przetwory - 14998 przepisów (strona:242/1000)

Mus z pieczonej dyni na zimę 161

oknami piękna, złota jesień.  Jesień to w mojej kuchni czas przetworów!  W moich słoiczkach zamykam ogórki, cukinie, pomidory, śliwki.... a także dynię :) Nie ma nic lepszego, niż pyszna, rozgrzewająca zupa dyniowa  w zimę!  :) Co prawda, można  pokrojoną w kostkę dynię zaprosić ale... kto ma aż tyle miejsca w lodówce :) Dlatego w tym roku zdecydowałam się

Taste Therapy
Domowa konfitura z truskawek babci Basi 145

Teraz jest najlepszy moment na robienie przetworów z truskawek , jakby ” przedostatni zbiór „, jak się praktycznie kończą , bo wtedy są najsłodsze – czerwone. Dzisiaj polecam konfiturę – powidła z truskawek . Przygotowanie konfitury jest dość czasochłonne i podzielone na dwa dni. Trochę trudu , ale naprawdę warto . Polecam Składniki : 2 kg dobrze dojrzałych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małe . Jeśli

Pysznosci Babci Basi
Domowa konfitura z czerwonych porzeczek babci Basi 144

Przetworów ciąg dalszy Dzisiaj polecam konfiturę z porzeczki czerwonej ( zwanej dawniej jak byłam mała – ” świętojanką „) Możemy ją używać np. jako dodatek do naleśników , deserów, gofrów , a nawet łyżka tej konfitury dodana do pieczenia mięsa podkreśli jego smak. Składniki : – 1 kilogram dojrzałych porzeczek czerwonych, 50 dag cukru, 50 ml wody. Sposób przygotowania : Porzeczki obieramy z szypułek

Pysznosci Babci Basi
Syrop z owoców czarnego bzu 183

Muszę ze smutkiem stwierdzić, że właśnie nadeszła jesień. Gdyby nie zakatarzone nosy chłopców pewnie bym nawet tego nie zauważyła. Jestem tak pochłonięta robieniem przetworów, że czasem nie wiem jaki jest dzień tygodnia, a co dopiero miesiąca. Po pomidorowym szaleństwie przyszedł czas na jabłka, śliwki i oczywiście czarny bez. Tego ostatniego przerobiłam prawie dwadzieścia kilogramów. O jego leczniczych właściwościach wspominałam już

Wiem co jem
Stwórz własną fotoksiążkę! CEWE FOTOKSIĄŻKA 100

Dzisiaj, wyjątkowo, wpis nie będzie kulinarny. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami moim nowym odkryciem. Bo fajnymi rzeczami warto się dzielić.       Pamiętacie jeszcze

Marder&Marder Manufacture
Jak zrobić grzanki? 386

Wiele razy mówiliście nam, że lubicie proste przepisy. Takie, do których nie potrzeba wymyślnych składników. Takie, które każdy bez problemu zrobi. Zatem dzisiaj coś naprawdę prostego

Marder&Marder Manufacture
Jak przechowywać pieczywo? 120

Wiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak

Marder&Marder Manufacture
Czy gluten jest zły? Glutenowe kłamstwa i inne mity o tym, co jemy 114

Właśnie. W temacie tego postu postawiłem ważne pytanie. Ile razy słyszałem o szkodliwości glutenu... Nie zliczę. Gdybym za każde zasłyszane złe słowo o glutenie dostawał złotówkę

Marder&Marder Manufacture
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 145

Tym wpisem otwieramy nową kategorię na naszym blogu, czyli kociołkowanie. Będą w niej głównie potrawy kuchni węgierskiej. Co najmniej z dwóch powodów: lubimy kuchnię węgierską i

Marder&Marder Manufacture
Ratatouille (ratatuj) 127

Ratatouille, zwane także bardziej swojsko ratatuj, to wegetariańskie prowansalskie danie. Najprościej rzecz ujmując są to po prostu warzywa duszone we własnym sosie. W sezonie, gdy warzywa

Marder&Marder Manufacture
Ogórki w zalewie musztardowej 168

pierwszy zrobiłam je dwa lata temu i od razu weszły przebojem na listę corocznych przetworów. Słodkie, chrupiące i dość łagodne. Idealne do dań z grilla, na piknik lub imprezę. W tym roku zrobiłam z podwójnej porcji by dotrwały do sezonu grillowego ale i tak pewnie zabraknie. Ja swoich ogórków nie obieram tylko zostawiam ze skórką. Tak jest o wiele szybciej

Wiem co jem
Czas na przetwory : Sos z pieczonych pomidorów z blendera, bez obierania ! 174

samą myśl o tym, żeby obierać kilka kilogramów pomidorów, a później mieszać je przez parę godzin w garnku pilnując, żeby się nie przypaliły, odechciewa się wam robienia domowych przetworów to mam nadzieję, że zmienicie zdanie. Kiedy spróbowałam tego sosu miałam wrażenie, że zamykam w tych słoikach lato i całą słodycz przepysznych pomidorów dojrzewających w słońcu, żadne zimowe importowane pomidory(...)gotowe przetwory nie zastąpią aromatu tych domowych. Przepis jest naprawdę łatwy wystarczy tylko pokroić pomidory na pół, posypać odrobiną soli i pieprzu dodać trochę świeżych ziół i wrzucić do piekarnika, następnie przerzucić do kielichowego blendera i przelać do słoików. Pieczenie wydobywa głębie smaku pomidorów i smakują one zupełnie inaczej, dlatego koniecznie musicie wypróbować ten przepis.  Sekretem udanego sosu jest

zdrowa vege kuchnia
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 168

roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić sami przetworów z fasolki, ale...  zainspirowani wskazówkami Sandora Katza autora książki "Sztuka fermentacji" ( tutaj znajdziecie naszą recenzję ). postanowiliśmy spróbować. Ponieważ pierwsza degustacja wypadła nad wyraz pomyślnie uznaliśmy, że możemy podzielić się z Wami przepisem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kaszy gryczanej, papryki i rodzynek z natką pietruszki 113

Dzisiaj mamy dla Was pełnowartościowy wegetariański (w sumie to nawet chyba i wegański) posiłek. Coś, czym naprawdę można się najeść i coś, co smakuje naprawdę dobrze

Marder&Marder Manufacture
Tarta cebulowa 111

Cebula, bardzo niedoceniane warzywo. Wiele osób jej po prostu nie lubi i unika. A to błąd. Bo po pierwsze cebula to samo zdrowie, po drugie być

Marder&Marder Manufacture