przetwory - 14998 przepisów (strona:278/1000)

Kiszone ogórki 44

Jedną z moich najbardziej ulubionych przetworów są kiszone ogórki. Można je przygotować na zimę w słoikach 0,5 – 1 litrowych lub tak jak to robię ja w tym przepisie w słoju 3 litrowym do bezpośredniego zjedzenia po ukiszeniu. Proces kiszenia ogórków trwa 10-14 dni i po tym czasie nadają się do zjedzenia lub zrobienia zupy ogórkowej. Czas wykonania

KuchniaWeDwoje.pl
Konfitury ze śliwek z wanilią i cytryną 45

zabije wszystkie bakterie. Gorący dżem przełożyć do jeszcze ciepłych słoików i szczelnie zakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub dodatkowo pasteryzować. Pasteryzacja pozwala mieć prawie 100% pewność, że przetwory się nie zepsują. Jestem bardzo ciekawy jakie są Wasze propozycje na wykorzystanie tak przygotowanych konfitur? Krok po kroku przepis na dżem ze śliwek z odzysku: 1. Gotować śliwki przez godzinę

KuchniaWeDwoje.pl
Śliwki w sosie własnym 61

Śliwki w sosie własnym to kolejny sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek. Tak przygotowane owoce mogą posłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 słoiki po 0,7 litra Składniki: 2 kg śliwek 0,6 kg cukru Przygotowanie śliwek w sosie własnym Śliwki umyj, wypestkuj

KuchniaWeDwoje.pl
Koreańskie łatwe kimchi – Mak Kimchi 105

upodobań własnych kubków smakowych. Jeśli obawiacie się, że dla Was kimchi będzie za ostre – zróbcie je tylko z polowy porcji i sprawdźcie.   Jak przy wszystkich kiszonkach i domowych przetworach tak samo na kimchi wybieramy warzywa świeże, niezleżałe, zdrowe i pełnowartościowe – nie mogą być nadpsute, obite czy spleśniałe. Jeśli macie możliwość – wybierzecie warzywa z upraw BIO, bez zbędnej chemii

Karo in the Kitchen
Wieprzowina z galaretką w słoiku 186

wędlina do chleba, ale też sprawdzony przepis na wieprzowinę w sosie własnym bez konserwantów. Tylko świeże mięso, klasyczne przyprawy i pasteryzacja. Jak zrobić mięso w słoiku z galaretką? Domowe przetwory z mięsa w słoikach przygotować może każdy bez żadnego problemu. Aby wyszła nam pyszna konserwa z galaretką bez dodatku żelatyny, do mięsa należy dodać wywar z gotowanych skórek wieprzowych. Takie

Kuchnia Na Wypasie
Konfitura z wiśni, porto i rozmarynu 48

niedzielę raczyliśmy się pieczonym mięsiwem. I to był idealny moment do wypróbowania tej konfitury. Matko i córko! To był jeden z większych strzałów w dziesiątkę, jeżeli chodzi o domowe przetwory. Nie potrafiłam przestać tego wychwalać. Dosłownie przed chwilą skończyłam smażyć drugą partię i nie gwarantuję, że na niej się skończy. Największe podziękowania dla dobrej duszy z bloga Food With Passion

Kardamonovy
Ogórki z chili i czosnkiem 64

Słoikowania ciąg dalszy. Tym razem coś z zupełnie innej beki. Przepis sprawdzony, ogórki według tego przepisu robię od dwóch lat. Ten rodzaj przetworów super nadaje się do wszelkiego rodzaju obiadów, ale także do kanapek i sałatek. Z tej porcji składników wyszło mi 6 średnich słoików, trochę mało jak na cały sezon jesienno-zimowo-wiosenny. Z podwójnej porcji, ostatni słoik został

Kardamonovy
Cukinia w curry 55

Praktycznie co roku eksperymentuję z przetworami. Nie wiem co wyjdzie z tego obecnego, powiem Wam za jakiś czas. Przepis wrzucam jednak już dziś, może będzie dla kogoś inspiracją. Cukinię lubię, curry lubię, ocet lubię. Nie sądzę, że będę kręciła nosem. Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 600 ml. Uczulam tylko, że z ilością zalewy, różnie bywa

Kardamonovy
Sałatka z ogórków i jalapeno 52

pomieszałam je z ogórkami. A podstawą jest mój przepis na  ogórki w chili , dlatego nie dziwcie się, że większość składników się powtarza. Skoro już mam sprawdzoną opcję na przetwory, to z niej skorzystam. Z tej porcji składników wyszło mi 6 średnich słoików (330 ml). Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 3 papryczki jalapeno

Kardamonovy
Powidła śliwkowe z cynamonem 67

Przesiedziałam dzisiaj pół dnia w kuchni, poeksperymentowałam z habanero, przerobiłam trochę dyni, takie tam. Na pierwszy strzał lecą jednak powidła z cynamonem. Robią się długo, ale warto. Tego typu przetwory muszą się robić powoli, powinny swoje odleżeć na patelni, to naprawdę wpływa na ich smak. Róbcie więc, mimo obecnych cen śliwek. Składniki: 2 kg śliwek węgierek 500 g cukru

Kardamonovy
Pieczone powidła śliwkowe z kakao 63

roku postanowiłam dodatkowo pod koniec pieczenia dodać kakao. Wyszło jak zwykle super. Nie zrobiłam zbyt dużo słoików, bo najnormalniej w świecie nie mam już gdzie trzymać tegorocznych przetworów. Z tej porcji wyszło mi 8 małych słoików (takich po 250-300 ml), wystarczy. I tak pewnie większość rozdam. Co do ilości cukru, musicie próbować, nam wystarczyła szklanka. I tak, wiem

Kardamonovy
Jabłka na 1000 sposobów | Dżem z jabłek z cynamonem i pomarańczą oraz rogaliki 65

poprawiają perystaltykę jelit, a także pomagają ochronić mózg przed zmianami zachodzącymi wraz z wiekiem. Jabłka w odpowiednich warunkach możemy przechowywać bardzo długo, a dodatkowo świetnie sprawdzają się na przygotowanie przetworów. Dziś przedstawiam Wam mój ulubiony sposób na dżem z jabłek. Uwielbiam go szczególnie zimą, ponieważ jego smak wprost koi zmysły. Dodatek pachnącego cynamonu i mojej ukochanej skórki z pomarańczy wspaniale

Mienta blog
Ogòrki kiszone 110

Ogòrki kiszone to moje obowiązkowe przetwory każdego lata.Przepis od lat używany przez moja mamę i mnie. Na jesień i zimę idealne do zupy,salatek i obiadu! Składniki: Ogòrki Czosnek Koper Liście chrzanu Zagotowana woda z solą-2 łyżki soli na 1 litr wody Ogorki myjemy,odcinamy ogonki.Czosnek obieramy,wrzucamy po parę ząbkòw do słoika,dodajemy koper i liście chrzanu.Ogòrki

Przepisy mojej mamy
Konfitura z zurawiny z gruszkami - klukwa z gruszkami 65

sobie więcej goryczy i jest kwaśniejsza. Dojrzała robi się "szklista". Podczas gotowania owoce żurawiny leśnej nie rozpadają się, natomiast żurawiny ogrodowej tak. Przepis z książki Kazimiery Kulczyckiej Przetwory domowe z 1930 roku. Dodałam tylko trochę mniej cukru, no może więcej niż trochę.  2 kg żurawiny, 1,5 kg cukru, 2 kg twardych gruszek, Najlepsza jest żurawina przemrożona, kiedyś zbierało

królestwo garów