piekarniku ok 15-20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/salatka-cukinii-burakow/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z cukinii i buraków do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuAjwar to nowość wśród moich przetworów. Przymierzałam się do niego już w zeszłym sezonie ale nie mogłam dostać bakłażanów. Ale w tym roku się udało i stworzyłam swój pierwszy ajwar. Jest to pasta/sos z pieczonej papryki i z bakłażanów. Ja dodałam także trochę pomidorów zamiast koncentratu pomidorowego. Sos można doprawić po swojemu jak się lubi, moja wersja jest taka lekko
Monia miesza i gotujeSierpień to pora na pomidora ! Jest pyszny, aromatyczny, pełen słońca, witamin i smaku. Jedzmy go na surowo, gotujmy, przerabiajmy... Teraz też jest najlepszy czas na zrobienie pomidorowych przetworów. Nie ma nic lepszego niż domowy przecier pomidorowy, jako baza zupy pomidorowej lub sosu do makaronu. Wybierajmy pomidory mięsiste i podłużne. Ja zawsze robię przeciery z pomidorów polnych. Warto jest
Kulinarne przygody Gatityspodeczek i stawiało obok herbaty. Każda, szanująca się pani domu, sama robiła takie konfitury, a potem pękała z dumy, kiedy goście chwalili ich smak. Teraz coraz mniej przetworów robimy, bo albo nie mamy czasu, albo zwyczajnie nie opłaca się. Myślę jednak, że zrobienie kilku słoiczków nie będzie ani za bardzo pracochłonne, ani drogie. Pomyślcie jaką przyjemność możecie sprawić babci, kiedy
Codzienna kuchnia niecodziennaliście laurowe, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 2 płaskie łyżeczki gorczycy, Dodatkowo: kilka ząbków czosnku (1 lub 2 ząbki na słój). Trzeba korzystać, póki są jeszcze dostępne ogórki gruntowe. Więc przetworów ciąg dalszy :) Dzisiaj wyśmienite ogórki na kanapki, czyli ogórki z kurkumą. Ogórki mają octowo-słodkawy smak i doskonale komponują się np. z wędliną. Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić
Świat Domowej Kuchniktóre spadną z drzewa, bardzo szybko ciemnieją i psują się. Jest jednak sposób, aby choć w minimalnym stopniu zatrzymać ich smak i zapach na dłużej: możemy zrobić przetwory. W tym roku z papierówek zrobiłam pyszny, lekki mus idealny do ciast czy deserów. Pokusiłam się także o zrobienie całych papierówek w waniliowym syropie , które są ciekawym pomysłem na oryginalny prezent
Codzienna kuchnia niecodziennaząbków czosnku w łupinkach (po dwa na słoik) koper po 2 małe baldaszki na słoik ( można zastąpić koperkiem) laska chrzanu - po 2 kawałki na słoik sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody Przygotowanie Buraczki umyć, osuszyć obrać. Pokroić w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie lub w robocie. Słoiki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć plasterki
Stare Garydodatek maskuje tę mało przyjemną dla mnie woń i nadaje całość ciekawego, niepowtarzalnego smaku. Takim likierem poczęstowała mnie kilka lat temu koleżanka Asia. Wiedząc, że nie przepadam za bzowymi przetworami nie powiedziała z czego zrobiła napitek. Przyznam, że długo myślałam, że to likier jeżynowy a po wyjawieniu prawdy byłam zdziwiona. Potem wyprosiłam przepis i teraz dzielę się nim z Wami
Smaczna Pyzaczosnkiem, ziołami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelać do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut). źródło przepisu Przepis dodaję do akcji Róbmy przetwory! 2016 i Pora na pomidora
FitKotPoczątek września to idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały tym będą
Bernika - moj kulinarny pamietnikgorąca słoiki same się zamkną. Najczęściej jednak napełniam słoiki już przestygniętą sałatką, a potem pasteryzuję. Jest to pewniejsza metoda. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Przetwory na słono , sałatki i surówki Tagged: buraki , cebula , papryka , zalewa
https:KKuchniaMniamWśród moich przetworów nie może zabraknąć marynowanej papryki. Zimą zajadamy ją do kanapek a także dodaje do sałatek. W tym roku zrobiłam wersję z miodem dzięki czemu papryczka jest jeszcze słodsza. Jeśli lubicie korzenne smaki można do każdego słoiczka dodać goździka. składniki: ok 2,5 kg papryki olej lub oliwa, po łyżce na każdy słoik miód, po łyżce na każdy
Monia miesza i gotujesól i pieprz. Zblendować na gładką masę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, przelać do wyparzonych, suchych słoików i pasteryzować przez 10 minut. inspiracja Przepis dodaję do akcji Róbmy przetwory! 2016 i Pora na pomidora
FitKotCześć ! Owoce już dojrzały więc nadszedł czas na robienie wszelkiego rodzaju przetworów. Ja tym razem postawiłam na soki (chociaż w planach mam jeszcze dżemy i powidła, ale o tym kiedy indziej). Chyba nie znajdzie się osoba, która nie lubi w zimie napić się herbaty z pysznym domowym sokiem malinowym, ale żeby podczas mrozów pozwolić sobie na chwilę przyjemności trzeba się
Czekoladowa muffinkaPieczona-marynowana,papryka z rozmarynem Przetwory..no , teraz, tak szybko się z nich nie wygrzebię . W ogródku dojrzewa co róż , coś nowego , a szkoda by było zmarnować , więc trzeba zamarynować lub pasteryzować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zimą będzie w sam raz , do obiadku na raz " class
Ogrodnik w podróży