Witam serdecznie, dzisiaj pokażę jak przygotować ćwikłę z chrzanem do słoików na zimę i nie tylko. Ćwikła jest bardzo smaczna, idealnie nadaje się jako dodatek do ziemniaczków, jajek lub mięsa. Do przygotowania ćwikły będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie 4 słoiki o pojemności 500 mililitrów około 2 kg buraków duży korzeń chrzanu (około 150 g przed obraniem), ja dodałam około 100 g świeżego chrzanu. Można dodać chrzan ze słoiczka. Ilość chrzanu zależy jak ostrą chcemy ćwikłę. 3 łyżki cukru 6 łyże...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Idealne połączenie składników dla każdego chcącego stracić trochę ciałka.
Czytaj dalej...