dodatek cukru, więc nie ma się czego obawiać. Jeśli jednak nie chcecie go używać, to spróbujcie przygotować dżem w tradycyjny sposób podany wyżej. Smacznego! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej(...)wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez ok. godzinę, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim dżemy do całkowitego wystygnięcia
Cooking MonsterKażdy pewnie ma jakieś swoje małe skrzywienia, jakieś tam nawyki, których nie da się pozbyć. Jakieś tam przyzwyczajenia, które ja roboczo nazywam zboczeniami. Jak każdy, to
Marder&Marder ManufactureOpowiem Wam historię. Właściwie to nic takiego... Ale zawsze staram się przed samym przepisem sprzedać Wam jakąś opowieść więc i nie inaczej będzie tym razem. Otóż
Marder&Marder ManufactureJesteśmy mniej więcej w połowie grillowych przepisów, które dla Was przygotowaliśmy. Pamiętacie grillowe kiełbaski , na które przepis podaliśmy tydzień temu? Dzisiaj będzie okazja żeby wykorzystać je
Marder&Marder Manufacturektóry zaczął służyć do szybkiego przerzucania wojsk (np. podczas wojen z Turcją). Gruzińska Droga Wojenna Jednak naszym pierwszym przystankiem na Drodze Wojennej był.. przydrożny stragan z lokalnymi smakołykami: przetworami, owocami i oczywiście winem. Po posmakowaniu domowych rarytasów i wyrównaniu poziomu „elektrolitów” wyruszyliśmy w dalszą drogę. Domowe Wino Domowe przetwory Nieszpułki Twierdza Ananuri Następnie skierowaliśmy się na północ i kolejnym
Kate's Kitchentempie takim, że przyznaję się do tego, że w domu głównym posiłkiem były kanapki, chyba że czasami na mieście coś gotowego udało się wciągnąć :D Te sezony na przetwory i cudeńka jak zaczęły się wiosną tak chyba skończą się jesienią :D Dziś zrobiłam pasztet z cukinii. Robię go zawsze, kiedy na ogrodzie cukinia obrodzi tak, że nie wiadomo co zrobić(...)wypieków. Ja użyłam folii aluminiowej, nawilżonej olejem i posypanej bułką tartą. Mimo tego, że zabezpieczyłam przed przywieraniem nie udało się. Dlatego też polecam papier do pieczenia. Miłośnikom takich przetworów wspomnę, że palce lizać! Jest to przepyszna przekąska. Kończąc ten wpis, biegnę zaraz do lodówki po następną porcję :D Polecam :D Smacznego :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąmimo że odrobina została gdzieś tam w przestrzeni i innym świecie. Mam nadzieję, że doświadczę jeszcze tych wrażeń. Pewnego dnia opiszę co widziałam :) Myślałam, żeby napisać dziś coś o przetworach, ale z racji że mamy niedzielę to będzie na słodko :D Coś szybkiego i niedrogiego w wykonaniu. Ciasteczka :D Pieguski własnej roboty. Składniki: * 1 i 2/3 szklanki mąki(...)Moja rada dotycząca tych ciasteczek: Po upieczeniu proszę schować je dobrze przed domownikami do całkowitego wystygnięcia :D Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli :D Tych co jeszcze siedzą w przetworach zapraszam w tym tygodniu na bloga. Będzie dość kolorowo :D Smacznego :D Lidka
Pieprzyć z Fantazją22 maja. Cóż właściwie wydarzyło się tego dnia? Oj, wiele się działo. Na przykład na Martynice ten dzień jest Świętem Zniesienia Niewolnictwa. W 1364 r. król
Marder&Marder ManufactureWspominaliśmy ostatnio, że przed nami co najmniej miesiąc przepisów grillowych. W końcu maj to początek grillowego sezonu i szkoda tracić czasu na cokolwiek innego. To waśnie
Marder&Marder ManufactureTydzień temu otworzyliśmy sezon grillowy więc przez najbliższy miesiąc lub dwa będziemy mieć tutaj dla Was przepisy na grillowe smakołyki. Zaczynamy od czegoś nieco mniej typowego
Marder&Marder ManufactureNo dobra gagatki, niektórzy z Was zaczęli już długi majowy weekend, niektórzy wzięli wolny wczorajszy poniedziałek i są już w połowie wypoczynku. Swoją drogą ten wolny
Marder&Marder ManufactureZ czym kojarzy się Wam taki zwykły prosty polski obiad? Pewnie pierwszą rzeczą, jaka przychodzi do głowy jest kotlet schabowy. Pewnie dlatego jest tak chętnie jedzony
Marder&Marder ManufactureDzisiaj porządna porcja pieczywa. Bułki z wyraźnym charakterem, z zadziorem. Domieszka mąki żytniej zdecydowanie dodaje im smaku. Również dość długie pozostawianie zaczynu drożdżowego do wyrastania ma
Marder&Marder ManufactureKolejny prosty napitek na blogu. Robi się go łatwo i szybko i pije tak samo: łatwo i szybko, bo smakuje doskonale. Jeżeli lubicie słodkie likiery smak
Marder&Marder ManufactureByłem kiedyś z kumplem w Kazimierzu Dolnym. Dawno temu, sam już nawet nie pamiętam jak dawno. Kazimierz to taka urokliwa mieścina nad Wisłą. Parę knajpek, parę
Marder&Marder Manufacture