pełna. Słoiczki zakręcam i pasteryzuję 10 minut. Tak przygotowane pomidory przechowuję w chłodnej spiżarni do następnego sezonu, a nawet dłużej. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z pomidorów ( wystarczy kliknąć w tytuł, a pojawi się przepis ) : Pomidory w zalewie z czosnkiem i cebulą na zimę. Pomidory krojone na zimę
Kuchnia z widokiem na ogródwymiata wolnych rodników jak aronia. Wrzesień to miesiąc zbiorów aronii, zatem najlepszy czas by wykorzystać jej potencjał zdrowotny. Na blogu zebrałam już wiele ciekawych przepisów na przetwory z aronii (kliknij w etykietę - aronia), dziś propozycja na smaczną frużelinę aroniową. Idealna np. do śniadaniowej owsianki, wszelakich budyniów i galaretek. Ponieważ aronia bardzo lubi towarzystwo innych owoców, bo sama jest dość sucha
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jest wiele sposobów na zrobienie powideł ze śliwek. Każdy z Was ma pewnie swój sprawdzony. Jak dla mnie i myślę, że i dla wielu najlepsze do tego typu przetworów są śliwki węgierki. Żałuję, że nie zachowałam kiedyś starego prodiża, ponieważ w nim najlepiej było smażyć śliwki. Niestety, za późno pomyślałam o tym, nowoczesność pochłonęła mnie [...] Artykuł Powidła z węgierek
Pieprzyć z FantazjąPrzetworów ciąg dalszy i pyszna papryka w musztardzie 😍. Jeśli znudziła się Wam marynowana papryka bądź szukacie czegoś nowego to ten przepis jest dla Was. To super dodatek do pieczonego mięska na kanapkę , do faszerowanych jajek . Naprawdę warto zrobić parę słoiczków. Składniki: 12 dużych , mięsistych papryk 150 ml octu 10% 150 ml wody 2 łyżki cukru 1łyżka soli
Niespełnione zdolności kulinarnecukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory. Ciasto kakaowe z cukinią Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie
Kuchnia z widokiem na ogródsoku i proces redukcji był dość długotrwały, a został przerwany gdy owoce zaczęły się lekko przypalać. Cała produkcja była mocno spontaniczna, ale efekt smakowy przepyszny. Ręka mojej Mamy do przetworów.... bezcenna. I tak jak po laparoskopii pomidory przerabiała , tak teraz, po pierwszej chemii malinowe pyszności zrobiła. Cała moja Mama. A ciągle narzeka, że przez swoje zdrowie nic nie robi... Pyszne
Kuchnia po mojemucukinii 500g marchewki 3 czerwone papryki Zalewa: 2 szklanki (400g) oleju Kujawski 3 ziarna lub rzepakowego 1½ szklanki octu (300g) 4 duże łyżki soli do przetworów (160g) 2 szklanki cukru (400g) Sposób przygotowania: Ogórki i cukinię dokładnie myjemy i szatkujemy w plastry razem ze skórką. Marchewkę obieramy i razem z papryką ścieramy na tarce z dużymi oczkami
Kuchnia w czekoladzieDomowy keczup to prawdziwy hit wśród domowników. Smakuje dużo lepiej niż gotowiec ze sklepu, jest zdrowszy i można go jeść bez wyrzutów sumienia. Polecam! ;)
Prosty przepis naOstatnia propozycja w tym roku jeśli chodzi o przetwory z ogórkami w roli głównej. Dzisiaj przepis na ogórki konserwowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ogórki konserwowe Składniki Zalewa na 3 litrowe słoiki: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 płaskie łyżki soli 4 średnio czubate łyżki cukru Instrukcje Na spód słoika włożyć 1 baldach kopru, ogórki ułożyć ciasno w słoikach
To co lubię - gotuję i polecamKilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przecier pomidorowy Składniki 5 kg pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru Instrukcje Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy
To co lubię - gotuję i polecamzrobiłam też pyszny sos grzybowy. Lubicie marynowane grzybki? Jeśli tak to zapraszam po przepis, wg niego robią moi rodzice i teraz robię ja, a przepis pochodzi z książki o przetworach, rok 1974. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Grzybki marynowane Składniki małe grzybki (najlepiej same kapelusze, ew. z kawałkiem nóżki, ja marynuję prawdziwki) Woda do blanszowania: 3 litry wody
To co lubię - gotuję i polecamKolejny przepis na przetwory zimowe, tym razem robiłam buraczki tak jak co roku, gdyż wszyscy je bardzo lubimy. Zawsze przygotowuję około 40 słoiczków. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z buraczków Składniki Składniki: 3 kg buraków ½ kg papryki czerwonej 3 duże cebule (najlepiej cukrowe) Składniki na zalewę: 1 szklanka wody (250 ml) ¾ szklanki octu (250 ml) ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżka
To co lubię - gotuję i polecamreceptury, a przekonacie się, że własnoręczne robienie dżemu z truskawek jest bardzo proste. Do tego domowy dżem truskawkowy smakuje dużo lepiej niż ten kupowany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Danie przetwory Keyword dżem truskawkowy Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 3 godz Łączny czas 3 godz 40 min Składniki 2 kg truskawek mocno dojrzałe 400 g cukru 2 łyżki soku
To co lubię - gotuję i polecammarinara? W sezonie pomidorowym warto zrobić większą ilość tego sosu, a następnie poporcjować go, tak aby zawsze był pod ręką. Można potraktować go dokładnie tak samo jak wszystkie inne przetwory – przełożyć do wyparzonych słoiczków, a następnie zawekować. W tej postaci sos marinara można spokojnie przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy. Dobrze jeśli będzie to ciemne miejsce, ponieważ wówczas istnieje
okolicepalnika.plSAŁATKA DO OBIADU W dzisiejszym poście przedłużamy serie przygotowywania przetworów na zimę. Tym razem przygotujemy sałatkę obiadowa- pyszna i łatwą w przygotowaniu. Zapraszam Składniki: 1 kg pomidorów 1 kg ogórków 300 g. cebuli 300 g. kapusty 300 g. papryki 200 g marchewki 1 pęczek zieleni (natka pietruszki lub koperek) 2 łyżki soli niejodowanej 100 g cukru (ok 5 łyżek) cukru
Kulinarnie z Polką na Kresach