przetwory - 14998 przepisów (strona:262/1000)

Karmelowiec 180

To ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde podniebienie. Polecam!Składniki:4 żółtka1 szklanka cukru

Salonik smaków
Gofry 183

Gofry - przysmak dzieci - to rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla przygotowanego w gofrownicy. Są pyszne z bitą śmietaną i owocami. Składniki:2 jajka2 szklanki mąki2 szklanki

Salonik smaków
Wrocławski Bazar Smakoszy 152

trochę zasmuciło, ale i tak warto było się tam pojawić. Zapraszam więc do skromnej fotorelacji. DELICJA Deli Foods & Beverages zaproponował nam pyszne włoskie sery, oliwy oraz różne przetwory. Made in Portugal zachwycał nas jak zwykle pysznymi smakami prosto ze słonecznej Portugalii - oliwy, przetwory i konserwy. Kolejne włoskie stoisko  TP Italia  było pełne doskonałych sosów pesto (z koperkiem

Food Square
Wspomnienie lata 165

Kto tęskni za latem? Zachęcam do przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata. Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy.  Składniki

Salonik smaków
Brzoskwiniowo-winogronowa fantazja 173

To ciasto zadowoli każdego łasucha, który z przyjemnością sięgnie po następną porcję.  Brzoskwiniowa pianka idealnie pasuje do puszystego biszkoptu, a galaretka z winogronami dodaje lekko

Salonik smaków
Orkiszowo-gryczane naleśniki z dżemem truskawkowym 140

Pyszne, cienkie i delikatne. Takie naleśniki, które lubię najbardziej. Z przepysznym dżemem truskawkowym, który otrzymałam w prezencie. Z rozpędu zjadłam cały słoiczek, pycha! Uwielbiam takie domowe przetwory, których sama nie robię, ponieważ nie mam takich zdolności (a bardzo chciałabym je mieć). No nic, czas udać się na szkołę do kogoś kto nauczy mnie robić dobre przetwory! Składniki: 100 gram mąki

Mango Papaja
Kruche ciasteczka - kwiatki 180

Niedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam

Salonik smaków
Biszkopt z makiem 191

Takie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać

Salonik smaków
Babka gotowana 213

Chociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej . Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne

Salonik smaków
Sałatka z sałaty lodowej 842

Wszystkie składniki zielone, taka potrójnie zielona sałatka z sałaty lodowej . Jeszcze trochę selera, ogórka i sałatka gotowa. Polecam. Składniki: 1/2 sałaty lodowej mały ogórek (wężowy) 4

Salonik smaków
Kotlety drobiowe z panierką typu Panko 194

Bardzo smaczne  kotlety drobiowe , ale z troszeczkę inną panierką. Wykorzystałam bułkę tartą typu japońskiego Panko . Ma lżejsze, większe płatki, przez co panierka jest puszysta i

Salonik smaków
Sernik z brzoskwiniami 141

Serniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami .  Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra

Salonik smaków
Babeczki - kwiatuszki 148

Najczęściej piekę babeczki biszkoptowe. Dzisiaj proponuję kruche  babeczki - kwiatuszki . Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie

Salonik smaków
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 296

słoików, co by móc się tym raczyć w długie zimowe wieczory...i niekoniecznie wieczory. Na sycylijskie sałatki jest tyle przepisów, ile dobrych kuchareczek w każdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą atlantycką, z oliwkami... Istnieją dwa sposoby marynowania i konserwowania tych specjałów- albo(...)swoich gości w barze , po 3.50 euro za bułę ... Po buły była kolejka, bo tylko Signora Gina robiła tę sałatkę własnoręcznie, inne bary szły na łatwiznę kupując gotowe słoje przetworów warzywnych , siekając wg.uznania i upodobań. Dlatego Pani Ginie nigdy ta sałatka nie leżała . Niejednokrotnie jej ciabatta z sałatką to był posiłek na pół dnia, dla ludzi idących w pole zbierać

Z Kuchni Do Kuchni
Rogaliki drożdżowe 242

Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe  - są pyszne

Salonik smaków