przetwory - 14998 przepisów (strona:285/1000)

Dyniowe kimchi 131

Co to jest kimchi? Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka składająca się zazwyczaj z kapusty, rzepy, ogórka i gochugaru. Gochugaru, czyli koreańskie chili w proszku, a raczej

Tajemnice Smaku
Kimchi – post dr Dąbrowskiej 125

kapusty pekińskiej 1 marchewka 2 cebule dymki 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól do przetworów niejodowana np Kłodawska Jak zrobić kimchi post dr Dąbrowskiej: Zaczynamy od pekinki. Kapustę kroimy wzdłuż na pół a potem na ćwiartki, odcinamy z dołu białe, twardsze części a następnie kroimy każdą ćwiartkę

Dorota Smakuje
Domowy swojski przecier pomidorowy 64

litrów gotującego się przecieru – pod koniec wiadomo, że go będzie mniej, ponieważ woda odparuje a zostaje gęste – dodaję 2 łyżki soli. Kiedyś nie soliłam i przetworom nic się nie stało. Jeśli chodzi o to jakie pomidory przerabiam, to przemysłowe. Troszkę kształtem przypominają jajko. Mają bardzo dużo miąższu a niewiele nasienia. Te polecam. Życzę smacznego i wytrwałości w przerabianiu

Pieprzyć z Fantazją
Konfitura z truskawek 63

Cześć! Sezon na truskawki i przetwory z truskawek. Prócz dżemów robię również konfiturę. Używam jej później do naleśników i deserów. Składniki: * 1 kg truskawek  * 50-60 dkg cukru * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok.  Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z cukinii w kurkumie 79

sklepach półki aż uginają się od różnego rodzaju przetworów, ale wydaje mi się, że zrobione domowym sposobem są lepsze i zdrowsze. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z cukinii z dodatkiem papryki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą. Taka sałatka pasuje właściwie do wszystkiego jako dodatek do obiadu lub kanapek. Jeżeli macie nadmiar cukinii w ogrodzie to polecam wypróbować ten przepis

Danka Pichci
Ogórki w zalewie ketchupowej 80

mojej spiżarni nie może zabraknąć różnego rodzaju przetworów na zimę. Najwięcej robię zapraw z ogórków, ponieważ wszyscy je bardzo lubimy, a warzywa te mam z własnego ogródka. Do moich ulubionych należą ogórki w curry  lub  w zalewie gyros , ale co roku staram się robić coś nowego. Dzisiaj przygotowałam ogórki w zalewie ketchupowej. Jeżeli szukacie nowych smaków to polecam

Danka Pichci
Ogórki kiszone w butelce 173

ogórków przygotowuję na zimę różnego rodzaju przetwory, ale nigdy nie może zabraknąć w mojej spiżarni ogórków kiszonych. Jakiś czas temu kuzynka podsunęła mi sposób, w jaki ona kisi ogórki. Początkowo nie byłam przekonana, ale jak spróbowałam to okazało się, że jest on rewelacyjny. Polecam wypróbować go również Wam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 3 kg ogórków gruntowych różnej wielkości

Danka Pichci
Powidła śliwkowe 74

dłużej będziemy smażyć tym będą lepsze. Na powidła najlepsze są śliwki węgierki, dobrze dojrzałe, lekko już przymarszczone. Moja babcia mówiła, że powinny być nawet po pierwszych przymrozkach. Do tych przetworów nie dodaję cukru, ponieważ śliwki same w sobie są słodkie.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 kg śliwek węgierek duży garnek (najlepiej z podwójnym dnem) drewniana łyżka do mieszania (adsbygoogle

Danka Pichci
Sałatka z cukinii i papryki do słoików 124

Jestem właścicielką niedużego ogródka, w którym uprawiam warzywa na własne potrzeby. Część z nich zużywam na bieżąco, a z pozostałych robię przetwory na zimę. Obecnie zaczęły pojawiać się cukinie, z których zrobiłam pyszną sałatkę z dodatkiem papryki i cebuli do słoików na zimę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg żółtej cukinii 1 kg zielonej cukinii 5 cebul 4-5 papryk

Danka Pichci
Koreczki z ogórków i papryki do słoików 93

Przetworów w mojej spiżarni na zimę musi być sporo, a największym powodzeniem cieszą się ogórki w słoikach. Do naszych ulubionych należą ogórki w curry  oraz konserwowe . Jednak co roku staram się zrobić coś nowego. Tym razem postawiłam na koreczki ogórkowe z dodatkiem papryki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie octowej. Będą one świetnym dodatkiem do obiadów i nie tylko

Danka Pichci