przetwory - 14998 przepisów (strona:301/1000)

wafle z powidłami śliwkowymi 193

coś słodkiego, ale do końca nie jesteśmy przekonani co to ma być ... zawsze mogą to być wafle. A do wafli nadzień tyle ile osób zapytanych. U nas czas na przetwory świeże, więc te z przed lat można wykorzystać jeśli jeszcze uchowały się w szafce. A powidła śliwkowe nie wiem jak, ale się uchowały. Stąd pomysł na połączenie słodkich wafli

Gotowanie z pasją
SAŁATKA Z OGÓRKÓW DO SŁOIKÓW 190

Najprostszym sposobem na zachowanie smaków owoców czy warzyw na dłużej, jest zamknięcie ich do słoików. Każdego roku latem przygotowuję więc przetwory, by potem zimą cieszyć się smakiem lata i wspomnieniami z nim związanymi.  Ogórków składam zawsze bardzo dużo, bo jest to u mnie chodliwy towar ;) W tym roku powróciłam do przepisu na pyszną sałatkę, która pasuje do każdego dania

Z Majeczką w kuchni
Sos z pomidorów,papryki i cukinii 119

Pora robienia przetworów na jesień i zimę nadeszła i prace nad nimi wrą pełną parą. Chcemy na dłużej zachować smak i aromat świeżych letnich owoców i warzyw dlatego zamykamy je w słoiku. Sos ze słodkich czerwonych pomidorów, soczystych, kolorowych papryk i cukinii będzie idealnym dodatkiem do dań z makaronu, kasz i ryżu lub po prostu do kanapek. #MyVictorinox

Bon appetit mon amie
Przecier ogórkowy na zimę 216

Przecier z ogórków jest jednym z obowiązkowych punktów na mojej corocznej liście przetworów na zimę. Bardzo lubię używać przecieru ogórkowego do  zupy ogórkowej , otwieram słoiczek i już mam gotowe i starte ogórki (w przeciwieństwie do równie pysznych, ale zachowanych w całości  ogórków kiszonych ). Do przecieru możemy użyć ogórków zbyt dużych, przerośniętych, nieforemnych. Nie musimy ich obierać, można

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórki koperkowo-ziołowe do słoików 367

Przetwory dominują na blogu :) Może ktoś się skusi na fajną łagodną sałatkę z ogórków? Polecam. Przepis dostałam od kuzynki, którą serdecznie pozdrawiam i wiem, że tu zagląda :) Składniki: 5 kg ogórków 6 dużych cebul 4 łyżki soli Dodatkowo:  1,5 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 4 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 2 opakowania sosu koperkowo-ziołowego

Kuchnia domowa Ani
Kiszone papryki lekko pikantne. 312

sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów mo ż na  pominac dodatek chilli.   Składniki: 2 kg papryki (ż ó łta, czerwona) 10 ząbków czosnku 2 papryczki chilli kilka łodyg kopru z baldachami Zalewa

Codziennik Kuchenny
Konfitura jagodowo miętowa 140

herbaty albo do ciast idealna. Świeża mięta jest bardzo aromatyczna i tak samo będzie pachnieć nasza konfitura. Jagody zebrane przeze mnie w lesie , więc tym bardziej cieszą takie przetwory. 1 kg jagód 1/2 kg cukru żelującego 10 gałązek mięty Jagody płucze i osączam, przekładam do garnka, wsypuję cukier żelujący, dodaję miętę którą związuję nitką w pęczek i gotuje na wolnym

wesoła kuchnia
Najlepsze kiszone ogórki 104

wymagania i noga poturbowana w kolanie dosyć poważnie, więc ból też odbierał chęci do pisania. Dzisiaj jednak jest lepiej i mam plan, aby wrzucić chociaż 2 przepisy na pyszne przetwory. Zaczynam od tradycji, czyli kiszonych, a później zapraszam na chutnej z mirabelek, jagody w syropie, dżem z czarnej porzeczki, sałatkę z zielonych pomidorów, korniszony i wiele innych. Sorry placki

