przetwory - 14998 przepisów (strona:242/1000)

Syrop z owoców czarnego bzu 191

Muszę ze smutkiem stwierdzić, że właśnie nadeszła jesień. Gdyby nie zakatarzone nosy chłopców pewnie bym nawet tego nie zauważyła. Jestem tak pochłonięta robieniem przetworów, że czasem nie wiem jaki jest dzień tygodnia, a co dopiero miesiąca. Po pomidorowym szaleństwie przyszedł czas na jabłka, śliwki i oczywiście czarny bez. Tego ostatniego przerobiłam prawie dwadzieścia kilogramów. O jego leczniczych właściwościach wspominałam już

Wiem co jem
Stwórz własną fotoksiążkę! CEWE FOTOKSIĄŻKA 110

Dzisiaj, wyjątkowo, wpis nie będzie kulinarny. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami moim nowym odkryciem. Bo fajnymi rzeczami warto się dzielić.       Pamiętacie jeszcze

Marder&Marder Manufacture
Jak zrobić grzanki? 396

Wiele razy mówiliście nam, że lubicie proste przepisy. Takie, do których nie potrzeba wymyślnych składników. Takie, które każdy bez problemu zrobi. Zatem dzisiaj coś naprawdę prostego

Marder&Marder Manufacture
Jak przechowywać pieczywo? 128

Wiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak

Marder&Marder Manufacture
Czy gluten jest zły? Glutenowe kłamstwa i inne mity o tym, co jemy 123

Właśnie. W temacie tego postu postawiłem ważne pytanie. Ile razy słyszałem o szkodliwości glutenu... Nie zliczę. Gdybym za każde zasłyszane złe słowo o glutenie dostawał złotówkę

Marder&Marder Manufacture
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 157

Tym wpisem otwieramy nową kategorię na naszym blogu, czyli kociołkowanie. Będą w niej głównie potrawy kuchni węgierskiej. Co najmniej z dwóch powodów: lubimy kuchnię węgierską i

Marder&Marder Manufacture
Ratatouille (ratatuj) 134

Ratatouille, zwane także bardziej swojsko ratatuj, to wegetariańskie prowansalskie danie. Najprościej rzecz ujmując są to po prostu warzywa duszone we własnym sosie. W sezonie, gdy warzywa

Marder&Marder Manufacture
Ogórki w zalewie musztardowej 178

pierwszy zrobiłam je dwa lata temu i od razu weszły przebojem na listę corocznych przetworów. Słodkie, chrupiące i dość łagodne. Idealne do dań z grilla, na piknik lub imprezę. W tym roku zrobiłam z podwójnej porcji by dotrwały do sezonu grillowego ale i tak pewnie zabraknie. Ja swoich ogórków nie obieram tylko zostawiam ze skórką. Tak jest o wiele szybciej

Wiem co jem
Czas na przetwory : Sos z pieczonych pomidorów z blendera, bez obierania ! 194

samą myśl o tym, żeby obierać kilka kilogramów pomidorów, a później mieszać je przez parę godzin w garnku pilnując, żeby się nie przypaliły, odechciewa się wam robienia domowych przetworów to mam nadzieję, że zmienicie zdanie. Kiedy spróbowałam tego sosu miałam wrażenie, że zamykam w tych słoikach lato i całą słodycz przepysznych pomidorów dojrzewających w słońcu, żadne zimowe importowane pomidory(...)gotowe przetwory nie zastąpią aromatu tych domowych. Przepis jest naprawdę łatwy wystarczy tylko pokroić pomidory na pół, posypać odrobiną soli i pieprzu dodać trochę świeżych ziół i wrzucić do piekarnika, następnie przerzucić do kielichowego blendera i przelać do słoików. Pieczenie wydobywa głębie smaku pomidorów i smakują one zupełnie inaczej, dlatego koniecznie musicie wypróbować ten przepis.  Sekretem udanego sosu jest

zdrowa vege kuchnia
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 186

roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić sami przetworów z fasolki, ale...  zainspirowani wskazówkami Sandora Katza autora książki "Sztuka fermentacji" ( tutaj znajdziecie naszą recenzję ). postanowiliśmy spróbować. Ponieważ pierwsza degustacja wypadła nad wyraz pomyślnie uznaliśmy, że możemy podzielić się z Wami przepisem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kaszy gryczanej, papryki i rodzynek z natką pietruszki 123

Dzisiaj mamy dla Was pełnowartościowy wegetariański (w sumie to nawet chyba i wegański) posiłek. Coś, czym naprawdę można się najeść i coś, co smakuje naprawdę dobrze

Marder&Marder Manufacture
Tarta cebulowa 119

Cebula, bardzo niedoceniane warzywo. Wiele osób jej po prostu nie lubi i unika. A to błąd. Bo po pierwsze cebula to samo zdrowie, po drugie być

Marder&Marder Manufacture
Golonka peklowana pieczona w ciemnym piwie 136

Dzisiaj uczta dla prawdziwych facetów. Wielki kawał mięsa na talerzu czyli golonka. Madzia czasami wpada na taki pomysł i tak z raz w roku robi mi

Marder&Marder Manufacture
Nalewka wiśniowo-porzeczkowa 272

Dzisiaj nasz autorski przepis. Zresztą, tak naprawdę większość nalewkowych przepisów na tym blogu są naszymi autorskimi. Mieliśmy trochę czerwonych porzeczek i trochę wiśni. Nie za wiele

Marder&Marder Manufacture
Nalewka z jeżyn 377

Prosta, łatwa w zrobieniu nalewka z jeżyn. Tylko alkohol, owoce i cukier, nic więcej. Skład prosty, wykonanie banalne, a smak... hmmm... smak wyśmienity :) Wartą ją zrobić

Marder&Marder Manufacture