które nie dostarczają dużej ilości cukru, dobrej jakości tłuszcze – przede wszystkim oleje pochodzenia roślinnego. Na liście produktów zakazanych znajdują się np.: żywność wysoko przetworzona, miód i cukier, słodzone przetwory mleczne, mąka pszenna, ryż, biały makaron. Warto także pamiętać, że poziom cukru może podnosić obróbka żywności. Gotowane ziemniaki, dynia czy bób charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego należy zachować szczególną ostrożność
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!plus – jest dostępna przez cały rok. Zdrowa żywność nie musi być nijaka i bez smaku, a żurawina jest na to świetnym dowodem. Zarówno świeżą, suszoną jak i pod postacią przetworów warto jeść przez cały rok, a szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Dlaczego warto jeść żurawinę i kto powinien ją jeść? To, że żurawina zawiera multum witamin oraz minerałów to już
CzarnawisienkaPieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika
Tajemnice SmakuBabci, ale nie ma tak dobrze. Niestety nie wiedziałam czy mój przepis na gruszki marynowane to taki jak kiedyś robiono. Poszperałam w starych przepisach na marynowane owoce i na przetwory z gruszek na zimę. Tak kuchnie regionalne jak i te zakurzone najstarsze przepisy jeżeli zawierały przepis na gruszki w occie to bardzo skromny, krótka lista, szybkie wykonanie. Wysłałam Magdzie przepis
Dieta moja pasjapasteryzujemy w wodzie, to pasteryzujemy około 25 minut i również odwracamy do góry dnem. Kompot najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Kompot śliwkowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika
Tajemnice Smakuręcznikiem i pozostawiam do wystygnięcia. Powideł nie pasteryzuję ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały to możemy je pasteryzować. Powidła śliwkowe oraz sok są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujesię kojarzyć z domem i rodzinnym obiadem. To bez wątpienia doskonała zupa na każdą porę roku. Latem możemy ją przygotować ze świeżych lub pieczonych pomidorów. Jesienią i zimą z przetworów. Dlatego zawsze będzie smakować nieco inaczej i na tym polega jej wyjątkowość. Co najważniejsze – pomidorową uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli, a to nie zdarza się zbyt często Zupa
Kuchnia Na WypasiePowidła to przetwory otrzymywane przez zagęszczenie całych lub rozdrobnionych owoców, bez cukru lub z małym jego dodatkiem, w zależności od stopnia kwasowości owoców oraz upodobań smakowych. Na powidła przeznacza się owoce dojrzałe, bo wtedy zawierają najwięcej cukru. Jeżeli chodzi o śliwki to są idealne wtedy, gdy przy ogonkach zaczynają się marszczyć. (function
Kulinarne przemysleniaDomowy ocet – jabłka, dzika róża i miód Do przygotowania octu jabłkowego nadają się praktycznie wszystkie jabłka. Najlepsze jednak będą owoce z pewnego źródła, ekologiczne, bez
Tajemnice Smakuswoim składzie ma cukinię żółtą, ale można ją zastąpić zieloną lub połączyć oba kolory. Wówczas sałatka z cukinii i kapusty do słoików będzie jeszcze bardziej kolorowa. Przepis na te przetwory jest bardzo prosty i można je przygotować z ogólnodostępnych składników. Sałatka z cukinii i kapusty do słoików ma duży plus, albowiem nie musimy do jej zrobienia gotować składników na zalewę
Danka Pichci