Gosia gotuje
Dżem brzoskwiniowy i "Ostatnia arystokratka" 144

owoców w ogrodzie w tym roku. Z tego powodu mam pewien niedosyt smakowy i nadmiar czasu 😉 (który wykorzystuję na czytanie) w związku z niewielką ilością robionych w tym roku przetworów. Tak naprawdę robię je wyłącznie z warzyw i pewnie za chwilę przetworzę aronię (może w konfiturę , jednak w tym roku z kupnymi jabłkami, bo swoich zwyczajnie nie mam). Nie wyobrażam

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidorki koktajlowe w zalewie po włosku 4068

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzisiaj jest piękny dzień , piątek , piąteczek , piątunio..więc czas na przetwory . , czyli na to , co lubię najbardziej Pomidorki koktajlowe, obrodziły w tym roku , jak co roku koncertowo ..ale nie martwi mnie, ich nadmiar bo wspaniale smakują zimą , wyciągane z włoskiej zalewy , wykałaczką

Ogrodnik w podróży
Przetwory 2017: Ogórki po żydowsku 182

kilku przyjemnie ciepłych dniach wróciły upały. Jest tak ciepło, że nic nie chce się robić. Ale w taką pogodę ogórki rosną bardzo szybko. Więc dzisiaj będzie kolejny przepis na przetwory właśnie z ogórków. Poniższy przepis na ogórki po żydowsku wypróbowałam już wielokrotnie, a dostałam go od nieżyjącej już cioci. Ogórki po żydowsku Przygotuj słoiki, miskę, garnek, nóż, chochlę, szklankę, ewentualnie

blog.moje-pasje.info
Pomidorki koktajlowe na ostro 92

Moim Gotowaniu ujrzałam przepis na marynowane na ostro, nie zawahałam się ani na chwilkę żeby je zrobić:). Bardzo jestem ciekawa ich smaku, ponieważ to pierwszy w moim życiu przetwór z pomidorów. Mam cichą nadzieję, że będą ciekawą, a na pewno kolorową, przypominającą lato alternatywą na stole w jakiś zimowy dzień. Podobno pyszne do pieczonych mięs i kanapek :). Pomidorki koktajlowe marynowane

Pieguskowa Kuchnia
Marynowana papryka 85

przepadam za korzennymi smakami, ale w papryce wg tej receptury w ogóle mi to nie przeszkadza. Wszystkich zwolenników goździków i papryki namawiam gorąco do zrobienia tego przetworu. Warto !!! Marynowana papryka Zalewa 1 l wody 0,5 szkl cukru 0,5 szkl octu 1 łyżeczka soli Zagotować i ostudzić. Do słoika goździk, kawałek liścia laurowego, ziele angielskie Paprykę umyć, ususzyć, pokroić

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki po meksykańsku i sałatka ogórkowa 132

już koniec na ten rok moich zmagań z ogórkami. Tak jak obiecałam w poprzednim poście zamieszczam ostatnie w tym sezonie przepisy.na przetwory z tym warzywem. Jestem bardzo zadowolona bo wypróbowałam 4 nowe przepisy, które mam nadzieję, przypadną nam do smaku i pełna zapału będę mogła w przyszłym roku znowu nieco poeksperymentować :). Ogórki po meksykańsku 4 kg ogórków 8 łyzek soli

Pieguskowa Kuchnia
Marynowane jabłka do mięs 89

Produkcja przetworów na zimę ciągle w toku, tym razem proponuję jabłka w słodko-winnej zalewie. Świetne do mięs szczególnie do drobiu. Ważne jest aby wybrać jabłka twarde, żeby nie rozpadły się podczas pasteryzowania. Uwielbiam je w całości ale większe można śmiało podzielić na części. Oprócz gotowych jabłek można wykorzystać marynatę- można polać nią mięso podczas pieczenia a nabierze ono pyszną

Pieguskowa Kuchnia