przetwory - 14998 przepisów (strona:263/1000)

Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami 201

Bardzo szybka i prosta do zrobienia - sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami . Przygotowuję ją wtedy, kiedy mam niewiele czasu. Najlepiej smakuje do kurczaka. Polecam. Składniki: 1

Salonik smaków
Sałatka z pora i kukurydzy 153

Lubię łączyć pora z różnymi warzywa i owocami. Intensywny smak pora przełamany słodką kukurydzą i suszoną śliwką to idealny dodatek do pieczonego mięsa.  Składniki: 1

Salonik smaków
Karkówka z ananasem 207

Rozpływająca się w ustach karkówka z ananasem często gości w mojej kuchni, a ta jest wyjątkowa. Niespotykane połączenie smaków: pora z ananasem. Idealnie pasują

Salonik smaków
Makowe z kremem "biała dama" 172

Pyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy

Salonik smaków
Szarlotka z pianką 153

Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta. Jest wtedy tak rodzinnie, ciepło. A teraz najlepiej smakują szarlotki. Moją ulubioną jest szarlotka z pianką, pyszna rozpływająca się w ustach

Salonik smaków
Wafelki z kremem waniliowym 166

Szybko, smacznie, słodko... Pyszne wafelki smakują wszystkim, świetne na imprezy nie tylko dla dzieci. Najlepsze są z kremem waniliowym. Składniki: 10 łyżek mleka 5

Salonik smaków
Frittata 168

Idealne danie na śniadanie. Frittata jest bardzo podobna do omletu. Przygotowując ją można wykorzystać różne warzywa w zależności od naszych upodobań i od tego co akurat

Salonik smaków
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 173

Do popołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną.  Biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2

Salonik smaków
Wafelki do lodów 197

Niedawno zamieściłam przepis na rurki z bitą śmietaną. Dzisiaj zdecydowałam się na wafelki do lodów w kształcie miseczek. Były tak samo pyszne jak rurki. Oczywiście wykorzystałam

Salonik smaków
Powidła śliwkowe w trzech odsłonach 179

Jesień to pora różnego rodzaju przetworów. W tym roku po raz pierwszy robiłam wczoraj własne i jestem zachwycona ilością możliwości. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym wszystko robiła tak, jak w przepisach. Jednak muszę przyznać, że czasami babcine metody sprawdzają się najlepiej. Powidła śliwkowe w moim wykonaniu opierają się co prawda na tradycyjnej recepturze, ale wykorzystałam tez kilka swoich pomysłów(...)Gotujemy 15-20 min. Wyjmujemy słoiczki i stawiamy do góry dnem na ściereczce. Czekamy do ostygnięcia. Nakrętki powinny być wtedy wklęsłe. To znak, że słoiki się zamknęły, a nasze przetwory wytrzymają nawet lata. Chociaż jestem pewna, że znikną o wiele szybciej. My jeden słoiczek napoczęliśmy już dzisiaj do naleśników ;) Powyżej możecie zobaczyć gotowe słoiczki z przetworami. Jeszcze tylko naklejka

Ratunku obiad
Jagodzianki Babci Ali 167

Na dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do

Salonik smaków
Truskawkowa fantazja 116

Dzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki

Salonik smaków
Pascha 160

Upały, upały, upały. Może coś dla ochłody? Dobrym pomysłem będzie pascha z dodatkiem lodów, bitej śmietany i owoców. Składniki: 3 l mleka 3 szkl. kwaśnej śmietany

Salonik smaków
Zupa serowa 204

Prosta i smaczna, przy czym szybka do przygotowania. Poczęstowała mnie tą zupą kuzynka Iza. Nie mogłam jej nie zrobić w domu. Można ją zrobić z zamkniętymi

Salonik smaków
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 152

Dzisiaj upiekłam ciasto drożdżowe, oczywiście bez wyrabiania. Wszystkie składniki umieściłam w misce, odczekałam dwie godziny i do piekarnika, a w domu pięknie pachniało. SKŁADNIKI : Ciasto: - 10

Salonik smaków