Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery FajeryMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Cztery FajeryPrzepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera
Cztery FajeryGrillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas
Cztery FajeryJak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Cztery FajeryDla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery FajeryKrokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba
Cztery FajeryKurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Cztery FajeryTradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Cztery FajeryLubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie
Cztery FajeryZdarza nam się, w sumie wcale nie tak rzadko, zapraszać do domu przyjaciół. Robi się wtedy taka sielska, swojska atmosfera. Na stół wystawiamy wtedy wszystkie nasze
Marder&Marder ManufactureDomowych przetworów nigdy dość, czy to ogórki czy pomidory, czy inne warzywa. Konserwowe ogóreczki z dodatkiem miodu i aromatycznego kardamonu wyszły rewelacyjnie i dlatego wszystkim polecam. Ogórków na straganach jeszcze mnóstwo, konserwujemy na zimę małe ogóreczki. Konserwowe ogórki z dodatkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewszystkich jakie znam. Robię też pomidory inną metodą, która wymaga większego nakładu pracy, pomidory włożone do słoików zalewam sokiem ze zmiksowanych pomidorów. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na przetwory z pomidorami. Przeciery , sosy , na zimę , pieczone pomidory . Ta wersja pomidorów w słoikach jest błyskawiczna, nie wymaga obierania pomidorów ze skóry, przecierania. Umyte pomidory trzeba tylko pokroić w ćwiartki, posolić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!również normy chronią nas przed ewentualnym zakupem niskiej jakości, niezdrowego czy zepsutego mięsa. Mrożone mięso nie może być bowiem sprzedawane jako świeże, a wykorzystywane jest jedynie do przetworów. Z kolei mięsa ze Stanów w ogóle nie importujemy, bo to jest chlorowane celem ochrony przed salmonellą, co z kolei jest u nas zakazane. Z powodzeniem możemy zatem sięgnąć po kurczaka(...)może spożywać grzybów. Po lecie chętnie wybieramy się do lasu na grzybobranie i do domu przynosimy istne okazy, a z nich możemy przyrządzić całe mnóstwo potraw, a także przetworów, które z kolei sprawdzą się także podczas lata, np. jako dodatki. W grzybach jest niewiele kalorii, bo składają się głównie z wody. Najmniej kalorii znajdujemy w pieczarkach, niewiele więcej w kurkach
codojedzenia