Lipiec i sierpień to nie tylko miesiące wakacyjne, ale również miesiące wzmożonej pracy dla tych, którzy robią domowe przetwory. To miesiące kiedy dojrzewa najwięcej owoców i warzyw. Ja już od kilku lat robię domowe weki z ogórków i fasolki szparagowej. Dwa lata temu po raz pierwszy zrobiłam sałatkę z fasolki szparagowej w słoiki (przepis znajdziecie tutaj: Waniliowe Improwizacje: Sałatka
Waniliowe Improwizacjepiekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. Wiśnie w syropie są gotowe, przechowuję je w ciemnym i chłodnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeProsta sałatka na zimę do słoików, pikantna i pyszna. Dla wielbicieli octowych przetworów. Bez pasteryzowania, dzięki czemu mamy mniej pracy. Idealna do obiadu i mięsa pieczonego. Polecam
Swojskie jedzonkozimno to tylko 2 składniki i najlepiej go zamrozić. Co zrobić z czerwonej porzeczki na zimę? Jak zrobić konfiturę z czerwonej porzeczki Co dodać do dżemu z czerwonej porzeczki. Przetwory z czerwonych porzeczek potrzebują cukru, jedni dodają go mniej inni więcej. Taką konfiturę porzeczkową można przygotować także bez cukru, a wtedy możesz ją wykorzystać i na słodko i na wytrawnie
Dieta moja pasjagóry dnem na około 12 h. Następnie wkładam je do lodówki przynajmniej na 24 h. Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków: Ogórki kanapkowe z curry – do słoików na zimę Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę Sałatka warzywna Babuni
e-PrzepisyKulinarneSkoro sezon na truskawki w pełni, to pora brać się za robienie przetworów na zimę. Na blogu jest już przepis na dżem truskawkowy z rabarbarem , to nasze ulubione połączenie, dlatego, że słodka truskawka i kwaśny rabarbar wspaniale ze sobą się komponują. Teraz czas na inny wspaniały duet, czyli dżem truskawkowy z ananasem. Dodałam jeszcze do niego świeżego rozmarynu, ponieważ
Kulinarne przygody Gatitykażdym rokiem coraz bardziej doceniamy to, co daje nam natura, wykorzystując te dary na różne sposoby. Coraz częściej robimy syropy, przetwory na zimę lub suszymy kwiaty i zioła. Tegoroczny syrop miętowy zrobiliśmy dzięki naręczom świeżej mięty, które otrzymaliśmy od Pani Bożenki z pracy. Gałązek było tak duże, że wyszły nam cztery litry syropu z mięty , którym będziemy cieszyć się, pijąc
niecodziennikparyDomowe przetwory – kiszonka z brukselki i buraczków Kiszone brukselki – smaczne, zdrowe i chrupiące. W nadziei na uzyskanie pięknej czerwonej kiszonki, podobnie jak przy kalafiorze, postanowiłam dodać buraka. Już po tygodniu solanka była soczyście buraczkowa, brukselka, niestety nie. Koloru nie potrafię określić, ale im dłużej mu się przyglądam tym bardziej mi się podoba Może dodałam za mało buraczków? Sprawdzę
Tajemnice Smakujako dodatek do kanapek lub samą z miseczki. Taka kapusta, to samo zdrowie 👌 Przy kiszeniu obowiązuje zasada: na każdy kilogram kapusty dajemy 15- 20g soli himalajskiej , kłodawskiej kamiennej do przetworów dałabym podobnie, zwykłej trochę mniej. Wykorzystałam kapustę, która pozostała mi w lodówce po przygotowywaniu gołąbków bez zawijania, stąd taka ilość. Po wycięciu głąba zostało mi 1450g, dodałam marchwi do 1500g
Smaczne ZdrowePyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie
Tajemnice SmakuPyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie
Tajemnice Smaku