowKuchni Artykuł Sok- syrop żurawinowy bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku