przetwory - 14998 przepisów (strona:231/1000)

Pasztet smarowny pomidorowy 102

Lato powoli chyli się ku końcowi, ale pogoda nas wciąż rozpieszcza. Każdą wolną chwilę warto zatem spędzić tak, żeby jesienią było co wspominać i za czym

Marder&Marder Manufacture
Czekośliwka 123

wszelkiego rodzaju placuszków, naleśników, ciast, ale i do kanapek sprawdzą się świetnie. Sezon śliwkowy w tym roku jest bardzo udany, więc trzeba korzystać i robić zapasy Jeśli lubicie domowe przetwory, uwielbiacie śliwki i czekoladę to czekośliwka będzie dla Was idealnym połączeniem Zachęcam do przygotowania   Przepis na około 700 ml przetworów Czekośliwka   SKŁADNIKI: 1,5 kg śliwek 1 szklanka

WSZYSTKO SMACZNE
Kruche rogaliki 3-składnikowe 93

Słuchajcie, zanim przejdziemy do meritum, czyli do przepisu, muszę opowiedzieć Wam pewną historię. Będzie dość długa, gdzieniegdzie być może pojawią się przekleństwa. Ale przeczytajcie jak macie

Marder&Marder Manufacture
Ogórki kiszone 136

prawda sezon na robienie zimowych przetworów już dawno ruszył i pewnie wielu z Was ma to już za sobą, ale może te moje kilka rad, uwag przyda się Wam na przyszły rok. A może są jeszcze spóźnialscy, którzy akurat szukają "przetworowego" wsparcia. Jak zrobić pyszne ogórki kiszone? Przeczytacie poniżej.    OGÓRKI KISZONE Składniki: ogórki gruntowe czosnek  korzeń

Bon appetit mon amie
Ocet z jabłkowych obierków i "Napisz do mnie" 133

gumką recepturką. Odstawić na kilka dni, by jakieś zawieruszone drożdże opadły i płyn zaczął się klarować. Po kilku dniach ocet przelać do butelek. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) Na okładce książki pt. "Napisz do mnie" Lidii Liszewskiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Prażone jabłka 115

pewności i tak będę trzymać słoiki w lodówce. 😉 Słoiki układamy na ściereczce i pozostawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości wychodzi ok. 2,5 l owoców. #Przydatne info: Ja swoje przetwory mimo pasteryzacji i tak trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam także metodę pasteryzacji w piekarniku, jeśli boicie się wódki(...)Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez ok. godzinę, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim dżemy do całkowitego wystygnięcia

Cooking Monster
Sznycle z indyka w panierce curry z cebulowym smażonym ryżem i karmelizowanymi w miodzie jabłkami 124

Jeśli regularnie śledzicie naszego bloga to wiecie zapewne, że preferujemy dania proste, bez zbytniego nadęcia i wyszukania. Ten obiad w zasadzie też będzie prosty, ale dość

Marder&Marder Manufacture
Aksamitka – Kopciuszek w ogrodzie i na balkonie 159

zakałą w dzisiejszych czasach). Dodatkowo ekstrakty ze świeżych aksamitek mają działanie przeciwpasożytnicze (skutecznie wspomagają walkę z płazińcami i obleńcami) oraz pomagają pokonać pierwotniaki. Do kompletu swoich magicznych właściwości aksamitkowe przetwory działają żółciopędnie i odtruwająco na wątrobę, a przez to na cały nasz organizm. Powinny być stosowane w przypadku pojawienia się marskości lub stłuszczenia tego narządu. Oprócz tego, napary oraz wyciągi(...)płciowego. Te niepozorne kwiatuszki działają mają również doskonały wpływ na leczenie stanów zapalnych mięśni i stawów. A jeszcze do tego wszystkiego mają silne działanie neuroprotekcyjne co oznacza, że stosowanie „przetworów” z aksamitek znacznie mniejsza ryzyko na zachorowanie na chorobę Alzheimera oraz Parkinsona. Badania dowodzą również, że mają one działanie antydepresyjne oraz wspomagające przy leczeniu stanów lękowych. Dość

Kate's Kitchen
Pomidorowe ogórki do słoików i "Ja, Fronczewski" 2352

kwadransa. Słoiki wyjąć, obrócić do góry dnem. Po kwadransie odwrócić i odstawić słoiki do powolnego stygnięcia. Przechowywać w piwnicy lub w dolnej szafce kuchennej. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) Po zawodzie, jaki sprawiły mi dwa ostatnie tomy

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsza pigwówka i "Leśna Trylogia" t. 2 i 3 215

płukania owoców połączyć i przechować w słoju jeszcze miesiąc. W tym czasie nalewka się sklaruje. Nalewkę przelać do butelek. Przechowywać w zacienionym miejscu. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) W ubiegłym roku przeczytałam pierwszy tom Leśnej Trylogii Katarzyny

Weekendy w domu i ogrodzie
Botwinka do słoików 214

Botwinka do słoików to świetny sposób na zamknięcie trochę lata na zimę, bo głównie sezon na botwinkę u nas trwa od czerwca, jeszcze teraz w sierpniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Aksamitka – Kopciuszek w ogrodzie i na balkonie 119

zakałą w dzisiejszych czasach). Dodatkowo ekstrakty ze świeżych aksamitek mają działanie przeciwpasożytnicze (skutecznie wspomagają walkę z płazińcami i obleńcami) oraz pomagają pokonać pierwotniaki. Do kompletu swoich magicznych właściwości aksamitkowe przetwory działają żółciopędnie i odtruwająco na wątrobę, a przez to na cały nasz organizm. Powinny być stosowane w przypadku pojawienia się marskości lub stłuszczenia tego narządu. Oprócz tego, napary oraz wyciągi(...)płciowego. Te niepozorne kwiatuszki działają mają również doskonały wpływ na leczenie stanów zapalnych mięśni i stawów. A jeszcze do tego wszystkiego mają silne działanie neuroprotekcyjne co oznacza, że stosowanie „przetworów” z aksamitek znacznie mniejsza ryzyko na zachorowanie na chorobę Alzheimera oraz Parkinsona. Badania dowodzą również, że mają one działanie antydepresyjne oraz wspomagające przy leczeniu stanów lękowych. Dość

Kate's Kitchen
Domowy budyń waniliowy 107

Czasami każdy ma ochotę na jakiś deser, na odrobinę słodyczy. Zwykle staram się takie słodkości robić samemu w domu. Oczywiście nie oszukujmy się, nie zawsze mi

Marder&Marder Manufacture
Polędwica z sandacza 140

Zastanawialiście się może czasem dlaczego ostatnio tak niezbyt intensywnie się udzielamy na blogu? W porze letniej w zeszłych latach nawet każdego dnia potrafił być nowy wpis

Marder&Marder Manufacture
Ogórki kiszone 520

Składniki : • ogórki (gruntowe, niezbyt duże) • czosnek (polski) • koper (najlepiej z łodygą) • świeży chrzan • opcjonalnie - liście czarnej porzeczki lub wiśni • sól do przetworów (kamienna) Przygotowanie : Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki(...)wiśni. Przygotować zalewę (potrzeba ok. 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotować odpowiednią do ilości słoików porcję wody. Wsypać sól do przetworów w ilości 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody. Wrzątek wlewać do przygotowanych słoików i natychmiast zakręcać. Ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie. Zwrócić uwagę by przy zakręcaniu krawędź górna słoika

KUCHNIA POLSKA