przetwory - 14998 przepisów (strona:280/1000)

Powidła z węgierek (bez mieszania i solone) 71

Jest wiele sposobów na zrobienie powideł ze śliwek. Każdy z Was ma pewnie swój sprawdzony. Jak dla mnie i myślę, że i dla wielu najlepsze do tego typu przetworów są śliwki węgierki. Żałuję, że nie zachowałam kiedyś starego prodiża, ponieważ w nim najlepiej było smażyć śliwki. Niestety, za późno pomyślałam o tym, nowoczesność pochłonęła mnie [...] Artykuł Powidła z węgierek

Pieprzyć z Fantazją
PAPRYKA W MUSZTARDZIE - PO CHORWACKU 174

Przetworów ciąg dalszy i pyszna papryka w musztardzie 😍. Jeśli znudziła się Wam marynowana papryka bądź szukacie czegoś nowego to ten przepis jest dla Was. To super dodatek do pieczonego mięska na kanapkę , do faszerowanych jajek . Naprawdę warto zrobić parę słoiczków.  Składniki: 12 dużych , mięsistych papryk 150 ml octu 10% 150 ml wody  2 łyżki cukru 1łyżka soli

Niespełnione zdolności kulinarne
Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory. 125

cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych.  Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.  Ciasto kakaowe z cukinią  Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie

Kuchnia z widokiem na ogród
Konfitura - mus na zimę. Malina + antonówka + jeżyny 129

soku i proces redukcji był dość długotrwały, a został przerwany gdy owoce zaczęły się lekko przypalać. Cała produkcja była mocno spontaniczna, ale efekt smakowy przepyszny. Ręka mojej Mamy do przetworów.... bezcenna. I tak jak po laparoskopii pomidory przerabiała , tak teraz, po pierwszej chemii malinowe pyszności zrobiła. Cała moja Mama. A ciągle narzeka, że przez swoje zdrowie nic nie robi... Pyszne

Kuchnia po mojemu
Jesienna sałatka do słoików 79

cukinii 500g marchewki 3 czerwone papryki Zalewa: 2 szklanki (400g) oleju Kujawski 3 ziarna lub rzepakowego    1½ szklanki octu (300g) 4 duże łyżki soli do przetworów (160g) 2 szklanki cukru (400g) Sposób przygotowania: Ogórki i cukinię dokładnie myjemy i szatkujemy w plastry razem ze skórką. Marchewkę obieramy i razem z papryką ścieramy na tarce z dużymi oczkami

Kuchnia w czekoladzie
Domowy keczup 86

Domowy keczup to prawdziwy hit wśród domowników. Smakuje dużo lepiej niż gotowiec ze sklepu, jest zdrowszy i można go jeść bez wyrzutów sumienia. Polecam! ;)

Prosty przepis na
Ogórki konserwowe 78

Ostatnia propozycja w tym roku jeśli chodzi o przetwory z ogórkami w roli głównej. Dzisiaj przepis na ogórki konserwowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ogórki konserwowe Składniki Zalewa na 3 litrowe słoiki: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 płaskie łyżki soli 4 średnio czubate łyżki cukru Instrukcje Na spód słoika włożyć 1 baldach kopru, ogórki ułożyć ciasno w słoikach

To co lubię - gotuję i polecam
Przecier pomidorowy 80

Kilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przecier pomidorowy Składniki 5 kg pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru Instrukcje Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Grzybki marynowane 77

zrobiłam też pyszny sos grzybowy. Lubicie marynowane grzybki? Jeśli tak to zapraszam po przepis, wg niego robią moi rodzice i teraz robię ja, a przepis pochodzi z książki o przetworach, rok 1974. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Grzybki marynowane Składniki małe grzybki (najlepiej same kapelusze, ew. z kawałkiem nóżki, ja marynuję prawdziwki) Woda do blanszowania: 3 litry wody

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka z buraczków. Buraczki z papryką na zimę. 93

Kolejny przepis na przetwory zimowe, tym razem robiłam buraczki tak jak co roku, gdyż wszyscy je bardzo lubimy. Zawsze przygotowuję około 40 słoiczków. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z buraczków Składniki Składniki: 3 kg buraków ½ kg papryki czerwonej 3 duże cebule (najlepiej cukrowe) Składniki na zalewę: 1 szklanka wody (250 ml) ¾ szklanki octu (250 ml) ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżka

To co lubię - gotuję i polecam
Dżem truskawkowy 83

receptury, a przekonacie się, że własnoręczne robienie dżemu z truskawek jest bardzo proste. Do tego domowy dżem truskawkowy smakuje dużo lepiej niż ten kupowany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Danie przetwory Keyword dżem truskawkowy Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 3 godz Łączny czas 3 godz 40 min Składniki 2 kg truskawek mocno dojrzałe 400 g cukru 2 łyżki soku

To co lubię - gotuję i polecam
Sos marinara 88

marinara? W sezonie pomidorowym warto zrobić większą ilość tego sosu, a następnie poporcjować go, tak aby zawsze był pod ręką. Można potraktować go dokładnie tak samo jak wszystkie inne przetwory – przełożyć do wyparzonych słoiczków, a następnie zawekować. W tej postaci sos marinara można spokojnie przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy. Dobrze jeśli będzie to ciemne miejsce, ponieważ wówczas istnieje

okolicepalnika.pl
SAŁATKA OBIADOWA NA ZIMĘ 185

SAŁATKA DO OBIADU W dzisiejszym poście przedłużamy serie przygotowywania przetworów na zimę. Tym razem przygotujemy sałatkę obiadowa- pyszna i łatwą w przygotowaniu. Zapraszam Składniki: 1 kg pomidorów 1 kg ogórków 300 g. cebuli 300 g. kapusty 300 g. papryki 200 g marchewki 1 pęczek zieleni (natka pietruszki lub koperek) 2 łyżki soli niejodowanej 100 g cukru (ok 5 łyżek) cukru

Kulinarnie z Polką na Kresach
Gruszki w zalewie octowej 120

Gruszki w zalewie octowej to kolejne przetwory jakie postanowiłem przygotować na zimę. Niestety mamy dziwne wrażenie, że znikną ze spiżarni zanim się zima zacznie. Gruszki przygotowałem w dwóch wersjach – z dodatkiem cynamonu i wanilii oraz klasyczne w occie. Osobiście wolę słabszą zalewę więc użyłem proporcji 1:3. Sprawdź przepis na: Domowy dżem wiśniowy Składniki 750 ml octu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy dżem wiśniowy 104

cukrem żelującym, albo w tradycyjny sposób. Osobiście wolę opcję pierwszą, bowiem w tej chwili tego typu dodatki pozbawione są ulepszaczy, konserwantów itd. A znacznie lepiej zakonserwują nam przetwory, dzięki czemu nie musimy ich pasteryzować. Ale pamiętajcie czytajcie skład. Jednak chyba najbardziej czasochłonne to jest drylowanie wiśni. Składniki 2 kg wiśni 1 kg cukru 2 cukry żelujące 2 w 1 Zobacz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania