przetwory - 14998 przepisów (strona:251/1000)

Dżem truskawkowy na miodzie 103

pierwsze: dżem możemy skomponować z takich składników jakie lubimy i z połączeń, których nie znajdziemy wśród produktów gotowych. Po drugie: zawsze wiemy jakich składników użyliśmy do jego przygotowania. Robiąc przetwory dla siebie i rodziny używamy owoców najwyższej jakości (co do gotowych dżemów nigdy nie mamy pewności). A po trzecie: jest to też świetny i pyszny pomysł na spożytkowanie dużej ilości(...)owoców (np. jeśli mamy działkę, a zbiory dopisały). Zatem zachęcam: spróbujcie, przekonajcie się sami. Być może potem już nie będziecie mogli nawet spojrzeć w stronę przetworów ze sklepowych półek, bo smak tych domowych jest niepowtarzalny. Jako przykład dziś podaję przepis na wyśmienity dżem truskawkowy na miodzie :) Idealny do świeżego pieczywa posmarowanego masłem i szklanki mleka :D Składniki

MyCookBook.pl
Zupa krem z pieczonych ziemniaków 147

O tym, że uwielbiam zupy wie chyba każdy, kto w miarę regularnie zagląda na naszego bloga. Wspominam o tym przy każdej nadarzającej się okazji. Nie ma

Marder&Marder Manufacture
Łatwe ciasto pomarańczowe 109

U nas w domu niezbyt często jada się ciasta czy inne słodkości. Wolimy raczej coś bardziej "wytrawnego", coś bardziej na słono. A to jakaś wędlinę zrobić

Marder&Marder Manufacture
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 141

Uwielbiamy przygotowywać jedzenie w naszym żeliwnym naczyniu. Mamy takie jedno od jakiegoś czasu i nie wyobrażamy sobie życia bez niego. Ja piekę w nim chleby, a

Marder&Marder Manufacture
Chilli con carne 228

Dzisiaj kuchnia meksykańska - chilli con carne . Danie szybkie, jednogarnkowe. Mielona wołowina doprawiona chilli z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli na pewno będzie smakowała. Nie zapomnijcie o lampce

Salonik smaków
Mortadela 126

Dzisiaj królowa włoskich wędlin. We Włoszech przysmak nad przysmakami. A w Polsce nielubiana i wyszydzana. Nic dziwnego. Polska mortadela nie ma zupełnie nic wspólnego ze swoim

Marder&Marder Manufacture
Ananas? Nie, to gruszka!!! 103

Torcikową Rozmowy z Komendantem Grzegorza z Wygoń babę z kuchni Dobromiłę z Dobrych smaków Małolatę z Małolata w kuchni czyli szesnastka gotuję a przepis dziś napisze na kolejne wspaniałe przetwory z cukinii i po raz kolejny od Dobromiły! Owy sposób przyrządzania cukinii nazywa się cukinia ala ananas. Tylko jakoś się tak składa, że mi to gruszkę bardziej przypomina

sierotka maRysia w kuchni
Mielonka pietruszkowa z szynkowara 233

Odkurzyliśmy nasz szynkowar i porobiliśmy w nim parę rzeczy. Niezbyt często go używamy, zwykle wędliny wędzimy lub pieczemy. Ale szynkowar to fajne urządzenie, warto mieć je

Marder&Marder Manufacture
Placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym 259

Takie proste danie, a jakie smaczne. Uwielbiam placki ziemniaczane. Mogę je jeść z cukrem, ale dzisiaj polecam placki z sosem pieczarkowym.   Składniki: Placki ziemniaczane: 1

Salonik smaków
Sałatka z pomarańczami w miodowo-cytrusowym sosem 192

Taką sałatkę podaję do kaczki. Jest pyszna i prosta do zrobienia.     Składniki: sałata lodowa 1 pomarańcza  granat  Sos: sok z pomarańczy 1

Salonik smaków
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 154

Delikatesy Rybne - Gadus Czekał tam na mnie piękny karmazyn, bardzo elegancko odfiletowywany. Muszę przyznać, że dawno nie byłam w miejscu, w którym znajdowałaby się tak ogromna ilość ryb i przetworów rybnych. A wszystko bardzo apetycznie wyglądające.  Zapraszam na dzisiejszy wpis  z pyszną rybą w roli głównej. Delikatesy Rybne Gadus to sieć sklepów z produktami świeżymi, mrożonymi i garmażem(...)firmy jest odkrywanie nowych smaków ryb i owoców morza. Firma jest jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów.  W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone i niezliczoną ilość  przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna. Karmazyn to niezwykła drapieżna ryba. Występuję

Kulinarne przygody Gatity
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 331

Lubię łączyć różne smaki, dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. To takie ciasto trzy w jednym - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową . Ciasto jest pracochłonne

Salonik smaków
Karobśliwka 144

roku trochę poeksperymentowałam z przetworami ;) Wiele razy słyszałam o czekośliwce, ale z racji tego, że unikam kakao i czekolady, nigdy nie próbowałam jej zrobić. Niedawno zobaczyłam przepis na konfiturę z karobem i uznałam, że to strzał w dziesiątkę. Najpierw wypróbowałam smak na niewielkiej ilości śliwek (wyszła mi nieduża szklanka końcowego produktu, ale za to wszyscy się nim zajadali :D). Później(...)naleśników, placków i przekładania ciasteczek (i jedzenia solo :D). Warto konfiturę dobrze odparować, ja żałuję, że nie gotowałam jej nieco dłużej. Teraz już chyba ostatni dzwonek na śliwkowe przetwory - ja mam jeszcze w planach wypróbowanie jednego przepisu :) Karobśliwka (składniki na około 6 słoiczków) 3 kg śliwek 4 łyżki ksylitolu (lub więcej, moja wersja nie jest zbyt słodka) 4 łyżki sproszkowanego

FitKot
Pierożki z jabłkami 206

Gdy przychodzi sezon na jabłka, pieczemy szarlotki, jabłeczniki. Można również upiec kruche  pierożki z jabłkami . Smaczne, proste w przygotowaniu - idealnie pasują do kawy.   Składniki

Salonik smaków
Ciasto marchewkowe 219

Ciasto marchewkowe to słodki placek ze startą marchewką. Marchewka nadaje mu miękką i wilgotną konsystencję.    Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki

Salonik smaków