przetwory - 14998 przepisów (strona:302/1000)

paprykarz z tuńczykiem by Asia 159

znaczną ilość słoiczków, więc na dzień dobry przygotowałam z połowy porcji. No mniej więcej - bo części składników nie da się dokładnie podzielić na pół.  Miałam pomidory swoje (przetwory jeszcze z zeszłego roku) i niedokładnie odsączyłam - błąd :) Moim zdaniem należy dokładnie odsączyć pomidory, ale na początek je trochę same poddusić, żeby odparował nadmiar wody. I marchewkę zetrę na małych oczkach

Gotowanie z pasją
CUKINIA PO KOREANSKU - sałatka na zimę 1027

CUKINIA PO KOREAŃSKU - sałatka na zimę Jak zrobić sałatkę po koreańsku z cukinii na zimę - przepis krok po kroku. Niezwykle kolorowa sałatka, wygląda obłędnie na półkach pośród innych przetworów ;) Do jej zrobienia wykorzystałam cukinie żółte oraz zieloną, młode okazy, aby można było wykorzystać skórkę, która jest wtedy miękka i nie zdrewniała jak u większych egzemplarzy. Ważne, aby warzywa posiekać

Moja Książka Kucharska
Ogórki konserwowe z chili 131

każdego słoika: - kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego - 2 lub 3 suszone papryczki chili peperoncini - ząbek czosnku - pół łyżeczki gorczycy - liść laurowy Papryczkę i wszystkie inne dodatki do przetworów znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. W wyparzonych słoikach ciasno układamy ogórki, dodajemy przyprawy, chili i czosnek, zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy w kąpieli wodnej ok. 10 minut

Apetyczna babeczka
Obiadowe buraczki na zimę 188

teraz porcja buraczków, oczywiście na zimę. Wcale nie musicie specjalnie przygotowywać się do robienia przetworów, bo wystarczy tak jak u mnie - nie chcieli jeść na obiad, to wrzuciłam do słoika. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
KISZONY CZOSNEK 138

Lubicie czosnek? Dodajemy go do najróżniejszych  przetworów, a ogóreczki bez czosnku nie mogą istnieć. Ale okazuje się, ze także marynowany czy kiszony czosnek jest tez bardzo dobry. Podzielę się z Wami dziś przepisem na kiszony młody czosnek. Smakuje dobrze sam, ale również jako dodatek do innych warzyw.  Składniki: kilka główek czosnku- musi być Polski marchew korzeń chrzanu cebula

Z Majeczką w kuchni
Sos przecierowy z cukini, papryki i pomidorów, do mięs i makaronów lekko słodki z nutką ostrości. 396

dworze straszny upał, ale robić coś trzeba :) dzisiaj ciąg dalszy przetworów. Tym razem propozycja na pyszny sos lekko słodki z nutką ostrości. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, cukini i cebuli. Nadaje się do mięs, makaronów lub pizzy. Prosty i łatwy w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 1 duża cukinia 5 cebul 2 kg dojrzałych pomidorów 1 większa papryczka chili

Sama słodycz i szczypta chili
Ogórki małosolne 377

czosnku (dużych) 4 gałązki kopru kilka liści wiśni kilka liści czarnej porzeczki 1 liść chrzanu 1 korzeń chrzanu Zalewa: 2 litry wody 2 łyżki soli (u mnie kamienna do przetworów o'Sole) Z umytych ogórków poodcinać końcówki. Ogórki ciasno ułożyć w dużym słoju. Robić to na przemian z koprem, czosnkiem i pozostałymi dodatkami. Wodę z solą zagotować, lekko ostudzić

Di gotuje
SAŁATKA Z CUKINII W ZALEWIE POMIDOROWEJ 1304

Wracam dziś do przetworów i proponuję Wam ciekawy przepis na wykorzystanie cukinii.    Pyszna sałatka na zimę z cukinii,ogórków oraz papryki z dodatkiem gęstego przecieru pomidorowego - polecam z czystym sumieniem. Składniki:   2 kg cukinii 1 kg ogórków zielonych 50 dag papryki 50 dag cebuli 60 dag marchewki 5-6 ząbków czosnku 6 łyżek pokrojonej natki pietruszki

Niespełnione zdolności kulinarne
Przetwory: Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej 211

Cześć Dzisiaj będzie kolejny przepis na przetwory. Tym razem będzie to przepis na ogórki w zalewie pomidorowej. Przepis już wypróbowałam kilkukrotnie. Ogórki wyszły bardzo smaczne. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie www.mojegotowanie.pl Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej Przygotuj wagę kuchenną, szklankę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, słoiki, dużą miskę, durszlak, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki

blog.moje-pasje.info
Konfitura z czarnej porzeczki 153

gorąca konfitura jest dość płynna, ale dajcie jej ostygnąć! A jeśli dacie jej np kilka dni w chłodzie, to już w ogóle jest rewelacyjna :) Regulować także możemy smak samego przetworu dodając ciut mniej lub więcej cukru. Moja jest kwaskowata, ale na takiej mi zależało. Do ciast będzie idealna, bo zrównoważy ich słodkość.  Nie będę Was dłużej przekonywać. Zróbcie

Kuchnia w czekoladzie
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 583

szybko się kończą – a wtedy nie ma płaczu, bo zawsze można dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle

Karo in the Kitchen
FASOLKA SZPARAGOWA MARYNOWANA DO SŁOIKÓW 367

móc nacieszyć się do woli wszystkimi darami jakie Nam dostarcza. Dobrze , że znamy sposoby, aby to co się da, to co lubimy przechować przez zimę. Mrożenie, suszenie, a także przetwory. Fasolka szparagowa ze słoika, będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu, może być tez dodatkiem do ulubionej sałatki.. Robicie taką fasolkę? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 kg fasolki

Z Majeczką w kuchni
Pikle w wersji ostrej na zimę 141

Przyszedł czas, aby szykować przetwory na zimę. Na początek wzięłam się za robienie pikli słodko – kwaśnych. I choć przygotowywanie ich jest wydłużone czasie, to jednak są mało skomplikowane i każdemu się udają. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Cukinia w zalewie z musztardą. 214

Widzę że ostatnio jest duże zainteresowanie przetworami. Mam nadzieję że przepisy przypadną Wam do gustu, są proste i szybkie w wykonaniu:) Dzisiaj poszła w ruch cukinia oczywiście świeżo zerwana:) robiłam ostatnio pikle z ketchupem,pomyślałam że czemu by nie zrobić cukini z musztardą. Lekko mdłej cukini musztarda nada ostrawy posmak. Zapraszam :) około 5 średniej wielkości cukini ( nie przerośniętej ) 4 cebule

Sama słodycz i szczypta chili
Cukinia marynowana w zalewie curry 335

kminu rzymskiego, cynamonu i limonki. Z przepisu wychodzi cztery półlitrowe słoiki. Polecam i zachęcam do próbowania :-) Składniki: 2,25 kg cukinii nie możne być duża 50 ml soli do przetworów 2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona) 175 ml cukru 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego 340 ml octu spirytusowego 10% 640 ml wody 75 ml świeżo wyciśniętego soku

kruche babeczki