przetwory - 14998 przepisów (strona:261/1000)

Noworoczny torcik śmietankowy 155

Za dwie godziny powitamy Nowy Rok 2015. Ja jestem przygotowana. Zrobiłam  noworoczny torcik śmietankowy . Spróbuję go, jak wybije północ.  Składniki: Biszkopt (mała tortownica): 2

Salonik smaków
Pączki 178

"Niebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc

Salonik smaków
Faworki 198

Faworki , chrust, chruściki  - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść... Składniki

Salonik smaków
Szybki piernik 142

Często zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik . Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe nadają mu smaku.  Składniki: Ciasto (keksówka

Salonik smaków
Sałatka z granatem i ananasem 239

Soczyste owoce granatu budzą do życia niczym rześki , wiosenny poranek. W nich kryła się tajemnica królowej Kleopatry, która świadoma dobroczynnego wpływu owoców na urodę zajadała się

Salonik smaków
Wigilijne pierogi z makiem 150

Dzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej

Salonik smaków
Piernik staropolski 150

Ten przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym

Salonik smaków
Nadzionko 361

Nadzionko to rarytas dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy. To idealna propozycja na obiad lub jako samodzielne danie. Taki samym nadzionkiem faszeruję udka.Składniki:1 kg łopatki1/2 kg

Salonik smaków
Tort śmietankowy 183

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki

Salonik smaków
Surówka ogórkowa z porem 147

Intensywny smak pora przełamany delikatnym ogórkiem i odrobiną czosnku to idealne połączenie. Surówka ogórkowa z porem może stanowić pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs, pieczeni.Składniki

Salonik smaków
Sałatka śledziowa 238

Dzisiaj Wigilia. Mnóstwo potraw wigilijnych, a wśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień

Salonik smaków
Pierniczki 152

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę

Salonik smaków
Dżem aroniowo - jabłkowy 148

postaci dżemów i konfitur są dużo smaczniejsze.Przygotowałam z  aronii dżem z dodatkiem jabłek.Jeszcze podczas smażenia miał cierpkawy smak,ale już po usmażeniu jest naprawdę pyszny.Ponoć przetwory z aronii powinno przygotowywać się po uprzednim przemrożeniu owoców.Mnie zapewniano,iż odmiana o dużych kulkach nie wymaga mrożenia i tak jest w istocie.Jeśli tylko macie okazję,zaopatrzcie(...)się w owoce aronii.Jeśli się zastanawiasz,czy warto robić przetwory z aronii - podpowiadam,że naprawdę warto! Robiłam je po raz pierwszy,lecz w przyszłym roku na pewno będę polować na aronię i przygotuję z niej przetwory.Tak przygotowana aronia jest równiż świetnym dodatkiem do mięs,podobnie jak żurawina.Składniki na 4 słoiczki:1 kg aronii400-500 g jabłek0

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka figa z makiem 106

Eterno. jest to jeden z produktów, który znajdzie się na liście moich testów. Jeśli chodzi o firmę Eterno to jest to firma z rodzinna tradycją i produkującą smaczne przetwory według swoich receptur. jeśli zaś chodzi o konfiturę to czytając opis tego produktu bardzo zaciekawiła mnie pewna historia i postanowiłam własnie tę konfiturę wypróbować jako pierwszą. Najpierw była próba jednej łyżeczki(...)figi z makiem do tego na co miałam ją przeznaczyć to nic z tego nie wyjdzie bo po prostu ją zjem. Konfitura jest pyszna i mam nadzieję, że kolejne przetwory będą równie dobrze. A babka wyszła wilgotna, puszysta i bardzo smaczna. Tak więc jeśli gdzieś spotkacie tę konfiturę w sklepach nie wahajcie się i kupcie bo naprawdę warto. Ja osobiście

Ewa w kuchni
Sernik ze śliwkami 173

Niedawno przeglądałam zdjęcia swoich wypieków i znalazłam fotkę z sernikiem ze śliwkami. Nie wiem dlaczego jeszcze nie zamieściłam tego przepisu, więc robię to teraz. Na

Salonik smaków