niedzielę raczyliśmy się pieczonym mięsiwem. I to był idealny moment do wypróbowania tej konfitury. Matko i córko! To był jeden z większych strzałów w dziesiątkę, jeżeli chodzi o domowe przetwory. Nie potrafiłam przestać tego wychwalać. Dosłownie przed chwilą skończyłam smażyć drugą partię i nie gwarantuję, że na niej się skończy. Największe podziękowania dla dobrej duszy z bloga Food With Passion
KardamonovySłoikowania ciąg dalszy. Tym razem coś z zupełnie innej beki. Przepis sprawdzony, ogórki według tego przepisu robię od dwóch lat. Ten rodzaj przetworów super nadaje się do wszelkiego rodzaju obiadów, ale także do kanapek i sałatek. Z tej porcji składników wyszło mi 6 średnich słoików, trochę mało jak na cały sezon jesienno-zimowo-wiosenny. Z podwójnej porcji, ostatni słoik został
KardamonovyPraktycznie co roku eksperymentuję z przetworami. Nie wiem co wyjdzie z tego obecnego, powiem Wam za jakiś czas. Przepis wrzucam jednak już dziś, może będzie dla kogoś inspiracją. Cukinię lubię, curry lubię, ocet lubię. Nie sądzę, że będę kręciła nosem. Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 600 ml. Uczulam tylko, że z ilością zalewy, różnie bywa
Kardamonovypomieszałam je z ogórkami. A podstawą jest mój przepis na ogórki w chili , dlatego nie dziwcie się, że większość składników się powtarza. Skoro już mam sprawdzoną opcję na przetwory, to z niej skorzystam. Z tej porcji składników wyszło mi 6 średnich słoików (330 ml). Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 3 papryczki jalapeno
KardamonovyPrzesiedziałam dzisiaj pół dnia w kuchni, poeksperymentowałam z habanero, przerobiłam trochę dyni, takie tam. Na pierwszy strzał lecą jednak powidła z cynamonem. Robią się długo, ale warto. Tego typu przetwory muszą się robić powoli, powinny swoje odleżeć na patelni, to naprawdę wpływa na ich smak. Róbcie więc, mimo obecnych cen śliwek. Składniki: 2 kg śliwek węgierek 500 g cukru
Kardamonovyroku postanowiłam dodatkowo pod koniec pieczenia dodać kakao. Wyszło jak zwykle super. Nie zrobiłam zbyt dużo słoików, bo najnormalniej w świecie nie mam już gdzie trzymać tegorocznych przetworów. Z tej porcji wyszło mi 8 małych słoików (takich po 250-300 ml), wystarczy. I tak pewnie większość rozdam. Co do ilości cukru, musicie próbować, nam wystarczyła szklanka. I tak, wiem
Kardamonovypoprawiają perystaltykę jelit, a także pomagają ochronić mózg przed zmianami zachodzącymi wraz z wiekiem. Jabłka w odpowiednich warunkach możemy przechowywać bardzo długo, a dodatkowo świetnie sprawdzają się na przygotowanie przetworów. Dziś przedstawiam Wam mój ulubiony sposób na dżem z jabłek. Uwielbiam go szczególnie zimą, ponieważ jego smak wprost koi zmysły. Dodatek pachnącego cynamonu i mojej ukochanej skórki z pomarańczy wspaniale
Mienta blogOgòrki kiszone to moje obowiązkowe przetwory każdego lata.Przepis od lat używany przez moja mamę i mnie. Na jesień i zimę idealne do zupy,salatek i obiadu! Składniki: Ogòrki Czosnek Koper Liście chrzanu Zagotowana woda z solą-2 łyżki soli na 1 litr wody Ogorki myjemy,odcinamy ogonki.Czosnek obieramy,wrzucamy po parę ząbkòw do słoika,dodajemy koper i liście chrzanu.Ogòrki
Przepisy mojej mamysobie więcej goryczy i jest kwaśniejsza. Dojrzała robi się "szklista". Podczas gotowania owoce żurawiny leśnej nie rozpadają się, natomiast żurawiny ogrodowej tak. Przepis z książki Kazimiery Kulczyckiej Przetwory domowe z 1930 roku. Dodałam tylko trochę mniej cukru, no może więcej niż trochę. 2 kg żurawiny, 1,5 kg cukru, 2 kg twardych gruszek, Najlepsza jest żurawina przemrożona, kiedyś zbierało
królestwo garówmarynowane grzyby. W naszym domu nie lubimy zbyt słodkiej marynaty do grzybów, więc ja nie daje zbyt dużo cukru. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na grzybowe przetwory: Domowy koncentrat grzybowy Domowa przyprawa grzybowa Suszone grzyby Śliwkowa konfitura z grzybami Marynowane grzyby Marynowane grzyby Czas przygotowania: Składniki: 2 kg małych grzybów ( najlepiej prawdziwków
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem 2 łyżeczek soli. Na wrzątek wrzucamy pokrojoną paprykę i blanszujemy ok. 3 - 4 minut. Sparzoną paprykę odcedzamy na sicie i pozostawiamy aby trochę ostygła. Przepisy na jesienne przetwory: Kiszona czerwona kapusta , Kapusta po grecku do słoików , Sałatka grzybowa do słoików , Sałatka zimowa z ogórków w occie , Sałatka z zielonych pomidorów Przestudzone warzywa układamy w słoikach z dodatkiem kilku ząbków
Korniszonkidodatkiem 2 łyżeczek soli. Na wrzątek wrzucamy pokrojoną paprykę i blanszujemy ok. 3 - 4 minut. Sparzoną paprykę odcedzamy na sicie i pozostawiamy aby trochę ostygła. Przepisy na jesienne przetwory: Kiszona czerwona kapusta , Kapusta po grecku do słoików , Sałatka grzybowa do słoików , Sałatka zimowa z ogórków w occie , Sałatka z zielonych pomidorów Przestudzone warzywa układamy w słoikach z dodatkiem kilku ząbków
Gotujemy i jemyPrzepis na najlepsze grzybki dostałam od mamy. Ja i mój tata zawsze je uwielbialiśmy, teraz robię je u siebie w domu. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI
Prosty przepis naDzień dobry. W sklepach jest pod dostatkiem przetworów, ale każdy potwierdzi, że domowe najlepsze. Przepis znalazłam w sieci. Niestety nie zapisałam sobie autora. Z tej proporcji wyszły mi trzy słoiczki 0,33l. Jest miękki, delikatny, idealny do sałatek i surówek. Przygotowanie zajmuje 0k. 15 minut. Spróbujcie, bo warto. Potrzebujemy: 50dag selera zalewa: 0,5szkl wody 0,5szkl octu 10% (dałam
Co w garnkach piszczy