przetwory - 14998 przepisów (strona:279/1000)

Papryka marynowana z miodem i czosnkiem 144

dodatkiem 2 łyżeczek soli. Na wrzątek wrzucamy pokrojoną paprykę i blanszujemy ok. 3 - 4 minut. Sparzoną paprykę odcedzamy na sicie i pozostawiamy aby trochę ostygła. Przepisy na jesienne przetwory: Kiszona czerwona kapusta , Kapusta po grecku do słoików , Sałatka grzybowa do słoików , Sałatka zimowa z ogórków w occie , Sałatka z zielonych pomidorów Przestudzone warzywa układamy w słoikach z dodatkiem kilku ząbków

Gotujemy i jemy
Grzyby marynowane na słodko 78

Przepis na najlepsze grzybki dostałam od mamy. Ja i mój tata zawsze je uwielbialiśmy, teraz robię je u siebie w domu. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  SKŁADNIKI

Prosty przepis na
Seler konserwowy 236

Dzień dobry. W sklepach jest pod dostatkiem przetworów, ale każdy potwierdzi, że domowe najlepsze. Przepis znalazłam w sieci. Niestety nie zapisałam sobie autora. Z tej proporcji wyszły mi trzy słoiczki 0,33l. Jest miękki, delikatny, idealny do sałatek i surówek. Przygotowanie zajmuje 0k. 15 minut. Spróbujcie, bo warto. Potrzebujemy: 50dag selera zalewa: 0,5szkl wody 0,5szkl octu 10% (dałam

Co w garnkach piszczy
Sos marinara 74

marinara? W sezonie pomidorowym warto zrobić większą ilość tego sosu, a następnie poporcjować go, tak aby zawsze był pod ręką. Można potraktować go dokładnie tak samo jak wszystkie inne przetwory – przełożyć do wyparzonych słoiczków, a następnie zawekować. W tej postaci sos marinara można spokojnie przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy. Dobrze jeśli będzie to ciemne miejsce, ponieważ wówczas istnieje

okolicepalnika.pl
Domowy ketchup. 100% pomidora na zimę. Wiesz co jesz. 87

zawrzeć te mamowe smaki na kartach Kuchni po mojemu. Są tak jak ONA częścią  mojego serca. A i moja rodzina, nawet nie ta rodzona tylko zaprzysiężona zajada się przetworami Teściowej. Mamowe ogórki kiszone stanowią już legendę w naszym domu. Są marką samą w sobie. Opisany właśnie ketchup jest na dobrej drodze do takiej samej kariery

Kuchnia po mojemu
Sok z aronii i winogron na zimę. Domowe przetwory. 217

mnie sezon na domowe przetwory nadal trwa. Obecnie króluje w moim ogrodzie aronia, winogrona, jabłka i kiwi. Powoli zamykam te dobroci w słoiczki i buteleczki. Przepis na tradycyjny sok z aronii na blogu już jest. I cieszy się dużą popularnością. Robię go nadal, ale w tym sezonie głównie ( aby nie było tak nudno ) przygotowuję soki mieszane. Dziś pokażę Wam moją

Kuchnia z widokiem na ogród
Śliwki w zalewie octowej 108

słoikach, zalewamy gorącą marynatą (bez przypraw) i zakręcamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec upewniamy się, że pokrywki zimnych już słoików są lekko zapadnięte do środka (warunek bezpiecznego długiego przechowywania przetworu). Przez Brygida Kulinarna Pokusa Post Śliwki w zalewie octowej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Gruszki marynowane słodko-kwaśne 98

nadających się do zachowania darów natury są gruszki. A jedną z popularnych metod ich zakonserwowania – marynowanie w słodko-kwaśnej zalewie z przyprawami. Podobnie jak w przypadku grzybów trwałość przetworu bazuje mocno na znacznej zawartości octu i cukru. To jednak nie zmienia faktu, że możemy delikatnie zmienić ich proporcje, aby uzyskać efekt najbliższy naszym upodobaniom. To samo dotyczy przypraw

Kulinarna Pokusa
Ketchup z cukinii 88

pierwszy rok temu u naszej Cioci Stasi, bardzo nam wtedy posmakował i zachwycił pomysł na wykorzystanie cukinii. Skorzystaliśmy z niego w tym roku i na naszej półeczce z przetworami na zimę ketchup z cukinii stanął obok ketchupu z papryki . Jeszcze nie rozpoczął się jesienno-zimowy czas, a my zjedliśmy po słoiczku każdego ketchupu, co świadczyć może o ich wyjątkowych walorach

niecodziennikpary
Grzyby w oleju do słoików z cebulką 82

przywiózł z lasu kolejną przyczepkę maślaków i podgrzybków? Dla wszystkich tych „szczęśliwych” kobiet mamy propozycję na nasze grzyby w oleju do słoików z cebulką. Do przygotowania tych przetworów potrzebne będą oprócz grzybów tylko olej i cebula oraz sól i pieprz do smaku. Grzyby możemy podzielić na gatunki i każdy z nich dusić i pasteryzować oddzielnie, lub pomieszać razem

Kuchnia Na Wypasie
Podgrzybki marynowane 177

skądinąd podobnych do nich borowików czy koźlarzy, ale już niekoniecznie np. kurek. Po drugie, różne mogą być proporcje składników kwaśnych (ocet) i słodkich (cukier). Oba są kluczowe dla zachowania przetworu w stanie zdatności do spożycia, jednak poniższy przepis “promuje” cukier kosztem octu. Innymi słowy, niekórzy zwiększają proporcję tego drugiego. Po trzecie, różne są opinie nt. tego czy marynujemy

Kulinarna Pokusa
Ogórki konserwowe 74

Ogórki konserwowe to zdecydowanie klasyka wśród wszystkich przetworów! U mnie jest to obowiązkowa pozycja w spiżarni. Robiłam je już naprawdę wiele razy i w moim domu nigdy się one nie znudzą. Jestem pewna, że u wielu osób jest tak samo. Artykuł Ogórki konserwowe pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Fasolka szparagowa konserwowa na zimę 66

Lubicie przetwory na zimę ! Dobrze trafiliście. Dzisiaj chcę wam zaproponować najlepszą, oryginalną fasolkę konserwową wg. przepisu mojej mamy. Fasolka zawsze się udaje, a słoiki stoją bardzo długo. Przygotowana fasolka w zalewie słodko – kwaś Artykuł Fasolka szparagowa konserwowa na zimę pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Pomidory suszone w oleju z ziołami na zimę. Domowe przetwory. 131

pełna. Słoiczki zakręcam i pasteryzuję 10 minut. Tak przygotowane pomidory przechowuję w chłodnej spiżarni do następnego sezonu, a nawet dłużej. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z pomidorów ( wystarczy kliknąć w tytuł, a pojawi się przepis ) : Pomidory w zalewie z czosnkiem i cebulą na zimę. Pomidory krojone na zimę

Kuchnia z widokiem na ogród
Frużelina z aronii 105

wymiata wolnych rodników jak aronia. Wrzesień to miesiąc zbiorów aronii, zatem najlepszy czas by wykorzystać jej potencjał zdrowotny. Na blogu zebrałam już wiele ciekawych przepisów na przetwory z aronii (kliknij w etykietę - aronia), dziś propozycja na smaczną frużelinę aroniową. Idealna np. do śniadaniowej owsianki, wszelakich budyniów i galaretek. Ponieważ aronia bardzo lubi towarzystwo innych owoców, bo sama jest dość sucha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania