przetwory - 14998 przepisów (strona:286/1000)

Ogórki w przyprawie do grilla 1715

Kiedyś sezon ogórkowy trwał przez całe lato. Obecnie jest on coraz krótszy, a ponieważ moi domownicy uwielbiają ogórki pod każdą postacią to staram się zrobić jak najwięcej przetworów z tym warzywem na zimę. Dzisiaj mam dla was przepis na proste i smaczne ogórki w pikantnej przyprawie do grilla. Jest to dość nietypowy pomysł na zalewę, ale ogórki przygotowane

Danka Pichci
Sałatka z cukinii i chili do słoików 74

bieżąco, przygotowując różne dania na obiad lub kolację. Na przykład uwielbiane przez moją rodzinę leczo ( przepis ) albo cukinie zapiekane z mięsem mielonym ( przepis ). Z pozostałej części tych warzyw robię przetwory na zimę. Dzisiaj mam propozycję dla osób lubiących bardziej pikantne smaki. Jest to sałatka z cukinii z papryczką chili. Gorąco polecam spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg cukinii

Danka Pichci
Domowa kiełbasianka 277

Takie mięsne weki to powrót do mojego dzieciństwa 😊 Dziś,  kiedy wędliny sklepowe są nafaszerowane  substancjami chemicznymi,  domowe przetwory cieszą się dużym powodzeniem. Aby takie słoiki przetrwały nam od 1-6 miesiecy musimy je poddać tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji w odstepach czasowych 24-48 godzin

Kulinarne przemyslenia
kompot z korbola vel dyni 107

[Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: ok. 1000 g miąższu korbola (dyni), ja użyłam dyni muscat 2-3 jabłka 6 goździków 2-3 szczypty cynamonu

Domowy Smak Jedzenia
Przepis na zakwas buraczany dieta Ewy Dąbrowskiej 159

PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY Składniki na zakwas buraczany: 2-3 buraki (tyle by po pokrojeniu zajęły połowę naczynia w którym robimy zakwas) 1-2 ząbki czosnku sól kamienna do przetworów (niejodowana) (1 płaska łyżka na 1 litr wody) Jak zrobić zakwas buraczany: Buraki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i umieszczamy w 1-2 litrowym słoju lub naczyniu kamiennym, dodajemy czosnek

Dorota Smakuje
Puree z dyni na zimę + 2 pyszne koktajle z dynią 124

Wszystkie składniki na koktajl przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem, po rozdrobnieniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dosładzam miodem. Koktajl jest gotowy. Przepisy są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Tradycyjne powidła śliwkowe bez cukru 127

słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem lub poduszką do wystygnięcia. Z 2 kg śliwek węgierek otrzymamy 2 - 3 słoiczków powideł o pojemności 250 ml. Przepisy na przetwory z owoców sezonowych: Dżem z jeżyn z goździkami i skórką cytrynową , Marmolada pomarańczowa z dynią , Galaretka z winogron , Słodki dżem z pomidorów

Korniszonki
Tradycyjne powidła śliwkowe bez cukru 112

słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem lub poduszką do wystygnięcia. Z 2 kg śliwek węgierek otrzymamy 2 - 3 słoiczków powideł o pojemności 250 ml. Przepisy na przetwory z owoców sezonowych: Dżem z jeżyn z goździkami i skórką cytrynową , Marmolada pomarańczowa z dynią , Galaretka z winogron , Słodki dżem z pomidorów

Gotujemy i jemy
Ostre ogórki w miodowej zalewie 57

Robicie przetwory na zimę? Mam nadzieję, że tak, bo warto zatrzymać w słoikach to co najlepsze z lata. Teraz akurat czas na ogórki, najczęściej robię klasyczne kiszone ale czasem też eksperymentuję. Tak powstały ostre, bo z dodatkiem chilli, ogórki w zalewie miodowej z czosnkiem i gorczycą. W zależności od tego jak ostrą papryczkę wybierzecie tak potem w zimie ostre będziecie

Smaczny zeszyt
Marynowana dynia z nutą pomarańczy 108

Dynia jest warzywem, które bardzo dobrze przechowuje się w naszych warunkach i idealnie nadaje się do zrobienia przetworów. Ja proponuję marynowaną dynię z cudownym smakiem słodkich pomarańczy. Dynia w mojej wersji to świetny dodatek do mięsnych dań jak i deserów. Składniki: 2kg obranej dyni 1,5 szklanki cukru 30g kwasku cytrynowego 18ml aromatu pomarańczowego Wykonanie: 1. Miąższ z dyni pokroić

Szalona Kuchnia Eweliny
Prawdziwki marynowane z miodem 60

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepis na pyszne prawdziwki, który na stałe zagości w Waszych corocznych, grzybowych przetworach. Składniki: 1 kg prawdziwków 200 ml octu 10% 600 ml wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 5 liści laurowych 2 łyżki miodu lipowego Przygotowanie: Normal

R'n'G Kitchen
Seler – przepisy 139

Znajdziecie tu dania dietetyczne z selerem, przepisy na obiad np kotlety z selera, zupę z selera, różne surówki i sałatki z selera, napoje, soki i koktajle z selerem, również przetwory. Znajdziecie tu także linki do wpisów w których pisałam porady z selerem np czy selera trzeba obierać, czy seler można mrozić, seler w diecie niskowęglowodanowej i keto, jak można użyć

Dorota Smakuje
Sałatka węgierska do słoików na zimę 130

Sałatka węgierska do słoików na zimę Sałatka węgierska , to takie już ostatki przetworów domowych . Zawsze jeszcze gdzieś coś jest i zalega , szkoda zmarnować No i teraz warzywa są w cenach , powiedzmy do przyjęcia , a jak sięgnę pamięcią do ubiegłej zimy to od razu nabieram chęci żeby zamknąć jeszcze oprócz lata , trochę jesieni w słoikach Polecam niezastąpiona do obiadu , a genialna

Ogrodnik w podróży
Grzyby marynowane 77

Grzyby marynowane Jeden z najpopularniejszych sposobów na przetwory zimowe z grzybów to grzyby marynowane w occie. Podajemy je do tataru, pasztetu, wędlin, a także jako dodatek do sosu tatarskiego PRZEPIS TUTAJ (klik)     Składniki: ok 2 kg grzybów 1,5 litra wody 1 łyżka soli Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 cebula 3 łyżki cukru

Blog z Apetytem