wymagania i noga poturbowana w kolanie dosyć poważnie, więc ból też odbierał chęci do pisania. Dzisiaj jednak jest lepiej i mam plan, aby wrzucić chociaż 2 przepisy na pyszne przetwory. Zaczynam od tradycji, czyli kiszonych, a później zapraszam na chutnej z mirabelek, jagody w syropie, dżem z czarnej porzeczki, sałatkę z zielonych pomidorów, korniszony i wiele innych. Sorry placki
Gosia gotujeowoców w ogrodzie w tym roku. Z tego powodu mam pewien niedosyt smakowy i nadmiar czasu 😉 (który wykorzystuję na czytanie) w związku z niewielką ilością robionych w tym roku przetworów. Tak naprawdę robię je wyłącznie z warzyw i pewnie za chwilę przetworzę aronię (może w konfiturę , jednak w tym roku z kupnymi jabłkami, bo swoich zwyczajnie nie mam). Nie wyobrażam
Weekendy w domu i ogrodzieclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzisiaj jest piękny dzień , piątek , piąteczek , piątunio..więc czas na przetwory . , czyli na to , co lubię najbardziej Pomidorki koktajlowe, obrodziły w tym roku , jak co roku koncertowo ..ale nie martwi mnie, ich nadmiar bo wspaniale smakują zimą , wyciągane z włoskiej zalewy , wykałaczką
Ogrodnik w podróżykilku przyjemnie ciepłych dniach wróciły upały. Jest tak ciepło, że nic nie chce się robić. Ale w taką pogodę ogórki rosną bardzo szybko. Więc dzisiaj będzie kolejny przepis na przetwory właśnie z ogórków. Poniższy przepis na ogórki po żydowsku wypróbowałam już wielokrotnie, a dostałam go od nieżyjącej już cioci. Ogórki po żydowsku Przygotuj słoiki, miskę, garnek, nóż, chochlę, szklankę, ewentualnie
blog.moje-pasje.infoMoim Gotowaniu ujrzałam przepis na marynowane na ostro, nie zawahałam się ani na chwilkę żeby je zrobić:). Bardzo jestem ciekawa ich smaku, ponieważ to pierwszy w moim życiu przetwór z pomidorów. Mam cichą nadzieję, że będą ciekawą, a na pewno kolorową, przypominającą lato alternatywą na stole w jakiś zimowy dzień. Podobno pyszne do pieczonych mięs i kanapek :). Pomidorki koktajlowe marynowane
Pieguskowa Kuchniaprzepadam za korzennymi smakami, ale w papryce wg tej receptury w ogóle mi to nie przeszkadza. Wszystkich zwolenników goździków i papryki namawiam gorąco do zrobienia tego przetworu. Warto !!! Marynowana papryka Zalewa 1 l wody 0,5 szkl cukru 0,5 szkl octu 1 łyżeczka soli Zagotować i ostudzić. Do słoika goździk, kawałek liścia laurowego, ziele angielskie Paprykę umyć, ususzyć, pokroić
Pieguskowa Kuchniajuż koniec na ten rok moich zmagań z ogórkami. Tak jak obiecałam w poprzednim poście zamieszczam ostatnie w tym sezonie przepisy.na przetwory z tym warzywem. Jestem bardzo zadowolona bo wypróbowałam 4 nowe przepisy, które mam nadzieję, przypadną nam do smaku i pełna zapału będę mogła w przyszłym roku znowu nieco poeksperymentować :). Ogórki po meksykańsku 4 kg ogórków 8 łyzek soli
Pieguskowa KuchniaProdukcja przetworów na zimę ciągle w toku, tym razem proponuję jabłka w słodko-winnej zalewie. Świetne do mięs szczególnie do drobiu. Ważne jest aby wybrać jabłka twarde, żeby nie rozpadły się podczas pasteryzowania. Uwielbiam je w całości ale większe można śmiało podzielić na części. Oprócz gotowych jabłek można wykorzystać marynatę- można polać nią mięso podczas pieczenia a nabierze ono pyszną
Pieguskowa KuchniaJabłka na zimę to temat przewodni dzisiejszego postu. Ciąg dalszy przetworów, które na dobre zawładnęły moją kuchnią. Koleżanka z pracy podzieliła się ze mną pysznymi jabłkami (pozdrawiam Panią Prezes), które skrzętnie zapakowałam w słoiczki. Na zimę będzie jak znalazł. Powoli brakuje mi miejsca na słoiczki z własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, ale nic nie daje mi takiej satysfakcji jak wypełniona po brzegi
Pieguskowa Kuchniamuszę ją przetwarzać na różne sposoby. Ma to dobre strony gdyż lubię eksperymentować i dzięki temu moja piwnica pełna jest różnorodnych weków. W tym roku zrobiłam dwa nowe przetwory cukiniowe ( jak do tej pory ). Przyznam się również do tego że tą sałatkę z cukinii zrobiłam wczoraj i dzisiaj powtórzyłam, a to dlatego, że już na pierwszy rzut oka oceniam
Pieguskowa Kuchniadługo nie wytrzymałam bez robienia przetworów ☺ . Ale jak jest z czego i czas pozwala, to grzech nie zrobić. Tym razem robiłam suszone pomidory. Są bardzo dobre, a zimą wprost nieocenione. Do zup, sałatek, kanapek, zapiekanek – wyobraźnia nie zna granic. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieznaczną ilość słoiczków, więc na dzień dobry przygotowałam z połowy porcji. No mniej więcej - bo części składników nie da się dokładnie podzielić na pół. Miałam pomidory swoje (przetwory jeszcze z zeszłego roku) i niedokładnie odsączyłam - błąd :) Moim zdaniem należy dokładnie odsączyć pomidory, ale na początek je trochę same poddusić, żeby odparował nadmiar wody. I marchewkę zetrę na małych oczkach
Gotowanie z pasjąCUKINIA PO KOREAŃSKU - sałatka na zimę Jak zrobić sałatkę po koreańsku z cukinii na zimę - przepis krok po kroku. Niezwykle kolorowa sałatka, wygląda obłędnie na półkach pośród innych przetworów ;) Do jej zrobienia wykorzystałam cukinie żółte oraz zieloną, młode okazy, aby można było wykorzystać skórkę, która jest wtedy miękka i nie zdrewniała jak u większych egzemplarzy. Ważne, aby warzywa posiekać
Moja Książka Kucharskakażdego słoika: - kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego - 2 lub 3 suszone papryczki chili peperoncini - ząbek czosnku - pół łyżeczki gorczycy - liść laurowy Papryczkę i wszystkie inne dodatki do przetworów znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. W wyparzonych słoikach ciasno układamy ogórki, dodajemy przyprawy, chili i czosnek, zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy w kąpieli wodnej ok. 10 minut
Apetyczna babeczkateraz porcja buraczków, oczywiście na zimę. Wcale nie musicie specjalnie przygotowywać się do robienia przetworów, bo wystarczy tak jak u mnie - nie chcieli jeść na obiad, to wrzuciłam do słoika. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie