przetwory - 14998 przepisów (strona:257/1000)

Wykwintne ciasto z truskawkami 216

Wszyscy lubimy truskawki, a z nich pyszne ciasta, desery. Ja przygotowałam ciasto pachnące truskawkami . To dobry początek sezonu truskawkowego. Przepis bierze udział w akcji  "Milion

Salonik smaków
Makaroniki 192

Makaroniki to lekkie, delikatne francuskie ciasteczka przełożone kremem z białej czekolady.  Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów

Salonik smaków
Zupa NIC 162

cały czas trzepaczką, zagotować zupę. Posłodzić syropem z agawy. Ostudzić i udekorować pianki. Cukier fiołkowy: Z kwiatów wyskubać płatki, przełożyć do moździerza, dosypać cukier i utrzeć. Smacznego! :) „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego…” pijąc mleko oraz spożywające przetwory mleczne mamy pewność, że otrzymujemy mnóstwo

Kraina Miodem Płynąca
Tort urodzinowy 177

Delikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2

Salonik smaków
Zupa porowa 217

Niezwykle smaczna zupa porowa . Pożywna, niedroga, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 duży por 0,5 kg ziemniaków 1 marchew starta na

Salonik smaków
Ziemniaki faszerowane 192

Ziemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach, ale dania z ziemniaków wcale nie muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków

Salonik smaków
Serowo-truskawkowe szklaneczki deserowe 208

Dziś zapraszam Was iście serową ucztę. Deser powinien przypaść do gustu, każdemu kto lubi ser i mleczne przetwory. Znajdziecie w nim również pyszny czerwony, truskawkowy akcent. Nie mogło przecież zabraknąć truskawek. Czy do Was, tak jak i do mnie "uśmiechają się one" z każdego straganu? Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy

Słodkie okruszki
NIETOLERANCJA LAKTOZY - Z CZYM TO SIĘ JE? 137

noetolerancję. Niemniej lepiej sprawdzić, jak organizm na takie mleko reaguje - nie dla każdego jest one odpowiednie. Reasumując - dla osób z nietolerancją laktozy niebezpieczne jest mleko krowie i jego przetwory, ale (!) za wyjątkiem produktów fermentowanych. Dlaczego? Bakterie fermentacji mlekowej, odpowiadające za procesy fermentowania "zjadają" laktozę, która stanowi ich pokarm energetyczny. Rozkładając dwucukier na glukozę i galaktozę, zamieniają glukozę na dwutlenek węgla(...)również tu reakcja alergiczna potrafi być bardzo silna i niebezpieczna. Co jeść przy nietolerancji laktozy? Należy sobie uświadomić, że koniecznie trzeba zrezygnować z mleka krowiego i PRAWIE WSZYSTKICH jego przetworów, za wyjątkiem produktów fermentowanych - kefirów, zsiadłego mleka czy maślanki. Jogurty, sery, pasty kanapkowe muszą odejść w zapomnienie. W przypadku słodyczy, należy omijać szerokim łukiem wszystkie te, które zawierając mleko

W kuchni Karmel-itki
Wafle z masą z serków waniliowych 153

Wafle przekładane masą z serków waniliowych ..proste do zrobienia..Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego też mleko i różne jego przetwory są wykorzystywane przeze mnie w mojej kuchni.. 2 serki waniliowe [ 30 dkg ] 2-3 łyżki cukru 1,5 łyżki żelatyny 3 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Czekoladki z kremem orzechowym 156

Niedawno moja córcia przygotowała dla mnie wspaniałą niespodziankę - własnoręcznie zrobione czekoladki z kremem orzechowym . To wspaniały sposób na okazanie uczuć bliskiej osobie. Składniki: 200 g kuwertury

Salonik smaków
Ciasteczka "Grzebyczki" 169

Masz ochotę na coś słodkiego, a w lodówce ani jednego jajka. Zrób pyszne ciasteczka "Grzebyczki" . Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 margaryna 1

Salonik smaków
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 193

reagował. Co więc jeść, a czego nie? W przypadku nietolerancji laktozy, jaką u mnie wykryto, wszelki nabiał mleka krowiego należy zniwelować. Pozostaje mi jednak mleko kozie i owcze , jego przetwory oraz produkty fermentowane mleka krowiego. Podczas fermentacji cukier mleczny, laktoza, zużywany jest jako pożywka dla mikroorganizmów, stąd ilość laktozy jest bardzo niewielka. Mleko roślinne to teraz główny składnik diety. Jednak(...)warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi!), soi, jej przetworach i ciecierzycy . Rezygnacja ze słodyczy i cukru, która obowiązuje mnie na minimum 2 miesiące (czas trwania odczulania), związana jet z grzybiczną alergią na rodzaj Candida. W ramach tego nie mogę również

W kuchni Karmel-itki
Faszerowane muszelki 176

Wczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam

Salonik smaków
Wiosenne kotleciki drobiowe 179

Czy znudziły Ci się już kotlety drobiowe? Mam pomysł na wiosenne kotlety drobiowe z dodatkiem marchwi i natki pietruszki.  Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1

Salonik smaków
Mleczny sernik 224

Ostatnio podawałam przepisy na serniki gotowane. Dzisiaj czas na sernik mleczny .   Bardzo delikatny, puszysty, lekki sernik jaki do tej pory jadłam. Wprost rozpływa się w

Salonik smaków