przetwory - 15421 przepisów (strona:310/1029)

Sałatka z kapusty na zimę 648

będzie mowa. Dzisiaj poczęstuję Was za to przepisem na pyszną sałatkę z kapusty, która idealnie przyda się na zimowy obiad. To już ostatni przepis z kategorii "przetwory" na najbliższy czas. Przyznam, że w tym roku pobiłam samą siebie i w mojej spiżarni jest tyle słoików, jak nigdy dotąd. Przepis na tą przepyszną sałakę znalazłam tutaj ( klik ). I na pewno zrobię

My simple kitchen
Domowa kiszona kapusta do słoików 234

odstawiamy na ok. 1 tydz. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/domowa-kiszona-kapusta-sloikow/ MieszamWGarnku     Artykuł Domowa kiszona kapusta do słoików pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sałatka z białej kapusty z burakami 192

już chyba ostatnie przetwory w tym roku, spiżarka została już wypełniona po  same brzegi.  Tym razem w słoikach zamknęłam białą kapustę z burakami.  Taka sałatka będzie pysznym dodatkiem do obiadu w czasie zimy.  Składniki: 2 kg kapusty 1 kg buraków 3 cebule zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu 6% 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście

magiczna kuchnia Kasi
Sos cukinii i papryki 205

Dziś przedstawiam Wam przepis na ostatnie w tym roku przetwory. Padło na sos z cukinii i papryki. Trochę przy tym pracy, ale w zimę będzie co wyciągać. Składniki: 2 kg cukinii 5 papryk czerwonych 1/2 kg cebuli 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 8 ząbków czosnku 2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 190 g 250 g pikantnego keczupu 1 łyżeczka pieprzu

Ewusiowe Smaki
Grzybki w octowej marynacie 200

Sezon grzybowy w pełni, więc teraz te przetwory królują w mojej kuchni. Po przepisie na pyszne  Borowiki w zalewie miodowej  oraz  Suszone grzyby  przyszedł czas na tradycyjne grzybki w occie. To najbardziej znana forma ich pasteryzowania i słusznie zresztą, bo są rewelacyjne. Niezastąpione jako przekąska na dom owych uroczystościach, ale i wspaniały dodatek do kanapek

Gosia gotuje
Czeko - dżem winogronowy z nutką wanili i cynamonu. 220

Witajcie :) Myślałam że to koniec z przetworami na ten rok ale niespodziewanie wpadł mi winogron no i trzeba go jakoś zużyć. Zawsze robię najpierw sok w sokowniku a potem przecieram winogrona i powstaje pyszny dżemik, taki zwykły to u mnie nie bardzo, ale gdy dodam czekoladę i kakao, powstaje pyszotka. Do naleśników czy ciast jest rewelacyjny, tym razem zrobiłam

Sama słodycz i szczypta chili
Mięsiwo w słoiku 9537

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kiedy mamy już dość kupnych wędlin z przyjemnością sięgamy po domowe przetwory. Wcześniej już przygotowywałam kiełbasę słoikową a tym razem jest to mięsiwo. Od kiełbasy różni się nieco przyprawami ale też wielkością kawałków mięsa w składzie. Smaczne, aromatyczne mięsko otoczone pyszną galaretką. Składniki

W garach u Gosi
Kanie smażone, marynowane w pomidorach, z warzywami 732

roku, to część z nich pakuje w słoiki, najpierw smażąc jak zwykłe sznycle . Ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała z jakąś inną wersją tego przetworu. Zamieszałam, coś dodałam i mam na zimę kilka słoików kań smażonych, marynowanych w zalewie pomidorowej z warzywami. Już próbowałam i powiem krótko - to jest pyszne! Co powiecie na tak zakonserwowane grzyby ? Jeśli tylko traficie

Smaczna Pyza
Gruszki w waniliowym syropie. 236

Witajcie :) Dzisiaj kolejna propozycja przetworów, ostatnio dostałam trochę gruszek i postanowiłam je jakoś wykorzystać.Lubicie gruszki w syropie? do syropu można dodać anyż, cynamon jeśli lubicie smaki korzenne, super sprawdzają się do ciast i deserów. Pyszne, domowe zawsze lepsze od kupnych puszek. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 kg gruszek 1,5 l wody 0,5kg cukru 1 cukier waniliowy

Sama słodycz i szczypta chili
Przepis na grzyby marynowane na zimę 3365

dłużej. Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Grzyby marynowane są gotowe, można wstawić słoiki do spiżarki. Życzę owocnego grzybobrania, udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Borowiki w zalewie miodowej 214

Tyle grzybów co jest w tym roku w lesie i na straganach dawno już nie było. Trzeba wykorzystać ten dar natury i przygotować przetwory na zimę.  Dzisiaj proponuję grzybki w zalewie miodowej. Idealnie się sprawdzą na domowej imprezie, na kanapkach czy jako przystawka do obiadu. Składniki: 1 kg małych borowików 1 mała cebula Zalewa miodowa: 1 szklanka octu

Gosia gotuje
Kołpaki z papryką w pomidorach 279

Kolejne słoiki z przetworami grzybowymi w mojej spiżarni to coś co można zjeść zarówno na zimno jak i na gorąco. To pyszna sałatka z płachetką zwyczajną , kołpakowata, którą można podgrzać i podać jak leczo. Malutkie kołpaki nadają się idealnie do marynowania! Płachetki to bardzo smaczne grzyby, które można wykorzystywać na wiele sposobów. Niedługo pokażę Wam, że można je tez zakisić

Smaczna Pyza
Dżem z dyni 234

Sezon na dynie w pełni, warto zrobić z niej przetwory. Padło na dżem. Jednak sklepowe dżemy często pełne są cukru, a tego staram się unikać. Postanowiłam więc zrobić sama dżem. A do dżemu polecam bułeczki bez drożdży, na które przepis znajdziesz tutaj Składniki : 1 kg dyni, która ma żółty miąższ 1 cytryna 2 pomarańcze 1 saszetka żelfixu lub konfiturexu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Dynia w occie czyli zatrzymujemy jesień w słoikach 254

Dynia w occie jest doskonała do mięs i kanapek. W związku z tym, że trwa na nią sezon, warto to wykorzystać i zrobić przetwory na zimę. Swoją drogą wiedzieliście, że jest aż 20 gatunków dyni? Wśród nich są gatunki ozdobne. Pestki dyni są źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Składniki : dynia- w sumie dowolna ilość Zalewa : 1 szklanka octu 10% garść goździków

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Dżem brzoskwiniowy 149

może by tak rozpocząć dzień od kanapki z dżemem brzoskwiniowym - najlepszym bo zrobionym własnoręcznie! Do dzieła więc ;) Przekonajmy się jakie to proste. Warto bo przetwory z brzoskwiń są pyszne i potrafią rozpromienić każdy, nawet najbardziej pochmurny dzień :) 5 kg brzoskwiń 1 cytryna 0,75 kg cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Owoce myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy

Krokusowy Dom