Pieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika
Tajemnice SmakuBabci, ale nie ma tak dobrze. Niestety nie wiedziałam czy mój przepis na gruszki marynowane to taki jak kiedyś robiono. Poszperałam w starych przepisach na marynowane owoce i na przetwory z gruszek na zimę. Tak kuchnie regionalne jak i te zakurzone najstarsze przepisy jeżeli zawierały przepis na gruszki w occie to bardzo skromny, krótka lista, szybkie wykonanie. Wysłałam Magdzie przepis
Dieta moja pasjapasteryzujemy w wodzie, to pasteryzujemy około 25 minut i również odwracamy do góry dnem. Kompot najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Kompot śliwkowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika
Tajemnice Smakuręcznikiem i pozostawiam do wystygnięcia. Powideł nie pasteryzuję ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały to możemy je pasteryzować. Powidła śliwkowe oraz sok są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujesię kojarzyć z domem i rodzinnym obiadem. To bez wątpienia doskonała zupa na każdą porę roku. Latem możemy ją przygotować ze świeżych lub pieczonych pomidorów. Jesienią i zimą z przetworów. Dlatego zawsze będzie smakować nieco inaczej i na tym polega jej wyjątkowość. Co najważniejsze – pomidorową uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli, a to nie zdarza się zbyt często Zupa
Kuchnia Na WypasiePowidła to przetwory otrzymywane przez zagęszczenie całych lub rozdrobnionych owoców, bez cukru lub z małym jego dodatkiem, w zależności od stopnia kwasowości owoców oraz upodobań smakowych. Na powidła przeznacza się owoce dojrzałe, bo wtedy zawierają najwięcej cukru. Jeżeli chodzi o śliwki to są idealne wtedy, gdy przy ogonkach zaczynają się marszczyć. (function
Kulinarne przemysleniaDomowy ocet – jabłka, dzika róża i miód Do przygotowania octu jabłkowego nadają się praktycznie wszystkie jabłka. Najlepsze jednak będą owoce z pewnego źródła, ekologiczne, bez
Tajemnice Smakuswoim składzie ma cukinię żółtą, ale można ją zastąpić zieloną lub połączyć oba kolory. Wówczas sałatka z cukinii i kapusty do słoików będzie jeszcze bardziej kolorowa. Przepis na te przetwory jest bardzo prosty i można je przygotować z ogólnodostępnych składników. Sałatka z cukinii i kapusty do słoików ma duży plus, albowiem nie musimy do jej zrobienia gotować składników na zalewę
Danka PichciKapusta czerwona do słoików Przetwory z czerwonej kapusty idealne na zimowe zapasy. Kapusta czerwona do słoików może być wykorzystana jako sałatka do obiadu, można ją także zasmażać. Jak zrobić czerwoną kapustę do słoików wielu zastosowań? Sprawdzony przepis na pyszną sałatkę do obiadu z czerwonej kapusty. Kapusta czerwona do słoików na zimę bez jabłka, prosty sprawdzony przepis. Czerwona kapusta na zimę
Dieta moja pasjawpadała w oko na różnych stronach, że postanowiłam przygotować swoją własną, dopasowaną pod nasze preferencje smakowe sałatkę szwedzką. Inspiracją był ten przepis , jednak jako, że wolimy mniej octowe przetwory, zmniejszyłam ilość octu, a co za tym idzie i ilość cukru. Wyszła jak dla mnie idealna- chrupiąca i bardzo delikatna w smaku. Na pewno zagości u nas na stałe. Jest
Smaczne Zdrowenastępnie wyjmujemy ,układamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!!! Zapraszam również na inne moje przepisy na paprykę do słoików: Pomysły na przetwory z papryki do słoików
Swojskie jedzonkonadzieję, że przepis na ogórki w musztardzie, jeżeli go wypróbujesz, spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe przetwory na zimę: Ogórki kanapkowe z curry>>> Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą>>> Ogórki konserwowe przepis>>> Dżem z agrestu
Moja Książka Kucharskazamknął ( wieczko jest wypukłe), przeznacz go do szybkiego spożycia, lub zmień zakrętkę i pasteryzuj jeszcze raz. Zawsze, kiedy otworzysz słoik z prażonymi jabłkami, sprawdź, czy wszystko jest z przetworami w porządku. Jeśli dostrzeżesz coś nietypowego, np. pienienie, bąbelki. pleśń lub przebarwienia i nie jesteś pewna co do jakości wyrzuć zawartość słoika. Zobacz również przepis na pyszne jabłka w cieście . Życzymy
Kuchnia Na Wypasie