Najwyższy czas na truskawkowe przetwory. Na początek kompot z truskawek z dodatkiem rabarbaru. Owocki hop do słoików i zamykamy smak lata w słoiku. KOMPOT TRUSKAWKOWY Z RABARBAREM Składniki: 1 kg truskawek 3 łodygi rabarbaru cukier / 2 łyżki na 1 słoik gorąca woda Przygotowanie: Truskawki bez szypułek wkładamy do słoików na przemian z kawałkami obranego rabarbaru, wsypujemy po 2 łyżki
Bon appetit mon amieskładnikami i tak w swojej kuchni mam zwykle kilka ciekawych, smacznych octów, które można używać do sałatek, zup, do picia z wodą czy nawet do sprzątania. Octy to przetwory, które przygotujemy metodą Zero Waste – do ich produkcji można użyć skórek, ogryzków, kawałków, pod warunkiem że są zdrowe, nie zepsute i nie spleśniałe. Bardzo polecam Wam produkcję własnych octów – nie jest
Dorota SmakujePrzepis na ogórki z curry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama, jednak tego roku my również postanowiliśmy zrobić kilka słoików. Ogórki w curry idealnie sprawdzają się w zimie zamiast surówki lub sosu do obiadu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoików po 500 ml Składniki: 3 kg ogórków gruntowych
KuchniaWeDwoje.plKompot z czereśni pozwoli Ci zamknąć odrobinę lata w słoiku na później. To pierwszy z serii przepisów na przetwory z czereśni. Zainteresowany? To wróć tu jeszcze:) Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoi 1-litrowych Składniki: 6 kg czereśni / wiśni 3,5 l wody 0,9 kg cukru (1,2 kg do wiśni) 4 l wody Przygotowanie: Słoiki myjemy
KuchniaWeDwoje.plLato jest bardzo ciepłe tego roku. Sezon na truskawki już powoli mija, ale pojawiły się wiśnie i czereśnie, które nadają się do zrobienia z nich przetworów, win i nalewek. Konfitura z czereśni pozwoli cieszyć się latem i przypomni wakacyjny czas, gdy już śnieg będzie za oknem. Poniższy przepis może także służyć do przygotowania konfitury z wiśni (ale ze względu
KuchniaWeDwoje.plMarynowana cukinia to pierwszy z serii przepisów na przetwory z cukinii, który zrobiłem w tym roku. Cukinia ta z pewnością zasmakuje miłośnikom pikli i będzie wyśmienitym dodatkiem do niedzielnego schabowego. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l Składniki: 3,5 kg cukinii (2,5 po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych) 6 ząbków czosnku Pęczek zielonego kopru
KuchniaWeDwoje.plSałatka z cukinii to kolejny przepis z serii o przetworach z cukinii, który pozwala zamknąć w słoiku kolory lata. Czas wykonania: 1 h (+2,5 h oczekiwania) Ilość porcji: 10 słoików 0,7 l Składniki: 3,8 kg cukinii (2,9 kg po obraniu) 1 kg papryki 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 5 płaskich łyżek soli olej
KuchniaWeDwoje.plDżem z cukinii z nutką cytryny to kolejny przepis z serii o przetworach z cukinii. Tym razem na słodko. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 8 słoików 250 ml Składniki: 4 kg cukinii (2,6 kg po obraniu i wydrążeniu pestek) 350 g (1,5 szkl.) cukru 2 galaretki cytrynowa 2-3 cytryny (w zależności od upodobań smakowych) Przygotowanie dżemu
KuchniaWeDwoje.plKetchup z cukinii to kolejny z serii przetworów, które zrobiłem w tym roku. Prócz tradycyjnego zastosowania do kiełbasek ketchup możemy użyć jako sos do makaronu (kiedy nie mamy czasu gotować), do kotlecików lub pizzy. Czas wykonania: 3-4 h Ilość porcji: 6 słoików 0,5 l Składniki: 2,4 kg cukinii (1,6 kg po obraniu skórki i gniazd nasiennych
KuchniaWeDwoje.plKiszona cukinia to kolejny z serii przetworów, który zrobiłem w tym roku z tego warzywa. Polecam wszystkim miłośnikom kiszonek. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l Składniki: 2,1 kg cukinii (1,7 kg po obraniu) 2,5 litry wody 3 łyżki soli 180 g chrzanu (korzeń lub tarty) koper Przygotowanie kiszonej cukinii: Umyj słoiki
KuchniaWeDwoje.plCukinia w zalewie musztardowej jest kolejną propozycją na domowe przetwory z cukinii. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l Składniki: 2,7 kg cukinii (1,9 kg po obraniu) 1 marchewka 1 łyżka ziela angielskiego 12 szt. liścia laurowego 1 łyżka pieprzu ziarnistego Zalewa: 1 litr wody 3 łyżki musztardy 1 szklanka octu 10% 3 łyżki
KuchniaWeDwoje.plKolejny już na blogu przepis na przetwory z cukinii – tym razem na słodko. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 11 słoików 0,3-litrowych Składniki: 5 kg cukinii (po obraniu 3,5 kg) 1 kg cukru (0,5 kg, jeżeli lubimy mniej słodkie konfitury) 4 galaretki pomarańczowe aromat cytrynowy 1-5 łyżeczek kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny) Przygotowanie dżemu
KuchniaWeDwoje.plLubicie ananasy z puszki? – to zasmakuje Wam także cukinia a’la ananas z nutką pomarańczy. A samo przygotowanie tego przetworu jest dziecinnie łatwe. Czas wykonania: 1h Ilość porcji: 12 słoików po 250 ml Składniki: 4 kg cukinii (3,3 kg po obraniu) 1,3 kg cukru 2 cytryny 1 l wody Olejek pomarańczowy Przygotowanie cukinii a’la ananas: Słoiki
KuchniaWeDwoje.plKonfitura z cukinii i jabłek z nutką agrestu to kolejny przepis z serii przetwory z cukinii na słodko. Czas wykonania: 2 h (+ 1h oczekiwania) Ilość porcji: 6 słoików 150 ml Składniki: 1,7 kg cukinii (1,1 kg po obraniu) 0,5 kg (4 szt.) jabłek 0,5 kg (2 szklanki) cukru 1 galaretka agrestowa 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
KuchniaWeDwoje.plSałatka z zielonych pomidorów to jeden z przetworów, którego smaku nie potrafiłem sobie wyobrazić przed jego zrobieniem. Sałatka wyszła przepyszna – ale jak smakuje nie napiszę, bo chciałbym abyś zrobił (drogi Czytelniku) i zaskoczył się pozytywnie tak jak ja. Czas wykonania: 1 h (+ 2h oczekiwania) Ilość porcji: 6 słoików 0,5 l Składniki: 1,55 kg zielonych pomidorów 4 cebule
KuchniaWeDwoje.pl