To ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie
Salonik smakówNie wiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej
Salonik smakówWszyscy lubimy truskawki, a z nich pyszne ciasta, desery. Ja przygotowałam ciasto pachnące truskawkami . To dobry początek sezonu truskawkowego. Przepis bierze udział w akcji "Milion
Salonik smakówMakaroniki to lekkie, delikatne francuskie ciasteczka przełożone kremem z białej czekolady. Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów
Salonik smakówcały czas trzepaczką, zagotować zupę. Posłodzić syropem z agawy. Ostudzić i udekorować pianki. Cukier fiołkowy: Z kwiatów wyskubać płatki, przełożyć do moździerza, dosypać cukier i utrzeć. Smacznego! :) „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego…” pijąc mleko oraz spożywające przetwory mleczne mamy pewność, że otrzymujemy mnóstwo
Kraina Miodem PłynącaDelikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2
Salonik smakówNiezwykle smaczna zupa porowa . Pożywna, niedroga, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 duży por 0,5 kg ziemniaków 1 marchew starta na
Salonik smakówZiemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach, ale dania z ziemniaków wcale nie muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków
Salonik smakówDziś zapraszam Was iście serową ucztę. Deser powinien przypaść do gustu, każdemu kto lubi ser i mleczne przetwory. Znajdziecie w nim również pyszny czerwony, truskawkowy akcent. Nie mogło przecież zabraknąć truskawek. Czy do Was, tak jak i do mnie "uśmiechają się one" z każdego straganu? Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy
Słodkie okruszkinoetolerancję. Niemniej lepiej sprawdzić, jak organizm na takie mleko reaguje - nie dla każdego jest one odpowiednie. Reasumując - dla osób z nietolerancją laktozy niebezpieczne jest mleko krowie i jego przetwory, ale (!) za wyjątkiem produktów fermentowanych. Dlaczego? Bakterie fermentacji mlekowej, odpowiadające za procesy fermentowania "zjadają" laktozę, która stanowi ich pokarm energetyczny. Rozkładając dwucukier na glukozę i galaktozę, zamieniają glukozę na dwutlenek węgla(...)również tu reakcja alergiczna potrafi być bardzo silna i niebezpieczna. Co jeść przy nietolerancji laktozy? Należy sobie uświadomić, że koniecznie trzeba zrezygnować z mleka krowiego i PRAWIE WSZYSTKICH jego przetworów, za wyjątkiem produktów fermentowanych - kefirów, zsiadłego mleka czy maślanki. Jogurty, sery, pasty kanapkowe muszą odejść w zapomnienie. W przypadku słodyczy, należy omijać szerokim łukiem wszystkie te, które zawierając mleko
W kuchni Karmel-itkiWafle przekładane masą z serków waniliowych ..proste do zrobienia..Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego też mleko i różne jego przetwory są wykorzystywane przeze mnie w mojej kuchni.. 2 serki waniliowe [ 30 dkg ] 2-3 łyżki cukru 1,5 łyżki żelatyny 3 łyżki
Moje domowe kucharzenieNiedawno moja córcia przygotowała dla mnie wspaniałą niespodziankę - własnoręcznie zrobione czekoladki z kremem orzechowym . To wspaniały sposób na okazanie uczuć bliskiej osobie. Składniki: 200 g kuwertury
Salonik smakówMasz ochotę na coś słodkiego, a w lodówce ani jednego jajka. Zrób pyszne ciasteczka "Grzebyczki" . Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 margaryna 1
Salonik smakówreagował. Co więc jeść, a czego nie? W przypadku nietolerancji laktozy, jaką u mnie wykryto, wszelki nabiał mleka krowiego należy zniwelować. Pozostaje mi jednak mleko kozie i owcze , jego przetwory oraz produkty fermentowane mleka krowiego. Podczas fermentacji cukier mleczny, laktoza, zużywany jest jako pożywka dla mikroorganizmów, stąd ilość laktozy jest bardzo niewielka. Mleko roślinne to teraz główny składnik diety. Jednak(...)warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi!), soi, jej przetworach i ciecierzycy . Rezygnacja ze słodyczy i cukru, która obowiązuje mnie na minimum 2 miesiące (czas trwania odczulania), związana jet z grzybiczną alergią na rodzaj Candida. W ramach tego nie mogę również
W kuchni Karmel-itkiWczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam
Salonik smaków