Witam Was cieplutko :) Jak jest u Was z przetworami? Robicie czy raczej nie? Ja to nawet bardzo lubię zapełniać swoją spiżarnię kolorowymi słoiczkami. A w tym roku owoców i warzyw wszędzie pod dostatkiem i to nawet bardzo tanich. Co roku staram się przygotować kilka słoiczków tej sałatki, a w tym roku mam bardzo dużo cukinii, więc działam w kuchni dzień
Izabelawkuchnisobie przerabiam raz jabłka,raz śliwki. Tym razem polecam jabłka na szarlotkę. Najczęściej robię je na oko,ale napisałam przepis dla osób,które dopiero zaczynają przygodę z przetworami. Składniki: 4 kg jabłek - najlepiej antonówka bądź szara reneta sok z jednej cytryny 1/4 szkl wody cukier ( wg gustu) 2,5 kg jabłek obrać , pokroić w ćwiartki i skropić
Niespełnione zdolności kulinarnedżem przełożyć do jeszcze ciepłych słoików i szczelnie zakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub dodatkowo pasteryzować. Pasteryzacja pozwala mieć prawie 100% pewność, że przetwory się nie zepsują. Jestem bardzo ciekawy jakie są Wasze propozycje na wykorzystanie tak przygotowanych konfitur? Krok po kroku przepis na dżem ze śliwek
KuchniaWeDwoje.plLato powoli się kończy ale na szczęście owoców w babcinym ogródku nie brakuje, dlatego gdy tylko znalazłam wolną chwilę zabrałam się za przygotowanie przetworów. Sok malinowy najlepiej sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym jako pyszny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Ładnie udekorowane słoiczki z sokiem można ustawić w kuchennej witrynce lub podarować w prezencie. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaPrzecier pomidorowy u nas w domu musi być obowiązkowo. Wszystkie przetwory zawsze robię sama, ale przy pomidorach na szczęście mogę liczyć na pomoc męża. Robi najgorszą robotę, czyli przeciera przez sitko. W tym roku tak mu się spodobało, że drugą partię praktycznie zrobił sam :) Powiem tylko, że przerobiliśmy 40 kg. żeby nie było za dużo to podzieliliśmy sobie pracę
Agusiowe smakołykiDynia jest warzywem, które bardzo dobrze przechowuje się w naszych warunkach i idealnie nadaje się do zrobienia przetworów. Ja proponuję marynowaną dynię z dodatkiem niezwykle aromatycznego cynamonu. Dynia w mojej wersji to świetny dodatek do mięsnych dań. Składniki (na garnek o pojemności 5 litrów ): 3kg obranej dyni 2 litry wody 1 szklanka cukru 1/2 szklanki octu 1 łyżka stołowa cynamonu
Szalona Kuchnia Ewelinywody *** *** Po pasteryzacji słoiki wykładamy do góry dnem na wyłożony ściereczką blat kuchenny- dzięki temu dowiemy się czy któryś ze słoików nie przecieka *** *** Wieczka słoików powinny być wypukłe, gdy przetwory całkowicie ostygną wieczka powinny „wklęsnąć” *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS
Blog z ApetytemJedną z moich najbardziej ulubionych przetworów są kiszone ogórki. Można je przygotować na zimę w słoikach 0,5 – 1 litrowych lub tak jak to robię ja w tym przepisie w słoju 3 litrowym do bezpośredniego zjedzenia po ukiszeniu. Proces kiszenia ogórków trwa
KuchniaWeDwoje.plPrzetworów ciąg dalszy. Tym razem przyszedł czas na paprykę. Ten przepis stosuje od lat, dostałam go od cioci. Taka papryczka będzie świetną przekąską na imprezę. Świetnie się sprawdzi do kanapek, oraz jako dodatek do obiadu. Właśnie teraz jest najlepszy moment na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że jest bardzo smaczna, ale też bardzo zdrowa. Nawet marynowana zawiera dużą ilość witaminy
Agusiowe smakołykiroku jest prawdziwy urodzaj na owoce? Spacerując koło działek czy osiedlami domków jednorodzinnych widać, że praktycznie każde drzewko ugina się od owoców, i to dosłownie. Warto robić teraz przetwory i cieszyć się smakiem owoców zimą. Składniki: twarde gruszki (miękkie i dojrzałe mogą się rozlecieć podczas pasteryzacji) cukier woda goździki Sposób wykonania: 1. Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć
Kuchnia domowa Anipęki kopru - 3-4 baldachy kopru na słoik laska chrzanu - pokrojona w słupki 4 cm długie i 1 cm szerokie ( po 2 szt, na słoik) sól kamienna niejodowana do przetworów. 1 łyżka (15 ml) na 500 ml wody Przygotowanie Ogórki umyć. Z kopru odciąć baldachy, opłukać. Czosnek obrać, chrzan obrać i pokroić w słupki. Słoiki i zakrętki wyparzyć
Stare Garymoże prawie zawsze, ale jest to jedna z moich ulubionych przypraw, to pomyślałam dlaczego nie. I jak pomyślałam, tak zrobiłam i zamknęłam ten smak w słoikach. Kolejna odsłona przetworów, które są idealne na jesienne czy zimowe obiady :) Składniki: 1 czerwona cebula 1 nieduża cukinia łyżeczka oleju 1 kg pomidorów pęczek bazylii 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis tutaj
Gotowanie z pasjąprzy garnku i mieszać. A przy okazji odkryłam dla siebie kronselki. Nieco zapomniane i chyba dziś "niemodne" jabłka, które są pyszne na surowo, ale też genialnie się sprawdzają w przetworach. Powidła z kronselek wyszły tak gęste, że można je kroić nożem:) Powidła jabłkowe Składniki (na 4 słoiki 350ml): 2 kg jabłek (np. kronselka, antonówka, czerwona reneta) 500g cukru
Obiad gotowymięśni, wspomaga układ odpornościowy i pracę serca. Cytrulina podnosi też poziom libido i łagodzi zaburzenia erekcji. Z kolei obecny w skórce arbuza likopen opóźnia procesy starzenia. Pozostałe przepisy na przetwory z arbuza Marynowane skórki z arbuza Konfitura z arbuza Konfitura z arbuza z automatu do chleba Tradycyjne pikle z arbuza - składniki szklanka = 250 ml 1,5 kg skórek z arbuza
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata