Domowy dżem z czerwonej porzeczki zawdzięczamy znajomym Mamy, którzy zaproponowali nam oberwanie kilku krzaczków czarnej i czerwonej porzeczki. Ta propozycja niezmiernie nas ucieszyła, bo bardzo lubimy przetwory z porzeczek, a dżemy z nich są jednymi z najlepszych. Czerwone porzeczki już się osypywały, ale owoców starczyło na zrobienie nalewki oraz dżemu porzeczkowego . Mając tylko 4 małe słoiczki, długo będziemy je obracać
niecodziennikparyRobię paprykę marynowana z miodem i polecam też ogórki. Miód nadaje fajnej słodyczy zalewie. Przepis w sam raz dla tych co nie lubią mocno octowych przetworów. składniki: ok 1,5 kg ogórków gruntowych do każdego słoiczka: 1 listek laurowe, po 2 ziarenka czarnego pieprzu i angielskiego ziela zalewa: 4 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 2/3 szklanki cukru 6 łyżek
Monia miesza i gotujeodstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy ogórki całkowicie ostygną, przenieść je w ciemne, suche i chłodne miejsce na przechowanie. Oto kilka innych przepis na domowe przetwory na zimę, które mogą Ci się spodobać: Dżem z agrestu>>> Ketchup z cukini>>> Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2>>> Kompot z agrestu
Moja Książka Kucharskaprzechowanie. Mam nadzieję, że przepis na domowy keczup z cukinii spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe przetwory, które mogą Ci się spodobać: Dżem z agrestu>>> Sałatka z ogórków szwedzka- przepis 2>>> Kompot z agrestu z truskawkami >>> Ogórki krokodylki
Moja Książka Kucharskamiejsce na przechowanie. Mam nadzieję, że przepis na dżem z agrestu spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z przepisu i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory na zimę: Sałatka szwedzka - przepis 2>>> Kompot z agrestu z truskawkami>>> Ogórki krokodylki>>> Kompot truskawkowy na zimę
Moja Książka KucharskaSezon na ogórki gruntowe rozpoczął się na dobre. To najlepszy czas na przetwory. Spiżarnia pełna już ogórków konserwowych i kiszonych - teraz czas na ogórki kanapkowe. Miękkie, a jednocześnie chrupiące. W łagodnej i aromatycznej zalewie octowej, przepełnionej delikatną słodyczą. Najlepsze do kanapek! Warto zatrzymać ten […] Artykuł Ogórki kanapkowe pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniWszystkim smakują :) Krokodylki Aby zrobić najbardziej chrupiące krokodylki potrzebujemy małych ogórków gruntowych. Te większe też ewentualnie można wykorzystać, należy je jednak pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Przetwory domowe na zimę: kilka przepisów, które mogą Ci się spodobać: Sałatka z ogórków szwedzka>>> Kapusta czerwona do słoików>>> Marynowana fasolka szparagowa, przepis
Moja Książka Kucharskacukinię w własnym ogrodzie to mam jej pod dostatkiem. To warzywo rośnie bardzo szybko i nie wszystko da się zjeść na bieżąco, dlatego dużą część cukinii wykorzystuję na zrobienie przetworów na zimę. Jednym z nich jest sałatka z cukinii i natki pietruszki z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli oraz papryczki chili. Przepis na sałatkę z cukinii i natki pietruszki do słoików
Danka PichciOgórki kanapkowe to pyszne przetwory na zimę. Pokrojone w plasterki to idealny dodatek do kanapek , ale nie tylko. Lubię otworzyć słoik z ogórkami do grilla czy obiadu , albo jako samodzielna imprezowa przekąska . Gdy sezon ogórkowy trwa to staram się przynajmniej po kilka słoików przygotować na zimę. Ogórki kanapkowe tego roku zrobiłam pierwszy raz i wyszły przepyszne. Śmiało stwierdzam, że muszę
Zrób to smaczniemożna przygotować na wiele różnych sposobów, można je wzbogacić o chrzan, wówczas będą miały ostrzejszy smak. W naszym domu najbardziej lubimy tradycyjną ćwikłę z dodatkiem octu i cukru. Takich przetworów z buraków przygotowuję najwięcej. Przepis na buraczki w słoikach jest banalnie prosty. Potrzebujemy do ich przygotowania tylko kilku prostych składników, takich jak buraczki, cukier, ocet praz sól kamienna. Sam proces
Przepiski.plSałatka węgierska to kolejna moja propozycja na przetwory na zimę. Tym razem jest to kolorowa sałatka wielowarzywna do przygotowania której wykorzystałam niektóre warzywa z własnego ogrodu, a są to ogórki, kapusta i cebula, natomiast papryka ze sklepu. Jak to zwykle z sałatkami bywa – wszystkie warzywa trzeba pokroić, jednak w tym przypadku nie musimy obierać ogórków, dzięki czemu sałatka węgierska
Danka PichciBardzo lubię przygotowywać domowe przetwory, a w szczególności dżemy. Jest w tym jakaś magia, bo przecież każdy słoiczek zawiera mnóstwo owocowego smaku, zapachu lata i słońca. Jakże przyjemnie jest rozkoszować się zimową porą, świeżą i chrupiącą bułką posmarowaną dżemem pełnym owocowej słodyczy i słońca. Od […] Artykuł Dżem jabłkowo – jeżynowy pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnidżem, to idealny dodatek do naleśników, gofrów, lodów, klusek, ciast bez pieczenia, tortów oraz wszystkich ciast biszkoptowych. Dżem porzeczkowy z cukrem polecamy wszystkim tym, którzy szukają sprawdzonych przepisów na przetwory do słoików. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz także pomysł na pyszne ogórki w zalewie gyros , a także poradę na to, jak pasteryzować słoiki w piekarniku . Polecamy też przepis na sałatkę
Kuchnia Na WypasieLato w pełni. Pora rozpocząć uzupełnianie spiżarnianych zapasów. Cukinia obradza w tym roku wyjątkowo , aż żal nie zamknąć kilku w słoiczkach aby zimą móc powrócić do
Fascynacje AniOgórki konserwowe to chyba jedne z najbardziej klasycznych przetworów, które lubiane są przez większość z nas. Są bardzo proste w przygotowaniu, mają niepowtarzalny smak i bardzo szerokie zastosowanie. Jednak te sklepowe zdecydowanie nie mogą konkurować z tymi własnoręcznie przygotowanymi ogórkami w zaciszu domowej kuchni. Przygotowując […] Artykuł Ogórki konserwowe pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni