przetwory - 14998 przepisów (strona:268/1000)

Koreańska sałatka z cukinii 59

napij się zimnego kompotu. Gdy warzywa są przygotowane, wejdź do przyjemnie chłodnego domu, żeby zrobić zalewę. Chłodnego domu...??? I akurat w tym momencie pryska czar nocy letniej. A o przetworach i warzywach prosto z grzadki pozostaje pomarzyć. A dlaczego wyskoczyłam tak w środku zimy z tą salatką? Bo w ostatnim wpisie zaprosiłam Cię na bardzo smaczne kotlety z marchewki

dolcevitainmykitchen
Sałatka z zielonych pomidorów 53

Zielone pomidory nadają sałatce wyjątkowy smak i zapewniają dodatkowe wartości odżywcze. Pokażę Wam jak przygotować sałatkę z wykorzystaniem jeszcze niedojrzałych pomidorów. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na przetwory do słoiczków – idealny dodatek do obiadu sałatka z ogórków i marchewki do słoików, czy pokazałem Wam również jak przygotować kapustę kiszona w słoikach. Myślę, że każdy z Was znajdzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Konfitowany czosnek – pieczony czosnek w oliwie 70

webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Lubisz takie proste przepis na przetwory? Zajrzyj jeszcze do: Czosnek marynowany Syrop z cebuli i czosnku na odporność Kiszone pomidory Kiszone rzodkiewki Ogórki z chilli Ogórki kiszone domowy przepis Smalec tradycyjny Dynia marynowana w occie Konfitura

nietylkopasta.pl
Syrop pomarańczowy 63

Syrop pomarańczowy W grudniu zaczyna się sezon na cytrusy. Uwielbiam te owoce i wykorzystuję je w mojej kuchni na różne sposoby. Powstają z nich desery i również sporo przetworów. Tym razem na tapecie mamy pomarańcze. Zrobiłam z nich syrop pomarańczowy. Taki domowy jest najlepszy, bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Dorzuciłam tylko do niego kawałek kory cynamonowej i nasionka kardamonu

Kulinarne przygody Gatity
Lemon curd 284

powinno w nim być grudek – gdyby się pojawiły, możesz przetrzeć krem przez sitko. Gotowy curd przełóż do zakręcanego słoiczka i przechowuj w lodówce. Zobacz też inne przepisy na przetwory Powidła bez mieszania Konfitura truskawkowa Małosolne na sucho Galaretka z płatków róży Nalewka kawowa Powidła z piekarnika Zobacz też nowe przepisy Lemon curd Manty Domowy makaron Krokiety ze szpinakiem Kartacze

okolicepalnika.pl
Żurawina na zimę 60

Listopad to czas na żurawinę! Ten pyszny kwaskowy owoc idealnie nadaje się na przetwory, jako dodatek do owsianek, ciast czy deserów. Bez wątpienia kisiel z żurawiny nie ma sobie równych → domowy kisiel żurawinowy , pyszny jest również → budyń jaglany z żurawinowym musem . Żurawina na zimę jest bardzo prosta do przygotowania. Ja użyłam świeżej żurawiny, dlatego musiałam ją przed gotowaniem sparzyć, żeby

Kulinarne przygody Gatity
Gruszki w occie 44

wyjąć z tej wody Ugotować zalewę z podanych składników i włożyć obrane i pokrojone gruszki Owoce gotować do "zeszklenia", ale tak by się nie rozleciały (dlatego do przetworu wybieramy twarde owoce ) Do czystych słoiczków wkładamy ostrożnie połówki gruszek, a zalewę gotujemy i nią zalewamy gruszki Zakręcamy czystymi, suchymi dekielkami i już nie pasteryzujemy Słoje przykrywamy kocem i zostawiamy do ostygnięcia

Proste Potrawy
Kurczak w galarecie 53

Pyszny kurczak w galarecie bez żelatyny, to także mięso w słoiku na wyjazd, jak i do domu na ciepły szybki posiłek. Na Blogu znajdziesz inne pomysły na pyszne domowe przetwory mięsne. A jak zrobić mięso z kurczaka w słoiku? Soczysty kurczak ze słoika Kurczak w galarecie sprawdzony przepis na idealne połączenie, delikatny soczysty kurczak, galaretka drobiowa i warzywa. Kurczak

Dieta moja pasja
Dżem z jabłek i nieobranej pigwy po odlaniu syropu 62

Wchodzimy na wyżyny ZERO WASTE! Udało mi się zagospodarować nieobraną pigwę po odlaniu powstałego z niej syropu. Przepis na sok z pigwy znajdziecie tutaj .   Dlaczego

Kuchnia moimi oczami
Sałatka z buraczków na teraz i na zimę 43

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rewelacyjna sałatka z buraczków na teraz i na zimę. Powoli biorę się za przetwory na zimę. Oto jeden z moich przepisów, który pobija wszystkie inne. Prosty przepis, który na pewno przypadnie wam do gustu. Własnie jest nim wyjątkowa sałatka z buraczków z dodatkiem czerwonej papryki i cebuli. Świetna, łagodna zalewa daje jej pyszny posmak. Od kiedy córka

Olcia gotuje!
Papryka w ketchupie do słoików 41

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papryka w ketchupie – to świetna propozycja na zimowe przetwory do słoików. Smaczna, kolorowa. Pierwszy raz poczęstowała mnie córka i od razu wiedziałam,że to nie jest mój ostatni raz. Poprosiłam o przepis i teraz sama robię ją co jakiś czas. Dobry i sprawdzony przepis. Wystarczy parę składników i trochę pracy, by cieszyć się przez cały

Olcia gotuje!
Sałatka do słoików z kapustą, papryką i ogórkiem 41

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do słoików na zimę. Prawda jest taka,że nie ma jak przetwory domowej roboty na zimę!! Prócz słodkich kompotów czy dżemów warto jest też przygotować pyszne surówki, a zimą jak znalazł do obiadków. Dziś proponuję fajną , pyszną i kolorową sałatkę z kapustą w roli głównej, ale też innych znanych wam warzyw. Kolorowa ,pyszna i łatwa

Olcia gotuje!
Ogórki królewskie z miodem 39

Smaczne ogórki w zalewie słodko kwaśnej z miodem. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią przetwory słodko kwaśne. Ogórki królewskie są świetnym dodatkiem do dań obiadowych lub jeszcze w sezonie do grilla. Ta sałatka jest tak smaczna, że moja rodzinka otwiera słoiki tuż po zaprawieniu, dlatego zaprawiam więcej i w różnej wersji. Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Olcia gotuje!
Grzyby po kaszubsku 1018

cebuli. Całość jest zalana sosem pomidorowym z dodatkiem octu, cukru i przypraw. Grzyby po kaszubsku to świetna przekąska, sprawdzą się również jako dodatek do kanapek lub dań obiadowych. Takich przetworów nie musimy pasteryzować, jeżeli jednak nie mamy pewności, że wieczka chwyciły to lepiej grzyby po kaszubsku w słoikach zagotować. W takim przypadku słoiki pasteryzujemy około 15 minut od momentu zagotowania

Danka Pichci
Mięso w słoiku babci 116

odnajdywali na ziemiach odzyskanych słoiki z mięsnymi konserwami i były zdatne do zjedzenia. Niemniej jednak zaleca się spożywanie weków w słoikach do 1 roku od zrobienia. Zasada dotyczy zarówno przetworów z warzyw i owoców jak i mięsa. Tyndalizacja mięsa polega na trzykrotnym gotowaniu słoików z mięsem z 1 dniową przerwą między nimi (gotujemy co 24 godziny ). Zaplanuj czas

Ania gotuje