przetwory - 14998 przepisów (strona:288/1000)

Dżem malinowy z wanilią 69

owocowych. Mąż obdarował mnie ogromną ilością malin, więc przygotowałam dżem malinowy z wanilią. Będzie pysznie smakował jako dodatek do domowej chałki czy świeżo upieczonych bułeczek. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki: 700 g malin 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny ziarenka z 2 lasek wanilii   Wykonanie: Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować całość

Pasja Smaku
Ogórki w zalewie musztardowej z miodem 102

Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej Wśród przetworów na zimę bez wątpienia rządzą ogórki! Tym razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche, mają ciekawy słodko-kwaśny smak i idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek i przekąsek. Zatem do dzieła - robimy ogórki w zalewie musztardowej z miodem ! Składniki na ogórki

Korniszonki
Ogórki w zalewie musztardowej z miodem 134

Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej Wśród przetworów na zimę bez wątpienia rządzą ogórki! Tym razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche, mają ciekawy słodko-kwaśny smak i idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek i przekąsek. Zatem do dzieła - robimy ogórki w zalewie musztardowej z miodem ! Składniki na ogórki

Gotujemy i jemy
Sos słodko-kwaśny z cukinią 122

gotowy sos, dogotować do niego dodatek w postaci ryżu lub makaronu, a nawet dodać jakieś mięso. Warto przygotować go teraz, gdy cukinia i papryka jest najsmaczniejsza. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1,2 kg młodej cukinii ½ kg czerwonej papryki 400 g białej cebuli ½ szkl. octu spirytusowego 10% ¼ szkl. wody ½ szkl. cukru 200 g koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku

Pasja Smaku
Sok z wiśni z amaretto 152

sokownika , tuż przed rozlaniem do butelek i słoików, osobno w garnuszku przygotowuję sok z dodatkiem amaretto. Uwielbiam połączenie wiśni i migdałów i w mojej spiżarni jest cała kolekcja przetworów wiśniowych z amaretto: dżem z pektyną , wiśnie w syropie,  oraz konfitura tradycyjnie smażona . Zawsze robię tylko po kilka słoiczków, wtedy taka limitowana edycja smakuje jeszcze lepiej :) Serdecznie polecam! Składniki: umyte

Kocham..lubię..gotuję..
Konfitura wiśniowa z amaretto 70

Kolejna propozycja na wiśnie z amaretto - w formie tradycyjnie długo smażonej konfitury, słodziutkiej, ze szklistymi owocami nasączonymi syropem cukrowym. Zapraszam na inne przetwory z amaretto:  dżem z pektyną ,  wiśnie w syropie,  oraz  sok z amaretto. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 kg wydrylowanych wiśni 2 kg cukru 1 szklanka wody 180 ml amaretto Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie zasypać

Kocham..lubię..gotuję..
Syrop miętowy z cytryną 125

umytych, wyparzonych i suchych butelek poprzez lejek. Zakręcić nakrętki, odstawić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Tak przygotowanego syropu nie ma potrzeby pasteryzować lecz jeśli obawiacie się, że przetwory się popsują to można zapasteryzować tradycyjnie w garnku z wodą przez 15 min, licząc czas od zagotowania się wody. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 129

Domowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny i ogryzki! Dlatego jeśli zostaną Wam skórki z obierania jabłek na przykład na szarlotkę z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania octu jabłkowego. Ja właśnie tak zrobiłam

Gotujemy i jemy
Papryka marynowana w słoikach 143

Papryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można

Gotujemy i jemy
Patisony marynowane w zalewie octowej z chili 146

Tego lata dania z cukinią uzupełniam o dania z patisonów. Nie mogło też zabraknąć przetworów z wykorzystaniem tych warzyw. Przygotowałam na zimę Patisony marynowane w zalewie octowej z chili. Świetnie nadadzą się jako dodatek do obiadu lub do kanapek. Składniki: - patisony - ząbki czosnku - suszona papryka chili strąk zalewa: - 4 szklanki wody - 1 szklanka octu (10%) - 2 łyżeczki

Kuchnia co dnia
Grecka sałatka z kapusty i papryki do słoików 133

lodówce nawet przez kilka miesięcy. Można też zapasteryzować słoiki i wynieść do piwnicy. Pasteryzujemy 3 minuty. 3. Z podanej porcji wyszły mi dwa litrowe słoiki. Smacznego!!! Źródło: Domowe przetwory z warzyw i owoców

Kuchnia domowa Ani
Papryka marynowana w słoikach 172

Papryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można

Korniszonki
Powidła śliwkowe 116

Robiłam różne przetwory ale jakoś tak się złożyło, że powidła robiłam pierwszy raz. Są różne przepisy na powidła i różne metody na ich robienia. Ja mam taką wersję. Co do konsystencji to zróbcie według swojego gustu. Ja nie lubię takich bardzo gęstych więc taka konsystencja jak dla mnie jest w sam raz. Powidła śliwkowe

Ewa w kuchni
Papryka marynowana 127

Czas na paprykę. Różnokolorowe strączki czekają, żeby wskoczyć już do słoików i zaczekać na zimę. To chyba już ostatnie moje przetwory w tym sezonie. Teraz już tylko muszą poczekać poukładane w rządki w piwnicy, aż ze smakiem będziemy je chrupać jak sezon na świeże warzywa i owoce minie. PAPRYKA MARYNOWANA   Składniki: 5 szt papryki czerwonej  3 szt papryki

Bon appetit mon amie
Prawdziwki w maśle wujka Stasia do słoików 180

Zapach smażonych prawdziwków na maśle to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów.  Do tych przetworów wybieramy młode i zdrowe okazy które kroimy wzdłuż uzyskując piękny przekrój grzyba. Wujek Stasiu robi je od lat i tylko wybrani są nimi czasem obdarowywani... Grzyby zalane masłem w którym się smażyły przechowujemy w lodówce. Bez problemu wytrzymują od sezonu do sezonu. Wypróbujcie - niebo

Apetyczna babeczka