przetwory - 14998 przepisów (strona:241/1000)

Tarta dyniowa bez pieczenia 131

W naszym domu dynia cieszy się ogromną popularnością. Albo i nie... To znaczy zależy dla kogo. Ja dynię (i potrawy z niej) uwielbiam, Madzia raczej podchodzi

Marder&Marder Manufacture
Pestkówka - nalewka z pestek pigwowca 155

Do zrobienia tej nalewki zainspirowała nas znana kulinarna blogerka Olga Smile. Powodem jej zrobienia było również to, że nie lubimy jak się cokolwiek marnuje. Jeżeli coś

Marder&Marder Manufacture
Gruszki w syropie waniliowym 185

śmiało powiedzieć, że w tym roku moja spiżarnia dosłownie pęka w szwach. Mąż musiał nawet przemontować półki w regałach abym mogła piętrowo ustawiać słoiki. Mimo to ciągle robię nowe przetwory. Jedną z takich nowości są gruszki w syropie waniliowym. Nie wiem czy będą się cieszyły takim uznaniem jak te w aromatycznej marynacie ale pachniały obłędnie w trakcie przygotowania. Skąpane

Wiem co jem
Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem z jarzębiny 206

jedne z najczystszych owoców na jakie mogłam trafić! :) Ale przejdźmy do rzeczy...nie jest to dżem taki, jak wszystkie. Swoim cierpkawym na końcu smakiem jest bliższy tym wszystkim przetworom, które podajemy do mięs, jak np: borówka, czy żurawina, choć jeszcze bardziej wytrawny w smaku (pomimo cukru). Na pewno będzie niezwykłą ciekawostką na jesiennym stole, biorąc też pod uwagę jej właściwości(...)tego zawierają mnóstwo flawonoidów, garbników i antocyjanów - te ostatnie są sprzymierzeńcami naszego wzroku. A zatem z jarzębiny nie tylko czerwone korale ale czerwone i pełne jesiennego aromatu przetwory! :D UWAŻAJ! Jarzębina zawiera toksyczny kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności, wymioty, biegunkę.  Nie należy jeść surowej jarzębiny! Dżem z jarzębiny na ok.3 słoiczki (205ml) Potrzebujesz: 1kg baldachów jarzębiny 1/4l nieklarowanego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Nalewka z rajskich jabłuszek 145

Rajskie jabłuszka. Właściwie z jabłkami nie mają nic wspólnego, bo to krzew z rodziny różowatych. Po prostu wyglądają jak miniaturowe jabłka. Na surowo do spożycia nie

Marder&Marder Manufacture
Ketchup z cukinii 160

Ostatnio napastuje was przepisami na przetwory, nie macie już dość ? ;) Mam nadzieję, że nie ! Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii. Tym razem pod postacią naprawdę smakowitego ketchupu z cukinii.  Mnie zasmakował bardzo :) W mojej wersji jest lekko pikantny, ale oczywiście możecie pokombinować z przyprawami tak aby osiągnąć zadowalający was smak. Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 4 duże cebule garść

Taste Therapy
Nalewka z czeremchy 133

Czeremcha, kolejny owoc jesieni na naszym blogu. Niezwykle aromatyczny owoc, warty zainteresowania się nim. Czeremchę można spotkać w parkach, na skwerkach, na przydrożnych alejach, na skrajach

Marder&Marder Manufacture
Nalewka z pigwowca 152

Od razu, w pierwszym zdaniu, należy wyjaśnić: pigwa to nie to samo co pigwowiec. My będziemy robić nalewkę z pigwowca. Pigwowiec jest bardziej aromatyczny niż pigwa

Marder&Marder Manufacture
Leczo z cukinii w słoiczkach na zimę 142

Mój tegoroczny urlop miałam we wrześniu i w związku z tym podczas niego powstało w mojej kuchni wiele przetworów na zimę. Także teraz będę was raczyć pomysłami na to .. co można zamknąć w słoiczkach na zimę. W tym roku jest urodzaj na cukinię, więc oprócz marynowanej cukinii w curry postanowiłam przygotować także leczo. Można je spożywać na zarówno na zimno

Taste Therapy
Nalewka śliwkowa 134

Sezonowe owoce powoli się kończą, właściwie już się skończyły, na dobrą sprawę. Jakieś nieliczne zostały. Ale wpadły nam jeszcze w ręce śliwki. U mnie pierwsza myśl

Marder&Marder Manufacture
Nalewka z pigwowca 158

Pigwowiec - najbardziej aromatyczny ze znanych nam owoców jesieni. Jego zapach jest niesamowity. Niestety nie idzie on w parze ze smakiem. Owoc jest kwaśny i cierpki. Ale

Marder&Marder Manufacture
Malinowe kulki na raz! 140

najobfitszy okres w roku! :D Wszyscy zbieramy plony w ogródkach, sadach i na rynku ;) W kuchniach bulgoczą przetwory i parzą się słoiki. W spiżarkach każda luka zostaje zapełniona pysznością, by w chłodniejsze i ciemniejsze miesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mus z pieczonej dyni na zimę 169

oknami piękna, złota jesień.  Jesień to w mojej kuchni czas przetworów!  W moich słoiczkach zamykam ogórki, cukinie, pomidory, śliwki.... a także dynię :) Nie ma nic lepszego, niż pyszna, rozgrzewająca zupa dyniowa  w zimę!  :) Co prawda, można  pokrojoną w kostkę dynię zaprosić ale... kto ma aż tyle miejsca w lodówce :) Dlatego w tym roku zdecydowałam się

Taste Therapy
Domowa konfitura z truskawek babci Basi 160

Teraz jest najlepszy moment na robienie przetworów z truskawek , jakby ” przedostatni zbiór „, jak się praktycznie kończą , bo wtedy są najsłodsze – czerwone. Dzisiaj polecam konfiturę – powidła z truskawek . Przygotowanie konfitury jest dość czasochłonne i podzielone na dwa dni. Trochę trudu , ale naprawdę warto . Polecam Składniki : 2 kg dobrze dojrzałych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małe . Jeśli

Pysznosci Babci Basi
Domowa konfitura z czerwonych porzeczek babci Basi 160

Przetworów ciąg dalszy Dzisiaj polecam konfiturę z porzeczki czerwonej ( zwanej dawniej jak byłam mała – ” świętojanką „) Możemy ją używać np. jako dodatek do naleśników , deserów, gofrów , a nawet łyżka tej konfitury dodana do pieczenia mięsa podkreśli jego smak. Składniki : – 1 kilogram dojrzałych porzeczek czerwonych, 50 dag cukru, 50 ml wody. Sposób przygotowania : Porzeczki obieramy z szypułek

Pysznosci Babci Basi