przetwory - 14998 przepisów (strona:273/1000)

Kapusta kiszona z marchewką i buraczkami na ostro 53

Pyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie

Tajemnice Smaku
Cukrzyca i nadciśnienie? To powszechny problem, kóry wyregulujesz dietą dla cukrzyków 48

które nie dostarczają dużej ilości cukru, dobrej jakości tłuszcze – przede wszystkim oleje pochodzenia roślinnego. Na liście produktów zakazanych znajdują się np.: żywność wysoko przetworzona, miód i cukier, słodzone przetwory mleczne, mąka pszenna, ryż, biały makaron. Warto także pamiętać, że poziom cukru może podnosić obróbka żywności. Gotowane ziemniaki, dynia czy bób charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego należy zachować szczególną ostrożność

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dżem żurawinowy z chia (tylko 4 składniki!) 90

plus – jest dostępna przez cały rok. Zdrowa żywność nie musi być nijaka i bez smaku, a żurawina jest na to świetnym dowodem. Zarówno świeżą, suszoną jak i pod postacią przetworów warto jeść przez cały rok, a szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Dlaczego warto jeść żurawinę i kto powinien ją jeść? To, że żurawina zawiera multum witamin oraz minerałów to już

Czarnawisienka
Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej 50

Pieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika

Tajemnice Smaku
Gruszki w occie 356

Babci, ale nie ma tak dobrze. Niestety nie wiedziałam czy mój przepis na gruszki marynowane to taki jak kiedyś robiono. Poszperałam w starych przepisach na marynowane owoce i na przetwory z gruszek na zimę. Tak kuchnie regionalne jak i te zakurzone najstarsze przepisy jeżeli zawierały przepis na gruszki w occie to bardzo skromny, krótka lista, szybkie wykonanie. Wysłałam Magdzie przepis

Dieta moja pasja
Przepyszny i aromatyczny kompot śliwkowy na zimę do słoików 94

pasteryzujemy w wodzie, to pasteryzujemy około 25 minut i również odwracamy do góry dnem. Kompot najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Kompot śliwkowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Wolno pieczone w niskiej temperaturze pomidory według Jarzynovej 60

Pieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika

Tajemnice Smaku
Powidła śliwkowe bez mieszania z piekarnika i pyszny sok śliwkowy 73

ręcznikiem i pozostawiam do wystygnięcia. Powideł nie pasteryzuję ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały to możemy je pasteryzować. Powidła śliwkowe oraz sok są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa pomidorowa 72

się kojarzyć z domem i rodzinnym obiadem. To bez wątpienia doskonała zupa na każdą porę roku. Latem możemy ją przygotować ze świeżych lub pieczonych pomidorów. Jesienią i zimą z przetworów. Dlatego zawsze będzie smakować nieco inaczej i na tym polega jej wyjątkowość. Co najważniejsze – pomidorową uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli, a to nie zdarza się zbyt często Zupa

Kuchnia Na Wypasie
Powidła ze śliwek węgierek 67

Powidła to przetwory otrzymywane przez zagęszczenie całych lub rozdrobnionych owoców, bez cukru lub z małym jego dodatkiem, w zależności od stopnia kwasowości owoców oraz upodobań smakowych. Na powidła przeznacza się owoce dojrzałe, bo wtedy zawierają najwięcej cukru. Jeżeli chodzi o śliwki to są idealne wtedy,  gdy przy ogonkach zaczynają się marszczyć. (function

Kulinarne przemyslenia
Ocet jabłkowy z owocami i płatkami dzikiej róży 46

Domowy ocet – jabłka, dzika róża i miód Do przygotowania octu jabłkowego nadają się praktycznie wszystkie jabłka. Najlepsze jednak będą owoce z pewnego źródła, ekologiczne, bez

Tajemnice Smaku