przetwory - 14998 przepisów (strona:224/1000)

Pierogi z kaszanką 94

Mięsopusty, zapusty, Nie chcą państwo kapusty, Wolą sarny, jelenie I żubrowe pieczenie. Mięsopusty, zapusty, Nie chcą panie kapusty, Pięknie za stołem siądą kuropatwy jeść będą. A

Marder&Marder Manufacture
Salami długo dojrzewające 107

Przed nami Dzień Babci, a zaraz po nim Dzień Dziadka. W Polsce zwyczaj obchodzenia tego pierwszego dnia powstał w latach 60. ubiegłego wieku. Dzień dziadka przyjął

Marder&Marder Manufacture
Polędwica suszona 396

Sylwester za nami, mamy nadzieję, że bawiliście się równie dobrze jak my. Pora powoli wracać do pracy. Chociaż może akurat nie dzisiaj, bo jest niedziela. Akurat

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem z batatów 81

Witamy Was w nowym roku! Mamy nadzieję, że Sylwester minął Wam tak, jak to zaplanowaliście. Bo nam owszem. W kameralnym gronie przyjaciół, jak zawsze. My to

Marder&Marder Manufacture
Dorsz w zielonej herbacie 104

Dorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się

Cztery Fajery
Sylwester - przekąski i dipy 102

Ostatni nasz grudniowy wpis na blogu, wszyscy powoli szykujemy się do zabawy. W końcu niebawem Sylwester, Sylwester jest raz w roku! Taaak, zupełnie jakby inne daty

Marder&Marder Manufacture
Jaka ryba na obiad? 118

*TEKST NIE JEST SPONSOROWANY * Postanowiłem wspomnieć o tym, że tekst nie jest sponsorowany, bo zdarza się ostatnio, że różni malkontenci zarzucają mi, że jakieś kryptoreklamy uprawiam

Marder&Marder Manufacture
Pieczone pierogi z pieczarkami i szpinakiem 92

Dotarliśmy do końca cyklu Boże Narodzenie 2018. Przez ostatnie dwa miesiące (tak, dość wcześnie zaczęliśmy) przestawialiśmy Wam nasze propozycje na święta. Teraz szczęśliwie dotarliśmy już do

Marder&Marder Manufacture
Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki 143

funkcjonować kiedy na zewnątrz jest chłodno i pochmurnie. Witaminy A i C w burakach Szukasz szybkiego sposobu na witaminowy zastrzyk? Sięgnij po buraczki! Łatwe do przechowywania i przetrzymywania jako przetwory, buraki czerwone są prawdziwą skarbnicą witamin i ważnych składników odżywczych, które pomogą przetrwać zimowe miesiące. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Najbardziej lubimy jednak barszcz, surówkę z buraków, czy buraczki(...)konserwowe, możemy wykorzystywać także mrożonki. Wystarczy zamrozić natkę pietruszki, czy koperku, by w środku zimy poczuć dotyk lata. Witaminy znajdziemy nie tylko w warzywach. Pamiętajmy również o mięsie, nabiale, przetworach z owoców i o produktach pochodzenia zbożowego. Polska kuchnia zmienia się. Zdrowsze nawyki młodszych pokoleń sprawiają, że nie można ciągle powtarzać stereotypów o “niezdrowym” polskim jadłospisie. Wystarczy poszukać na rynku

Tradycyjna Kuchnia
Sandacz w papilotach 110

Dość dawno temu zamieszczaliśmy przepis na łososia na sianie . Wtedy, razem z tym łososiem robiliśmy także tytułowe sandacze w papilotach. Które właśnie, po paru miesiącach doczekała

Marder&Marder Manufacture
Deser budyniowy z piernikami 174

białego cukru się wkradło, ale są to zdecydowanie ilości minimalne. Zdrowy umiar przede wszystkim i cukier nikomu nie zaszkodzi. Do deseru wykorzystałam jagody w żelu marki Devaldano Devaldano produkuje przetwory owocowe i warzywne, korzystając z dobrodziejstwa runa leśnego. Znajdziecie tu mrożonki, susze i przetwory. Owoce w żelu ( Devalano oferuje jagody i żurawinę ) świetnie sprawdzają się w deserach lub jako dodatek

kolorowotorcikowo
Sałatka z tuńczykiem 119

Święta za 3 tygodnie, a my już ponad połowę przepisów z cyklu Boże Narodzenie 2018 Wam pokazaliśmy. Przed nami jeszcze tylko sandacz w papilotach i pieczone

Marder&Marder Manufacture
Szynka pieczona 141

W ostatnim wpisie poruszyliśmy nieco historię kuchni polskiej (skąd się w ogóle wzięła). Teraz chcielibyśmy nieco pozostać w temacie. Czyli wspomnieć chcieliśmy o dawnych sposobach przechowywania

Marder&Marder Manufacture
Masełko, krem jabłkowy bez cukru 98

przechowywać masełko dłużej, konieczne będzie jego zapasteryzowanie. Ja osobiście dłużej niż 1 miesiąc nie przechowywałam. Raz, że trudno się oprzeć temu smakowi, dwa, że nie jestem zwolenniczką długiego przechowywania przetworów z dodatkiem masła. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/11\/maselko5-1.jpg","recipeIngredient":["3 kg jab\u0142ek\r","1 \u0142y\u017ceczka cynamonu (opcjonalnie)\r","3 \u0142y(...)cynamonem (opcjonalnie) Mieszamy. Przechowujemy w lodówce. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/maselko-krem-jablkowy-bez-cukru/ MieszamWGarnku   Artykuł Masełko, krem jabłkowy bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sałatka jarzynowa 88

Dzisiaj chcielibyśmy napisać kilka słów o kuchni polskiej. Naszej, tradycyjnej. W staropolskiej spiżarni znaleźć można było przede wszystkim wszelakie kasze, mąkę pszenną i żytnią (i to

Marder&Marder Manufacture