niezbyt słodki, idealny na kanapki. Poniżej przepis plus kilka ciekawych porad i pomysłów na dodatki. Do dżemu wykorzystuję niezbyt słodkie owoce, dość twarde, bowiem moja rodzina wybiera mniej słodkie przetwory. To dżem, który warto przygotować i podać do tostów, grzanek, naleśników czy gofrów. Zapraszam na prosty i niezwykle smaczny dżem morelowo-śliwkowy. Dżem morelowo-śliwkowy SKŁADNIKI: 450 g moreli
Zasmakuj KuchniMrożę go gdy kosztuje grosze, a potem wyciągam i do małosolnych czy innych ogórków jest jak znalazł. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie tez inne przepisu na ogórkowe przetwory: ogórki małosolne kimchi jak zrobić ogórki małosolne dwudniowe ogórki korzenne w occie ogórki małosolne kiszone na sucho Szybkie ogórki w occie z kurkumą Szybkie ogórki w occie
Kulinarne przygody GatitySmaki dzieciństwa , które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości . Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakowitą tradycję. Jej niebagatelną częścią są najrozmaitsze przetwory oraz nalewki i likiery. Mam właśnie w ręce „Przysmaki rodziny Winnych „- książkę, którą kupicie na Tania książka pachnącą 80 przepisami na te właśnie pyszności! To doskonały poradnik
Z Kuchni Do Kuchnikonfitura jest naturalna i bez dodatku cukru, a mimo to jest pyszna alternatywą dla nie jednego łasucha :) Jest jeszcze jeden plus - jest to jeden z pysznych naturalnych przetworów jakie oferuje Eterno - marka, którą znalazłam dosłownie kilka kilometrów od mojego ursusowego gniazda ;) Składniki: tabliczka dobrej białej czekolady (100g) łyżeczka drobnego cukru 1 duże jajko 125 ml bardzo zimnej śmietanki
ChilliJemyCoś pysznego dla wielbicieli przetworów. Pyszna konfitura, która łączy w sobie smak słodziutkich czereśni i kwaskowatych czerwonych porzeczek. Do tego miodek z zaprzyjaźnionej ekologicznej pasieki i mamy słodycz zamkniętą w słoiczku, która poczeka sobie na siarczyste mrozy do otwarcia :) Zapraszam :) Konfitura czereśniowo - porzeczkowa z miodem - 1,5 kg czereśni -300 g czerwonej porzeczki - 4-5 łyżek ( kopiastych) miodu - u mnie
Kuchnia Pełna EmocjiKonfitury fiołkowe to coś cudownego! Jeśli tylko macie możliwość zebrania większej ilości pachnących fiołków to też zróbcie takie przetwory. Taka kwiatowa konfitura ma cudowny kolor, wspaniały smak i piękny zapach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzałatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną PRZEPIS NA ZAKWAS Z SELERA Składniki na zakwas z selera: seler czosnek sól kamienna do przetworów niejodowana Jak zrobić zakwas z selera: Zaczynamy od pokrojenia w plastry selera – nie musi być go dużo, tak by zajął ok 1/2 litrowego słoika. Potem dodajemy jeden lub pół ząbka
Dorota Smakujełatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną PRZEPIS NA ZAKWAS Z KAPUSTY Składniki na zakwas z kapusty: kapusta czosnek sól kamienna do przetworów niejodowana Jak zrobić zakwas z kapusty: Zaczynamy od pokrojenia w kawałki kapusty – nie musi być jej dużo, tak by zajęła ok 1/3 litrowego słoika. Nie musi to być też
Dorota Smakujewykorzystać najstarszy naturalny konserwant jakim jest wydobywana w kopalniach soli sól kamienna niejodowana. Tak przygotowany koperek można przechowywać nawet do roku czasu! świeży zielony koperek sól niejodowana kamienna do przetworów u mnie O'Sole Koperek dokładnie umyć i rozłożyć na ściereczce bądź ręczniku papierowym aby dokładnie wysechł. Koperek obrać z grubych łodyg i dokładnie siekać bardzo ostrym nożem (jeżeli nóż
Krylowa KuchniaOprócz bieżącego przerabiania owoców i warzyw przygotowujemy także przetwory na zimę. Dzisiaj zajęliśmy się fasolką szparagową, do której przygotowaliśmy słodko-winną zalewę. Taki słoiczek z marynowaną fasolką szparagową będzie idealnym dodatkiem do obiadu w zimowe dni. Składniki na marynowaną fasolkę szparagową 1 kg fasolki szparagowej 2 średnie cebule 2 liski laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 1 opakowanie
niecodziennikparypewnością są to ogórki z chili . Przepis jest od lat przechowywany w zeszycie i teraz ma okazję dotrzeć do wielu osób, którym na pewno również się spodoba. Ten pikantny przetwór corocznie robię z dużych ogórków, które nie nadają się do kiszenia i konserwowania, a tutaj doskonale się sprawdzają. Pierwsze tegoroczne słoiczki ogórków z chili już czekają w spiżarni grudniowy świąteczny
niecodziennikparyprodukty i zrobiliśmy z nich dżem śliwkowo-dyniowy . Przepis jest bardzo prosty i ogranicza się tylko do naturalnych składników, dzięki czemu zimą ma się dostęp do smacznych i zdrowych przetworów. Składniki na dżem śliwkowo-dyniowy 2 kg śliwek węgierek 500 g miąższu z dyni (np. Hokkaido) 300 g brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć
niecodziennikparynadrobienie zaległości, więc teraz opiszemy Wam, jak zrobić ocet z jabłek i ocet z gruszek . Przed nami okres zbierania tych owoców, więc może przy okazji robienia wypieków lub przetworów z tymi owocami, ktoś w Was pokusi się na nastawienie tego prozdrowotnego specyfiku. Składniki na domowy ocet ze skórek jabłek lub gruszek skórki uzyskane z obrania 1,5 kg jabłek
niecodziennikparydobrym uzupełnieniem kanapek z serem i wędliną lub świetnym dodatkiem warzywnym do obiadu. Przepis na pieczoną paprykę w oleju jest bardzo porosty, polecamy więc go każdemu, kto lubi robić przetwory na zimę. Składniki na paprykę w oleju 1 kg czerwonej papryki 1 szklanka oleju 4 ząbki czosnku 8 ziarenek kolorowego pieprzu 1 mała papryczka chili 1 / 2 natki pietruszki (adsbygoogle
niecodziennikparypieczarki, więc nie ma co się dziwić, że Mężczyzna zaszalał i kupił 4 opakowania tych grzybków. Gdy już uporałam się z ich umyciem, przyszedł czas na zrobienie z nich przetworów na zimę. Jednym z nich były pieczarki marynowane na ostro z dodatkiem czosnku i ostrej papryki, zaś drugim tradycyjnie marynowane pieczarki . Trudno określić, które są lepsze, różnią się nie tylko
niecodziennikpary