przetwory - 14998 przepisów (strona:277/1000)

Kompot z czereśni na zimę 64

smak z pewnością gwarantowane Jeżeli nigdy nie przygotowywałaś kompotu z tych owoców na zimę, to warto spróbować! Przepis na czereśnie w słoiku, to jeden z wielu pomysłów na przetwory, jakie znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Z pewnością powinien Cię zainteresować przepis na czosnek marynowany w oleju oraz na wieprzowinę z galaretką w słoiku . Zobacz również przepis na pyszny keczup

Kuchnia Na Wypasie
Kompot truskawkowy z rabarbarem 72

Najwyższy czas na truskawkowe przetwory. Na początek kompot z truskawek z dodatkiem rabarbaru. Owocki hop do słoików i zamykamy smak lata w słoiku. KOMPOT TRUSKAWKOWY Z RABARBAREM Składniki: 1 kg truskawek 3 łodygi rabarbaru cukier / 2 łyżki na 1 słoik gorąca woda   Przygotowanie: Truskawki bez szypułek wkładamy do słoików na przemian z kawałkami obranego rabarbaru, wsypujemy po 2 łyżki

Bon appetit mon amie
Ocet jabłkowy – przepis 87

składnikami i tak w swojej kuchni mam zwykle kilka ciekawych, smacznych octów, które można używać do sałatek, zup, do picia z wodą czy nawet do sprzątania. Octy to przetwory, które przygotujemy metodą Zero Waste – do ich produkcji można użyć skórek, ogryzków, kawałków, pod warunkiem że są zdrowe, nie zepsute i nie spleśniałe. Bardzo polecam Wam produkcję własnych octów – nie jest

Dorota Smakuje
Ogórki z curry 48

Przepis na ogórki z curry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama, jednak tego roku my również postanowiliśmy zrobić kilka słoików. Ogórki w curry idealnie sprawdzają się w zimie zamiast surówki lub sosu do obiadu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoików po 500 ml Składniki: 3 kg ogórków gruntowych

KuchniaWeDwoje.pl
Kompot z czereśni na zimę 50

Kompot z czereśni pozwoli Ci zamknąć odrobinę lata w słoiku na później. To pierwszy z serii przepisów na przetwory z czereśni. Zainteresowany? To wróć tu jeszcze:) Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoi 1-litrowych Składniki: 6 kg czereśni / wiśni 3,5 l wody 0,9 kg cukru (1,2 kg do wiśni) 4 l wody Przygotowanie: Słoiki myjemy

KuchniaWeDwoje.pl
Konfitura z czereśni 56

Lato jest bardzo ciepłe tego roku. Sezon na truskawki już powoli mija, ale pojawiły się wiśnie i czereśnie, które nadają się do zrobienia z nich przetworów, win i nalewek. Konfitura z czereśni pozwoli cieszyć się latem i przypomni wakacyjny czas, gdy już śnieg będzie za oknem. Poniższy przepis może także służyć do przygotowania konfitury z wiśni (ale ze względu

KuchniaWeDwoje.pl
Marynowana cukinia – pikle z cukinii 47

Marynowana cukinia to pierwszy z serii przepisów na przetwory z cukinii, który zrobiłem w tym roku. Cukinia ta z pewnością zasmakuje miłośnikom pikli i będzie wyśmienitym dodatkiem do niedzielnego schabowego. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l Składniki: 3,5 kg cukinii (2,5 po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych) 6 ząbków czosnku Pęczek zielonego kopru

KuchniaWeDwoje.pl
Wielokolorowa sałatka z cukinii na zimę 47

Sałatka z cukinii to kolejny przepis z serii o przetworach z cukinii, który pozwala zamknąć w słoiku kolory lata. Czas wykonania: 1 h (+2,5 h oczekiwania) Ilość porcji: 10 słoików 0,7 l Składniki: 3,8 kg cukinii (2,9 kg po obraniu) 1 kg papryki 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 5 płaskich łyżek soli olej

KuchniaWeDwoje.pl
Cytrynowy dżem z cukinii 42

Dżem z cukinii z nutką cytryny to kolejny przepis z serii o przetworach z cukinii. Tym razem na słodko. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 8 słoików 250 ml Składniki: 4 kg cukinii (2,6 kg po obraniu i wydrążeniu pestek) 350 g (1,5 szkl.) cukru 2 galaretki cytrynowa 2-3 cytryny (w zależności od upodobań smakowych) Przygotowanie dżemu

KuchniaWeDwoje.pl
Ketchup z cukinii 53

Ketchup z cukinii to kolejny z serii przetworów, które zrobiłem w tym roku. Prócz tradycyjnego zastosowania do kiełbasek ketchup możemy użyć jako sos do makaronu (kiedy nie mamy czasu gotować), do kotlecików lub pizzy. Czas wykonania: 3-4 h Ilość porcji: 6 słoików 0,5 l Składniki: 2,4 kg cukinii (1,6 kg po obraniu skórki i gniazd nasiennych

KuchniaWeDwoje.pl
Kiszona cukinia 40

Kiszona cukinia to kolejny z serii przetworów, który zrobiłem w tym roku z tego warzywa. Polecam wszystkim miłośnikom kiszonek. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l Składniki: 2,1 kg cukinii (1,7 kg po obraniu) 2,5 litry wody 3 łyżki soli 180 g chrzanu (korzeń lub tarty) koper   Przygotowanie kiszonej cukinii: Umyj słoiki

KuchniaWeDwoje.pl
Cukinia w zalewie musztardowej 43

Cukinia w zalewie musztardowej jest kolejną propozycją na domowe przetwory z cukinii. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l Składniki: 2,7 kg cukinii (1,9 kg po obraniu) 1 marchewka 1 łyżka ziela angielskiego 12 szt. liścia laurowego 1 łyżka pieprzu ziarnistego Zalewa: 1 litr wody 3 łyżki musztardy 1 szklanka octu 10% 3 łyżki

KuchniaWeDwoje.pl
Dżem z cukinii z nutką pomarańczy 52

Kolejny już na blogu przepis na przetwory z cukinii – tym razem na słodko. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 11 słoików 0,3-litrowych Składniki: 5 kg cukinii (po obraniu 3,5 kg) 1 kg cukru (0,5 kg, jeżeli lubimy mniej słodkie konfitury) 4 galaretki pomarańczowe aromat cytrynowy 1-5 łyżeczek kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny) Przygotowanie dżemu

KuchniaWeDwoje.pl
Cukinia a’la ananas z nutką pomarańczy 55

Lubicie ananasy z puszki? – to zasmakuje Wam także cukinia a’la ananas z nutką pomarańczy. A samo przygotowanie tego przetworu jest dziecinnie łatwe. Czas wykonania: 1h Ilość porcji: 12 słoików po 250 ml Składniki: 4 kg cukinii (3,3 kg po obraniu) 1,3 kg cukru 2 cytryny 1 l wody Olejek pomarańczowy Przygotowanie cukinii a’la ananas: Słoiki

KuchniaWeDwoje.pl
Konfitura z cukinii i jabłek z nutką agrestu 37

Konfitura z cukinii i jabłek z nutką agrestu to kolejny przepis z serii przetwory z cukinii na słodko. Czas wykonania: 2 h (+ 1h oczekiwania) Ilość porcji: 6 słoików 150 ml Składniki: 1,7 kg cukinii (1,1 kg po obraniu) 0,5 kg (4 szt.) jabłek 0,5 kg (2 szklanki) cukru 1 galaretka agrestowa 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

KuchniaWeDwoje.pl