przetwory - 14998 przepisów (strona:284/1000)

Kandyzowane kumkwaty z miodem, cynamonem, anyżem i likierem pomarańczowym 128

Co to są kumkwaty? To takie małe pomarańcze, które wyróżniają się spośród innych cytrusów tym, że mają słodką skórką i cierpki miąższ i są zazwyczaj zjadane

Tajemnice Smaku
Kiszone marchewki 171

kwas mlekowy, a także regulują przemianę materii, dlatego polecane są na diecie. Jest cennym źródłem kwasu mlekowego, łatwo przyswajalnych witamin i minerałów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy na surówki . Składniki : 1 kg marchewki 2 l przegotowanej, ciepłej wody 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 czubate łyżki soli Opis przygotowania

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kiszone cytryny 125

również do naszych dań mięsnych, sosów czy sałatek. Dobrze łączą się też z chrzanem jako sos w amerykańskim stylu, np. do krewetek. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy kuchni marokańskiej. Składniki : 10 niewoskowanych cytryn Ciepła woda 7 łyżeczek soli morskiej 10 ziarenek pieprzu 6 listków laurowych Laski cynamonu Opis przygotowania: Z połowy cytryn wyciskamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Żurawinówka – nalewka z żurawiny błotnej 87

Owoce żurawiny błotnej są cenione za szczególnie dużą ilość witaminy C. W kuchni najczęściej wykorzystujemy żurawinę na przetwory, galaretki, soki i kisiele. Sok i wyciąg z owoców stosuje się w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych, jako lek obniżający ciśnienie krwi i gorączkę oraz przy awitaminozie. Roślina kosmetyczna, używana przy produkcji niektórych kosmetyków.* Żurawinę przed przygotowaniem nalewki przemrażamy

Tajemnice Smaku
Mini papryki w marynacie 95

Małe kolorowe papryczki są ładne, smaczne i … słodkie ( to nie są pikantne papryczki!). Lubię je marynować w małych porcjach, na bieżąco. Wtedy nawet nie pasteryzuję

Tajemnice Smaku
Kiszone liście winorośli 88

Kiszone liście winorośli to przysmak przede wszystkim w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Zawija się w nie rozmaite farsze mięsne, warzywne z ryżem czy też z kaszą

Tajemnice Smaku
Sok z tarniny 91

Śliwa tarnina, zwana tarniną lub tarką to kolczasty krzew, który rośnie najczęściej na brzegach lasów, wzdłuż dróg polnych lub na słonecznych zboczach. Owoce tarniny na sok

Tajemnice Smaku
Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem 96

Truskawki i rabarbar są dostępne w tym samym czasie i pewnie dlatego stanowią naturalną kombinację, spotykaną często w przepisach.  Dżem truskawkowo rabarbarowy to już klasyka

Tajemnice Smaku
Agrestowy dżem “GIN – TONIC” 118

Ten dżem polubią amatorzy słodko-kwaśno-gorzkich smaków. Czy jest w nim gin i tonic? A no nie ma, te dodatki zostały tylko w nazwie. Przepis

Tajemnice Smaku
Dyniowe kimchi 163

Co to jest kimchi? Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka składająca się zazwyczaj z kapusty, rzepy, ogórka i gochugaru. Gochugaru, czyli koreańskie chili w proszku, a raczej

Tajemnice Smaku
Kimchi – post dr Dąbrowskiej 150

kapusty pekińskiej 1 marchewka 2 cebule dymki 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól do przetworów niejodowana np Kłodawska Jak zrobić kimchi post dr Dąbrowskiej: Zaczynamy od pekinki. Kapustę kroimy wzdłuż na pół a potem na ćwiartki, odcinamy z dołu białe, twardsze części a następnie kroimy każdą ćwiartkę

Dorota Smakuje
Domowy swojski przecier pomidorowy 84

litrów gotującego się przecieru – pod koniec wiadomo, że go będzie mniej, ponieważ woda odparuje a zostaje gęste – dodaję 2 łyżki soli. Kiedyś nie soliłam i przetworom nic się nie stało. Jeśli chodzi o to jakie pomidory przerabiam, to przemysłowe. Troszkę kształtem przypominają jajko. Mają bardzo dużo miąższu a niewiele nasienia. Te polecam. Życzę smacznego i wytrwałości w przerabianiu

Pieprzyć z Fantazją
Konfitura z truskawek 90

Cześć! Sezon na truskawki i przetwory z truskawek. Prócz dżemów robię również konfiturę. Używam jej później do naleśników i deserów. Składniki: * 1 kg truskawek  * 50-60 dkg cukru * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok.  Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam

Pieprzyć z Fantazją