soku i proces redukcji był dość długotrwały, a został przerwany gdy owoce zaczęły się lekko przypalać. Cała produkcja była mocno spontaniczna, ale efekt smakowy przepyszny. Ręka mojej Mamy do przetworów.... bezcenna. I tak jak po laparoskopii pomidory przerabiała , tak teraz, po pierwszej chemii malinowe pyszności zrobiła. Cała moja Mama. A ciągle narzeka, że przez swoje zdrowie nic nie robi... Pyszne
Kuchnia po mojemucukinii 500g marchewki 3 czerwone papryki Zalewa: 2 szklanki (400g) oleju Kujawski 3 ziarna lub rzepakowego 1½ szklanki octu (300g) 4 duże łyżki soli do przetworów (160g) 2 szklanki cukru (400g) Sposób przygotowania: Ogórki i cukinię dokładnie myjemy i szatkujemy w plastry razem ze skórką. Marchewkę obieramy i razem z papryką ścieramy na tarce z dużymi oczkami
Kuchnia w czekoladzieDomowy keczup to prawdziwy hit wśród domowników. Smakuje dużo lepiej niż gotowiec ze sklepu, jest zdrowszy i można go jeść bez wyrzutów sumienia. Polecam! ;)
Prosty przepis naOstatnia propozycja w tym roku jeśli chodzi o przetwory z ogórkami w roli głównej. Dzisiaj przepis na ogórki konserwowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ogórki konserwowe Składniki Zalewa na 3 litrowe słoiki: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 płaskie łyżki soli 4 średnio czubate łyżki cukru Instrukcje Na spód słoika włożyć 1 baldach kopru, ogórki ułożyć ciasno w słoikach
To co lubię - gotuję i polecamKilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przecier pomidorowy Składniki 5 kg pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru Instrukcje Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy
To co lubię - gotuję i polecamzrobiłam też pyszny sos grzybowy. Lubicie marynowane grzybki? Jeśli tak to zapraszam po przepis, wg niego robią moi rodzice i teraz robię ja, a przepis pochodzi z książki o przetworach, rok 1974. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Grzybki marynowane Składniki małe grzybki (najlepiej same kapelusze, ew. z kawałkiem nóżki, ja marynuję prawdziwki) Woda do blanszowania: 3 litry wody
To co lubię - gotuję i polecamKolejny przepis na przetwory zimowe, tym razem robiłam buraczki tak jak co roku, gdyż wszyscy je bardzo lubimy. Zawsze przygotowuję około 40 słoiczków. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z buraczków Składniki Składniki: 3 kg buraków ½ kg papryki czerwonej 3 duże cebule (najlepiej cukrowe) Składniki na zalewę: 1 szklanka wody (250 ml) ¾ szklanki octu (250 ml) ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżka
To co lubię - gotuję i polecamreceptury, a przekonacie się, że własnoręczne robienie dżemu z truskawek jest bardzo proste. Do tego domowy dżem truskawkowy smakuje dużo lepiej niż ten kupowany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Danie przetwory Keyword dżem truskawkowy Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 3 godz Łączny czas 3 godz 40 min Składniki 2 kg truskawek mocno dojrzałe 400 g cukru 2 łyżki soku
To co lubię - gotuję i polecammarinara? W sezonie pomidorowym warto zrobić większą ilość tego sosu, a następnie poporcjować go, tak aby zawsze był pod ręką. Można potraktować go dokładnie tak samo jak wszystkie inne przetwory – przełożyć do wyparzonych słoiczków, a następnie zawekować. W tej postaci sos marinara można spokojnie przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy. Dobrze jeśli będzie to ciemne miejsce, ponieważ wówczas istnieje
okolicepalnika.plSAŁATKA DO OBIADU W dzisiejszym poście przedłużamy serie przygotowywania przetworów na zimę. Tym razem przygotujemy sałatkę obiadowa- pyszna i łatwą w przygotowaniu. Zapraszam Składniki: 1 kg pomidorów 1 kg ogórków 300 g. cebuli 300 g. kapusty 300 g. papryki 200 g marchewki 1 pęczek zieleni (natka pietruszki lub koperek) 2 łyżki soli niejodowanej 100 g cukru (ok 5 łyżek) cukru
Kulinarnie z Polką na KresachGruszki w zalewie octowej to kolejne przetwory jakie postanowiłem przygotować na zimę. Niestety mamy dziwne wrażenie, że znikną ze spiżarni zanim się zima zacznie. Gruszki przygotowałem w dwóch wersjach – z dodatkiem cynamonu i wanilii oraz klasyczne w occie. Osobiście wolę słabszą zalewę więc użyłem proporcji 1:3. Sprawdź przepis na: Domowy dżem wiśniowy Składniki 750 ml octu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukrem żelującym, albo w tradycyjny sposób. Osobiście wolę opcję pierwszą, bowiem w tej chwili tego typu dodatki pozbawione są ulepszaczy, konserwantów itd. A znacznie lepiej zakonserwują nam przetwory, dzięki czemu nie musimy ich pasteryzować. Ale pamiętajcie czytajcie skład. Jednak chyba najbardziej czasochłonne to jest drylowanie wiśni. Składniki 2 kg wiśni 1 kg cukru 2 cukry żelujące 2 w 1 Zobacz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cukinia to niemalże doskonałe warzywo. Możemy stworzyć z niej wyśmienite przetwory, sałatki obiadowe, dania główne, zupy, a nawet słodkości. Ja jestem miłośniczką wszystkich tych odmian. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na cukinię marynowaną. To mój sprawdzony sposób na chrupiącą, jędrną cukinię w delikatnej zalewie octowej. Taką cukinię wykorzystuję podobnie jak ogórki konserwowe. Podaję do obiadu, do grilla
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie! Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jaki pozytywny wpływ dla naszego zdrowia ma spożywanie borówek? Pewnie nie. Ja za dzieciaka, kiedy zaczęłam nosić okulary często jadłam borówki
Kuchnia moimi oczamidomu nie wymaga dużo pracy. Przygotowane samodzielnie będą smakowały jeszcze bardziej, i mamy pewność, że nic poza owocami i cukrem nie zostało tam dodane. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki /ok. 6-7 słoiczków 300 ml/: 2 kg wiśni (ok. 1,7 kg po wydrylowaniu) 500 g cukru Wykonanie: Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Przełożyć do garnka
Pasja Smaku