ziarenka z jednej laski wanilii Maliny delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sitku. Przebieramy – nie mogą być uszkodzone ani nadpleśniałe. Nakrętki przelewamy wrzątkiem (ja do przetworów staram się używać nowych). Niewielkie słoiki o dowolnej pojemności wyparzamy wrzątkiem lub wstawiamy do piekarnika na 12 minut w 160ºC. Całkowicie studzimy. Do ostudzonych słoików wkładamy maliny – tylko te jędrne
Poezja smakuczasu pasteryzacji. Gorące słoiki odstaw na około 12 godzin do góry dnem. Następnie możesz wynieść je do piwnicy czy trzymać w jakiejś ciemnej szafce. Zobacz inne przepisy na przetwory z cukinii: Cukinia kanapkowa z curry – przepis na cukinię do słoików Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę Cukinia w zalewie gyros – sałatka do słoików Sałatka
e-PrzepisyKulinarneDziś coś z przetworów. Są to buraczki i to inne niż robiłam dotychczas. Przepis na nie dostałam od bratowej. Co prawda na ich zrobienie potrzebujemy dwa dni (bo jednego trzeba je ugotować i wystudzić), ale warto je zrobić. Ja na pewno będę takie robiła już zawsze. Buraczki na zimę
Ewa w kuchnidwie zalewy. Pierwsza to jest solanka, w której wszystkie składniki moczymy przez 4 godziny. Następnie odsączamy z zalewy, układamy w słoikach i słoje napełniamy drugą zalewą (octową). Robiąc takie przetwory możemy też większe ogórki pokroić w słupki lub na pół – też będą dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Ogórki po kanadyjsku: 2 kg ogórków gruntowych 2 czerwone papryki
Danka Pichcipomidorowy z bakłażanem do słoików Przepis na domowy ketchup z papryki Seler naciowy w słoikach Sos z zieloną papryką i jabłkiem na zimę Artykuł Pomidory na zimę – przetwory z pomidorów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota SmakujeNadszedł czas na przygotowanie przetworów na zimę z cukinii. Cukinia marynowana w słoikach jako pierwsza zagościła na półkach w spiżarni. Z ogródka Kuzynki wycięłam zieloną i żółtą cukinię, z których zrobiłam cukinię na zimę w zalewie octowej. Pierwszy słoiczek już został zjedzony i trzeba powiedzieć, że ta szybka i prosta sałatka z cukinii na zimę, smaczna jest. Cukinia marynowana
niecodziennikparyoctu spirytusowego 10 % – 1 szklanka 1/3 szklanki cukru 3 listki laurowe, płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu ¾ szklanki oleju Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Słoiki do przetworów powinny być czyste, wyparzone, zakrętki suche i nieuszkodzone. Słoiki z ogórkami pasteryzujesz w piekarniku lub w garnku. Poniżej opis dwóch metod. PRZYGOTOWANIE WARZYW: Przygotowanie sałatki z ogórków zaczynam od naszykowania
Zasmakuj KuchniMiałam pisać fantastyczny wstęp o radości płynącej z robienia przetworów na zimę i jak to fajnie odstresowuje, ale mam za sobą bezsenną noc, wyłazi halny i grzmi. Więc jedyna radość jaka we mnie płynie, to ta, która się pojawiła po wypiciu kawy. Ogórki w musztardzie są super proste do zrobienia, chrupiące, słodkie, kwaśne, lekko pikantne. Ogórki w musztardzie, to taki
ladykitchenmoje pierwsze przetwory na occie jabłkowym. Przyznam, że ogórki wyszły bardziej aromatyczne niż te na zwykłym spirytusowym occie. Ilość chilli wedle uznania, te są lekko ostre. Polecam. Składniki (na 12 niedużych słoiczków): 3 kg świeżych gruntowych ogórków 4 łyżki soli niejodowanej Zalewa: 1 szklanka wody 400 ml octu jabłkowego 1 szklanka cukru 8 ząbków czosnku
Kuchnia domowa AniOgórki to uwielbiane przez wielu warzywa sezonowe, które zjadamy na surowo robiąc z nich różne sałatki, ale też przetwory na zimę. Przepisów na nie jest wiele, a moja dzisiejsza propozycja to sałatka z ogórków w kurkumie . Do zrobienia tej sałatki oprócz ogórków wykorzystałam też cebulę i czerwoną paprykę, ponadto sałatka z ogórków w kurkumie ma w swoim składzie też drobno
Danka Pichci