przetwory - 14998 przepisów (strona:283/1000)

Kiszony kalafior z kurkumą i curry 166

Smaczne i zdrowe kiszonki W zeszłym sezonie zakisiłam kalafiora z buraczkami . Wcześniej nie robiłam tej kiszonki, ponieważ miałam wątpliwości czy mi posmakuje. Jednak od czasu, kiedy

Tajemnice Smaku
Konfitura z truskawek i rabarbaru bez cukru 134

Janginizowanie, to świetny sposób utrwalania przetworów solą rezygnując z kilogramów cukru… Dzięki temu mamy okazję poznać prawdziwy smak owoców, bo sól świetnie wydobywa całą ich słodycz.   Składniki na 3 słoiki po ok. 150g: 300g truskawek, 300g rabarbaru, szczypta soli kłodawskiej.   Wykonanie: Umyte owoce osuszam na sicie, z truskawek usuwam szypułki, a rabarbar kroję w kostkę. Większe truskawki można

Saganek
Mus truskawkowo-rabarbarowy 80

Gotowe w : 2 dni   Sezon na przetwory uważam za otwarty! Dlatego dzisiaj moja pierwsza propozycja. Rabarbar w końcu się pokazał, więc postanowiłam ten cudowny smak zamknąć w słoiku tak, aby można było się nim delektować również w zimowe wieczory. Sam rabarbar jest kwaśny. Ponieważ idealnie komponuje się z truskawkami, połączyłam oba smaki i wyszedł pyszny, aksamitny mus. Idealnie smakuje

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Dżem z płatków róży na miodzie 97

Dżem z płatków róży to unikat wśród słoiczków z przetworami. Ponieważ zaczął się sezon kwitnienia róż warto przygotować różane specjały. Przepis na cukier różany znajdziesz na blogu- tutaj , a na nalewkę różaną tutaj . Płatki róży oprócz obłędnego zapachu i niebywałego smaku posiadają wiele wartości zdrowotnych, zresztą jak wszystkie dary natury. Od dawna myślałam o przygotowaniu dżemu z płatków róży

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki w pomidorach do słoików 132

ogórki które są odrobinę za duże na kiszone lub korniszony-uwielbiam je !! Podjadam je jeszcze zanim trafią do słoików,bo sos w którym się marynują jest pyszny-idealne przetwory na zimę-Polecam gorąco

Swojskie jedzonko
Konfitura różana 70

minut. Konfitura będzie idealna, jeśli kryształki cukru nie będą wyczuwalne, a płatki możliwie jak najlepiej roztarte. Gotową konfiturę różaną przełóż do niewielkich, wyparzonych słoiczków. Zobacz też inne przepisy na przetwory owocowe : Dżem z czerwonych porzeczek Konfitura z pigwy Czekośliwka – powidła z czekoladą Dżem truskawkowy z pomarańczami Nalewka truskawkowa Dżem malinowy z wiśniówką Zobacz też najnowsze przepisy Konfitura różana Chleb

okolicepalnika.pl
DŻEM MORELOWO-ŚLIWKOWY 79

niezbyt słodki, idealny na kanapki. Poniżej przepis plus kilka ciekawych porad i pomysłów na dodatki. Do dżemu wykorzystuję niezbyt słodkie owoce, dość twarde, bowiem moja rodzina wybiera mniej słodkie przetwory. To dżem, który warto przygotować i podać do tostów, grzanek, naleśników czy gofrów. Zapraszam na prosty i niezwykle smaczny dżem morelowo-śliwkowy. Dżem morelowo-śliwkowy SKŁADNIKI: 450 g moreli

Zasmakuj Kuchni
Szybkie ogórki w occie z kurkumą 93

Mrożę go gdy kosztuje grosze, a potem wyciągam i do małosolnych czy innych ogórków jest jak znalazł.   Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie tez inne przepisu na ogórkowe przetwory: ogórki małosolne kimchi   jak zrobić ogórki małosolne   dwudniowe ogórki korzenne w occie   ogórki małosolne kiszone na sucho Szybkie ogórki w occie z kurkumą Szybkie ogórki w occie

Kulinarne przygody Gatity
Pikantna sałatka warzywna 115

Smaki dzieciństwa , które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości . Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakowitą tradycję. Jej niebagatelną częścią są najrozmaitsze przetwory oraz nalewki i likiery. Mam właśnie w ręce „Przysmaki rodziny Winnych „- książkę, którą kupicie na  Tania książka  pachnącą 80 przepisami na te właśnie pyszności!  To doskonały poradnik

Z Kuchni Do Kuchni
Mus z białej czekolady z konfiturą mango- jabłko bez cukru 119

konfitura jest naturalna i bez dodatku cukru, a mimo to jest pyszna alternatywą dla nie jednego łasucha :) Jest jeszcze jeden plus - jest to jeden z pysznych naturalnych przetworów jakie oferuje Eterno - marka, którą znalazłam dosłownie kilka kilometrów od mojego ursusowego gniazda ;) Składniki: tabliczka dobrej białej czekolady (100g) łyżeczka drobnego cukru 1 duże jajko 125 ml bardzo zimnej śmietanki

ChilliJemy
Konfitura czereśniowo- porzeczkowa z miodem 62

Coś pysznego dla wielbicieli przetworów. Pyszna konfitura, która łączy w sobie smak słodziutkich czereśni i kwaskowatych czerwonych porzeczek. Do tego miodek z zaprzyjaźnionej ekologicznej pasieki i mamy słodycz zamkniętą w słoiczku, która poczeka sobie na siarczyste mrozy do otwarcia :) Zapraszam :) Konfitura czereśniowo - porzeczkowa z miodem - 1,5 kg czereśni -300 g czerwonej porzeczki - 4-5 łyżek ( kopiastych) miodu - u mnie

Kuchnia Pełna Emocji
Konfitura z fiołków 270

Konfitury fiołkowe to coś cudownego! Jeśli tylko macie możliwość zebrania większej ilości pachnących fiołków to też zróbcie takie przetwory. Taka kwiatowa konfitura ma cudowny kolor, wspaniały smak i piękny zapach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zakwas z selera 162

łatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną PRZEPIS NA ZAKWAS Z SELERA Składniki na zakwas z selera: seler czosnek sól kamienna do przetworów niejodowana Jak zrobić zakwas z selera: Zaczynamy od pokrojenia w plastry selera – nie musi być go dużo, tak by zajął ok 1/2 litrowego słoika. Potem dodajemy jeden lub pół ząbka

Dorota Smakuje
Zakwas z kapusty 128

łatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną PRZEPIS NA ZAKWAS Z KAPUSTY Składniki na zakwas z kapusty: kapusta czosnek sól kamienna do przetworów niejodowana Jak zrobić zakwas z kapusty: Zaczynamy od pokrojenia w kawałki kapusty – nie musi być jej dużo, tak by zajęła ok 1/3 litrowego słoika. Nie musi to być też

Dorota Smakuje
Koperek na zimę z solą 64

wykorzystać najstarszy naturalny konserwant jakim jest wydobywana w kopalniach soli sól kamienna niejodowana. Tak przygotowany koperek można przechowywać nawet do roku czasu! świeży zielony koperek sól niejodowana kamienna do przetworów u mnie O'Sole Koperek dokładnie umyć i rozłożyć na ściereczce bądź ręczniku papierowym aby dokładnie wysechł. Koperek obrać z grubych łodyg i dokładnie siekać bardzo ostrym nożem (jeżeli nóż

Krylowa Kuchnia